2017-08-11 1217 瀏覽
不嬲相信盛名之下無虛士,不過今日一試九記,大失所望。下晝三點幾殺到,店前已有小人龍。不過稍等十分鐘就入得。呢度嘅伙記,稟承香港四大奇食嘅作風,對客人基本上頤氣指使,毫無侍客之道。當然,比之澳牛,九記服務當然算係非常周到。奇食之風應該係“我有美食,你俾我hi auntie都要照食”,不過九記今次好似唔係幾做得到。入到去一坐落就同澳牛差唔多咁迫,同坐有一對中國情侶同一個日本家庭。點咗個上湯牛腩伊麵同凍奶茶:奶茶不值一提,垃圾水平。到重點嘅腩伊。牛腩非常瘦,好少肥。咬落好老身,甚為韌,口感非常差。不過牛味幾重。唔算食唔落口,但以九記之盛名嚟講,完全唔合格。伊麵冇煮得太淋,口感甚好,不過此屬一般水平,不值一晒。個湯味厚而清,算係唔錯。會搵日再試,睇下佢係浪得虛名,定係一時失手。p.s. 同枱日本小妹妹嗰碗有cockcroch於其中 希望九記可以做得乾淨少少,唔好影衰香港。
不嬲相信盛名之下無虛士,不過今日一試九記,大失所望。

下晝三點幾殺到,店前已有小人龍。

不過稍等十分鐘就入得。

點咗個上湯牛腩伊麵同凍奶茶:

上湯牛腩伊麵

奶茶不值一提,垃圾水平。

會搵日再試,睇下佢係浪得虛名,定係一時失手。

2017-08-11