2019-02-01 221 瀏覽
前排約咗朋友係尖沙咀呢間Prosit Bar & Restaurant食飯,個氣氛又幾舒服,所以坐坐下就坐咗成兩個鐘,就算坐耐咗都唔會感到拘謹,非常適合放工後約埋三五知己聚腳吹下水。是日我地都正常地分別柯打咗頭盤、主菜、甜品等等。最先到嘅係磨菇湯同匈牙利牛肉湯。兩款個人比較喜歡蘑菇湯,味道調配得剛剛好,每一啖都帶著濃厚嘅蘑菇味,入口相當滑,除之陣陣忌廉牛油香味係味蕾擴散,非常不錯。碗湯都確實相當大,因此呢個湯除咗暖胃都幾有飽腹感。接住到既係吞拿魚沙律,同朋友相互笑言賣相有少少似中菜,非常罕見嘅沙律配搭。朋友帶頭一試,佢指味道出奇地不俗,由於三色椒等等沙律都相當新鮮,而且配搭起吞拿魚,調味相當和諧,唔會太溜好健康,極深得我朋友喜愛。飲品方面,我地分別柯打咗Somersby Apple Cider同Stiegl (Grapefruit),Apple Cider就唔洗多講。而Stiegl我就第一次飲,感覺幾易入口,因為我都怕好重酒精嘅酒,淡淡啤酒味,帶少少提子味道,就連唔多鐘意飲啤酒嘅我都覺得相當唔錯。而之後到嘅什錦腸拼盤,同預期想像雖然有所出入,因為誤以為整碟都係腸嘅小食,萬萬想像不到係類
匈牙利牛肉湯

蘑菇湯

吞拿魚沙律

Stiegl (Grapefruit)
Somersby Apple Cider

而之後到嘅什錦腸拼盤,同預期想像雖然有所出入,因為誤以為整碟都係腸嘅小食,萬萬想像不到係類似套餐一樣,既有三款腸同時有炸薯條。當一人份量餐點自己食的話,份量恰好夠哂飽,但預期係作為分享盤,想試盡全部款式腸嘅朋友,就要記得柯打大拼盤了。
什錦腸拼盤 (細)

下一款主菜係肉眼扒餐,旁邊搭配菜有荷蘭豆、紅蘿蔔、蕃茄。單單肉眼扒牛味好重,調味十分入味。如喜歡醬汁的話,可點蘸需額外柯打嘅Prosit自家製蘑菇汁,濃濃蘑菇汁味道唔會太溜,但整體多咗變化。份量感覺唔係好多,但整合剛剛食嘅沙律、餐湯,都確實係飽。
肉眼扒 (10安士)

最後我地以甜品作結,柯打咗一份德國式蘋果批,又係同想像之中不同,首先外皮酥脆,內裡餡肉有蘋果肉、提子乾、合桃肉等等,口味意想不到地夾,認真幾好食。如果怕蘋果味太濃,可以再點蘸邊邊朱古力醬,甜到入心。甜品製作幾特別,值得推薦。
德國式蘋果批

德國式蘋果批
總結,Prosit比我感覺似家庭式酒吧餐廳,僕素似外國週日聚會嘅氣氛,可以兩人坐係酒吧枱傾密計,又可以一大班人拍埋幾張餐枱Happy Hour。至於食物方面,最意想不到嘅反而係「吞拿魚沙律」同「德國式蘋果批」,由於外面比較少見同款菜式,但味道真係不俗,所以未試過嘅朋友,絕對要一試。