2K
2011-08-13 319 瀏覽
上樓食肆,踏入門口見到好似一個 party 房放左十多張枱咁囉。早段七時左右得兩三枱客,都清靜又坐得舒服,可以傾到計。到八點幾就已經全場坐滿,嘈音勁到耳都有回音呀 ﹗因為係密室入面囉,嘈到頭痛 ~ 下次真係要早啲到,早啲走呀 ﹗出品夠創新、種類勁多又有水準,欣賞、滿意 ~ 起碼要去五六次先試得晒呀 ~服務非常一般,侍應們都較為幼嫰同唔熟手 ~ 行到熱辣辣,即叫支啤酒降吓火先,發現杯口崩左,咁就麻煩位侍應小妹妹換過隻無爛既比我啦,佢攞住隻爛杯行去老遠既廚房換比我,點解唔係後面張枱攞隻杯比我先,之後再行去廚房呢?同我朋友都笑左。數分鐘後,侍應小妺妹攞住隻新杯返到黎喇,謝謝。但係發現隻杯有黑色一點點既污漬,到底位小妹妹有否檢查過先呢?今次麻煩位侍應哥哥換杯,見佢應該有一定工作經驗,除即係後面張枱攞過隻新杯我 ﹗即刻立竿見影,依啲咪用腦、醒目架囉 ~menu 色彩鮮艷,照片吸引,十幾種特式湯底未試過,仲有好多創意食材,都唔知黎幾多次先試得晒。朋友仔食左野先黎,所以示意只會咬兩啖,咁咪即係機乎係我自己食?﹗鮑參翅肚湯底,應該叫做清湯底先啱。飲落都有啲海味既味道,但係好淡,免強接受。跟住我就摷吓咩

鮑參翅肚湯底,應該叫做清湯底先啱。飲落都有啲海味既味道,但係好淡,免強接受。跟住我就摷吓咩料先,散筲筲細細舊有海參、鮑片,其他就唔多覺眼喎,最多係蔥囉。朋友仔話飲雞湯怕燥,唔食得麻辣,魚湯又怕敏感,普通沙嗲清湯鴛鴦又有啲悶,最後咪試依個湯囉。

頂級手切肥牛,當然要最貴既一隻啦,good good good ﹗滑不留口,要注意千奇唔好太熟,粉紅色時既口感同味道最好 ﹗香甜美味,牛味濃,正 ﹗

蟹籽墨魚滑釀魚肚,佢地改左個較特別既名,但我唔記得左,睇個名係唔會知食咩囉。魚肚本身有咸味,個人覺得味道太濃,咸左啲啲。墨魚滑鮮爽彈牙,好味。三種食材併埋既口感豐富又得意,幾好。

錦滷炸腐皮,有食肆稱炸腐皮為吊鈴。可以直接點錦滷汁食,又或者放湯打邊爐。個人不太喜歡,麻麻地,其實我唔多好此味,好油膩。。

手打四色丸,鯪魚滑、豬肉丸、鮮蝦丸、墨魚滑,款款鮮甜美味,口感彈牙。不過係其中一粒豬肉丸內發現有垃圾,好采唔係玻璃 ﹗豬肉丸內發現既碎片,趙趙吓有野硬屈屈又刮口,諗住有骨碎啫,吐出黎仲以為係玻璃,驚鬼死。檢查後可能係膠片掛,都有成厘米咁長,好采無事。

魚三角,招牌菜一定要試 ﹗其實係魚既下巴。啖啖肉,只有幾條大骨,啱晒唔識食魚或係超綠懶人。可能下巴運動量大,所以魚肉特別嫰滑兼有趙口,魚味特濃,好好味,支持 ﹗一客有六隻既魚下巴,朋友仔已好飽喇,咁我唯有一口氣食五件,成碟都係骨,放左好耐都無侍應主動幫忙更換,唉。

打到差不多尾聲喇,個湯底終於有啲顏色睇吓,不過味道始終掙少少。今次全肉宴,完全無叫過菜,因朋友仔只係咬幾啖,而又我實在太飽喇,所以無叫菜,如果有烚菜,湯底會更甜可口。

醉雞子,由一小時三十分之前剛坐低就即落單既雞子,到依家埋單先到,經理仲要話入左單又上左枱無得取消,依個咩道理呀?﹗我算數,唔想嘈、唔想動氣,食埋就開開心心去睇氣。見啲雞子仲未解晒凍,內裡依然入晒雪又硬屈屈,咁就一次過倒晒落個鍋度,食埋就問啦。發現除左有火雞籽外,仲私人醒左幾粒新鮮雞子喎。顏色特別黃、特別細嗰幾粒就係喇,蛋味格外香濃,口感超棉滑,好易分架乍。依味叫醉雞子,但無咩花雕香味,梗係啦,都未解凍點醃呀,邊有可能入味喎,新黎架?幸好,雞子就算無醃都好好味。
menu
肉丸內既硬物
尾聲鮑參翅肚湯底
魚三角
醉雞子
  • 醉雞子、魚三角、四色手打丸、頂級手切肥牛