2020-01-09 5025 瀏覽
4人組,2020 第一次聚餐,地點是高流灣海鮮火鍋,獲4人組一致好評的店!時不時都會來打邊爐!今次點了:#蕃茄牛腩湯底,蕃茄、粟米、薯仔、紅蘿蔔、牛腩,很豐富,牛腩很好吃!連牛肉都不用點!#魚三角,這個是我的最愛!限量供應!#鎮店九嬸墨魚丸,這個也限量,還好未賣完!#手打鮮牛肉丸#海膽餃#桂花蚌#野生竹笙#菌菇併盤#炸響鈴#西洋菜#竹蔗茅根水,喝了2扎,清潤,不上火!定價不平宜!味道很好!水準保持!還會再來的店!

今次點了:
#魚三角,這個是我的最愛!限量供應!
#鎮店九嬸墨魚丸,這個也限量,還好未賣完!
#手打鮮牛肉丸
#海膽餃
#桂花蚌
#野生竹笙
#菌菇併盤
#炸響鈴
#西洋菜
#竹蔗茅根水,喝了2扎,清潤,不上火!

定價不平宜!
味道很好!
水準保持!
還會再來的店!
2020-01-09
2019-12-30 3851 瀏覽
點解可以每一樣野都好食嘅????星期一6點左右黎到唔洗等位,一黎到已經放好左調味料,不過其實啲野好食到唔洗點,已經好正叫左個蕃茄魚湯,湯底有啲娃娃菜,蕃茄薯仔,馬蹄,粟米。響鈴新鮮炸,可以即食,仲有個甜甜酸酸嘅醬點 好怕啲酒樓炸響鈴有油益味,呢間一啲都冇,可以放心食。金鼓魚刺身,配泰式醬汁好flesh,食完刺身仲可以將啲魚嘅骨做椒鹽,一魚兩食牛肉新鮮。蝦肉水餃粒粒飽滿。手打墨魚丸入面有墨魚顆粒,彈牙得黎有咬口。脆肉鯇腩又新鮮,醃得好入味,又夠爽。 貴妃蚌淥幾下就食得夠肥又夠靚總括黎講,個湯底靚,煮咩都好好食。
點解可以每一樣野都好食嘅????

星期一6點左右黎到唔洗等位,
一黎到已經放好左調味料,不過其實啲野好食到唔洗點,已經好正

叫左個蕃茄魚湯,湯底有啲娃娃菜,蕃茄薯仔,馬蹄,粟米。
響鈴新鮮炸,可以即食,仲有個甜甜酸酸嘅醬點
好怕啲酒樓炸響鈴有油益味,呢間一啲都冇,可以放心食。

總括黎講,個湯底靚,煮咩都好好食。

2019-12-30
2019-11-24 3527 瀏覽
三個女人一個墟,七個女人圍埋一堆,約埋一齊食飯吹水開吓會,食吓講吓唔覺唔覺3個鐘,朋友話呢個係高流灣嘅分店,喺寶勒巷間馬會隔離,今晚我哋人多,比咗間房我哋坐,房都坐得舒服,仲有埋電視睇,食3個鐘都換咗2次碟,我囡囡食飽咗就四圍走,捉住班侍應係咁玩,啲食物好新鮮,牛肉好鮮,囡囡係咁追住食,象拔蚌好快清晒,刺身都勁新鮮,魚頭仲幫我哋攞去椒鹽兩食,手打墨魚丸好好味,好彈牙,勁正呀😍
三個女人一個墟,七個女人圍埋一堆,
約埋一齊食飯吹水開吓會,
食吓講吓唔覺唔覺3個鐘,
朋友話呢個係高流灣嘅分店,
喺寶勒巷間馬會隔離,
今晚我哋人多,比咗間房我哋坐,
房都坐得舒服,仲有埋電視睇,
食3個鐘都換咗2次碟,
我囡囡食飽咗就四圍走,
捉住班侍應係咁玩,
啲食物好新鮮,牛肉好鮮,
囡囡係咁追住食,象拔蚌好快清晒,
刺身都勁新鮮,
魚頭仲幫我哋攞去椒鹽兩食,
手打墨魚丸好好味,好彈牙,勁正呀😍

• 嘩鬼油條
  • 象拔蚌刺身
  • 活魚刺身
2019-08-11 2755 瀏覽
我是個不折不扣的火鍋狂熱粉!一年四季都愛吃火鍋,朋友都知道!吃到他/她覺得滿意的火鍋店,都會帶我去試!高流灣也是朋友推薦的店!我是一吃鐘情!有外國朋友,或大陸的同事來香港,我會安排他們來高流灣,在飯桌上感受港式飲食文化 ~~ 打邊爐!推薦下我喜歡的:#魚三角,這個限量供應,會賣完吃不到的!#鎮店九嬸墨魚丸#海膽餃#炸響鈴#雪花牛肉#麻辣牛丸#嘩鬼蝦條#咸蛋豬肉丸#草蝦只此一家,沒有分店,生意越來越火,很難訂座!以前不會限用餐時間,但現在星期五、六、日,限用餐時間,2小時好像!打邊爐要限時,很不爽的!那唯有安排星期一至四來吃!
我是個不折不扣的火鍋狂熱粉!

推薦下我喜歡的:
#魚三角,這個限量供應,會賣完吃不到的!
#鎮店九嬸墨魚丸
#海膽餃
#炸響鈴
#雪花牛肉
#麻辣牛丸
#嘩鬼蝦條
#咸蛋豬肉丸
#草蝦

只此一家,沒有分店,生意越來越火,很難訂座!

2019-07-03 3971 瀏覽
一大班人飯局,火鍋通常都會被相中,一來可以慢慢食,二來每人又可以叫自己鍾意嘅食材清清地叫左個芫茜皮蛋湯,同大部份火鍋料都夾到呢到名物三角魚,用黎火鍋的確係正,無細骨之餘肉都唔少,仲要魚肉嫩滑無腥味!火鍋點少得叫碟牛肉,呢客肉色吸引,脂肪唔多肉味幾香但質感有D韌,有D 失望!呢個海鮮拼盤認真誇張,龍蝦,鮑魚,海蝦,瀨尿蝦,蟶子,帶子,鱔片及蟹,足夠4個人分享,款款都鮮甜味美,差唔多食晒成個海洋落肚!咁高興就叫多隻象拔蚌食下,一蚌兩吃,用黎火鍋,兩三秒拖一拖就食得,入口爽脆; 刺身食落就更鮮甜,各色其式!墨魚滑釀魚肚,紙牌指示烚5分鐘就OK,魚肚索入湯汁,內有彈牙墨魚滑,一爽口一彈牙,一啖有兩種口感,好味道!

清清地叫左個芫茜皮蛋湯,同大部份火鍋料都夾到

火鍋點少得叫碟牛肉,呢客肉色吸引,脂肪唔多

肉味幾香但質感有D韌,有D 失望!

2019-06-22 2684 瀏覽
時令海鮮🦞好抵食,足料及新鮮! 海鮮種類繁多,一盆已足夠6-8 人份量,除了海鮮,亦推薦冬陰公湯底作底鍋,湯底不是太辣,適合大眾所能接受的情度,另外推薦小食辣椒煮花螺,洒味濃郁及花椒味突出
A private room is booked and it is big enough to fit 10 of us. There is a television in the room and the most important thing is no corkage fee!!! The food is fresh and especially love the sashimi! You can either eat it fresh or cook but fresh is much better ! The soup base is really good too which I can’t stop drinking at all!!If you love hotpot while have some privacy, this is definitely the place for you ;)

2019-05-21 1255 瀏覽
✏️高流灣海鮮火鍋酒家🔸水上飄飄$128爽口的魚肚包著墨魚滑再加上小小脆卜卜的蟹子❤️非常特別的口感😋👍🏻推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🔸手切肥牛粒$198非常重牛味☺️入口肉質嫩滑🔸手打墨魚丸$108手打丸口感彈牙👍🏻👍🏻👍🏻高流灣真的俾其他同類型的火鍋店做得出色👍🏻雖然價錢屬於中上價錢但食物質素很高水準👍🏻值得再去
✏️高流灣海鮮火鍋酒家
🔸手打墨魚丸$108
手打丸口感彈牙👍🏻👍🏻👍🏻
但食物質素很高水準👍🏻值得再去
2019-04-24 844 瀏覽
The original seafood set is around $900They offer half set which is $400-500 Good for two personVery high qualities of seafoodShrimp is still moving when it’s delivered to the tableRelatively packed tables with not reli enough space in betweenHygiene is relatively ok
Good for two person
Hygiene is relatively ok

2019-04-03 1109 瀏覽
都唔係第一次嚟食㗎喇!!! 因為今次補祝生日朋友想食打邊爐,咁呢間出名食材新鮮所以就再嚟多次啦!!!!MUST 叫的蟹子油炸鬼, 上面會有個牌寫住叫你灼一分鐘就可以食㗎啦,+分細心。萵筍係打邊爐必要嘅, 咁呢度嘅話真係厚切片, 我本人就唔鍾意曬得太冧, 爽爽地嘅最好食!!!!我哋就嗌咗個豬骨湯底 ,但我就覺得豬骨淆得唔夠濃喇, 但還可以~本地手切牛, 牛味夠重, 脂肪又平均,我就鍾意唔好太熟嘅時候食。蝦滑都十分彈牙呢個白鱔真係好新鮮又爽口!!!!!!!!!!!!!!呢個薄豚肉都唔比牛肉輸蝕。這響鈴呢係即叫即炸仲要冇乜油益味而環境就一般, 但舒適嘅!!!!!最後要提及一下服務態度,佢哋都好殷勤

本地手切牛, 牛味夠重, 脂肪又平均
,我就鍾意唔好太熟嘅時候食。

蝦滑都十分彈牙

呢個白鱔真係好新鮮又爽口!!!!!!!!!!!!!!

呢個薄豚肉都唔比牛肉輸蝕。

這響鈴呢係即叫即炸仲要冇乜油益味

而環境就一般, 但舒適嘅!!!!!
最後要提及一下服務態度,佢哋都好殷勤
2019-03-31 926 瀏覽
即日訂座都有位,而且留左張4人枱俾我地兩個醬料選擇多最上果排:沙爹、麻醬、辣椒油中間果排:炸魚皮(?)、辣椒片(?)、炸蒜最下果排:辣椒粒、蔥粒、蒜粒材料有海參、花膠、海螺片,火腿就唔見,但幾入味,我飲左3-4碗好抵飲,每人3-4杯,味道偏酸睇賣相都知靚啦!重牛味,夠厚身,唔韌份量又足,仲有咩要求油條灼完都仲脆卜卜,仲有蝦滑,蟹子灼果時會跌少少,小心d灼手打丸之中最出色係墨魚丸口感同魚味都鯇魚片有d又細又粗既骨,小朋友要慢慢食,新鮮既好豐富呀最後送上您最期待既餐牌有人上載過既我都唔重複放喇。如果你鍾意我今次既分享,請你馬上立即宜家就俾個♥️同關注我😬按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️
即日訂座都有位,而且留左張4人枱俾我地兩個

醬料選擇多

最上果排:沙爹、麻醬、辣椒油
中間果排:炸魚皮(?)、辣椒片(?)、炸蒜
最下果排:辣椒粒、蔥粒、蒜粒
醬料

招牌鍋

好抵飲,每人3-4杯,味道偏酸

酸梅湯

睇賣相都知靚啦!重牛味,夠厚身,唔韌
份量又足,仲有咩要求

本地牛肉-牛頸脊

油條灼完都仲脆卜卜,仲有蝦滑,蟹子灼果時會跌少少,小心d灼

嘩鬼蝦條

手打丸之中最出色係墨魚丸
口感同魚味都

四色丸

鯇魚片有d又細又粗既骨,小朋友要慢慢食,新鮮既

脆鯇魚片

好豐富呀

最後送上您最期待既餐牌
有人上載過既我都唔重複放喇。
按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️
2019-03-29
酸梅湯
本地牛肉-牛頸脊
嘩鬼蝦條
  • 嘩鬼油條
2019-03-16 4099 瀏覽
3月14日為白色情人節,我同男友到尖沙咀揀完prewedding既晚裝後,我就話要請返💁🏻‍♂️食飯當情人節回禮🎁 。💁🏻‍♂️表示想打邊爐,我突然想起朋友之前試過呢間話幾正,所以我地決定walkin試試位於山林道既高流灣,大大個招牌好易見。餐牌圖文並茂,選擇都唔少,有好多海鮮options,不過價錢就要問先知。我地兩個牛精當然一定要食牛!呢度牛肉選擇唔算多,我地揀左本地手切牛肉(例)ᴴᴷ$238。每次打邊爐都會揀手切牛肉,因為覺得師傅會根據牛肉既油脂同埋肉既分佈黎切,呢盤牛肉既紋理分佈平均、色澤鮮紅、望落就覺得正 ,雖然係厚切,但咬落好鮮嫩,肉質好鬆化,亦好重牛味,牛精即刻表示心心眼😍😍。☆☆☆☆☆湯底都好多選擇,我地揀左個海底椰鍋ᴴᴷ$118 。上檯時見到好大鍋,奶白色,好大陣椰香味,裡面有椰子同埋海底椰、粟米、雞腳、紅棗,味道清甜,唔會影響食物既原本味道。☆☆☆☆☆另外,我地仲叫左兩款食物,分別係嘩鬼蝦條ᴴᴷ$78同埋墨魚丸ᴴᴷ$108 。前者幾特別好味道,油條切細段,上面鋪上一層蟹子,放入滾湯一分鐘就食得,蟹子係口中爆開好正 ,而油條索滿湯,但又唔會稔曬,值得下次再encore!而

☆☆☆☆☆

而墨魚丸,我地都覺得一般,雖然質感都算彈牙,但唔算太突出,價錢又唔平,可以留肚食其他嘢。

因為想食返d草扮健康d😂,所以叫左皇帝菜。ᴴᴷ$58

☆☆☆☆☆
另外,我地都叫左jar竹蔗茅根水ᴴᴷ$35。

☆☆☆☆☆
溫馨小提示:以上價錢要再加每位ᴴᴷ$18既醬料費同埋加一服務費架。呢度既伙計既服務態度好好,又會細心提示食法 👍🏻👍🏻 。
雖然價錢絕對唔平,但食物味道質素都好不俗,且服務態度都OK,係會encore既餐廳🥰。
2019-03-14
  • 海底椰湯底
  • 嘩鬼蝦條
2019-03-15 743 瀏覽
下班和同事去吃海鮮火鍋,鍋底其中一個是沙爹,可能太愛方榮記,和他對比所有的沙爹鍋都差了好多,油炸鬼還不錯,30秒撈出,貝珠也不錯,比較新鮮,菜量很大,鮮鮮雲吞也真材實料,但是鍋底沒有驚喜,還是很失望的了
高流灣一向係我同姐妹們的火鍋首選😙何況今餐係我地的開年飯,當然係食好D! 一個月前已經book 定位🥰我地依舊叫左最喜歡的清潤海底椰鍋湯底,湯料有雞腳、粟米、海底椰,十分豐富! 錦正的湯底當然要配新鮮又高質素的配料,價格雖然看似挺貴,但一分錢一分貨,碟碟都份量多,高水準架!首先點了墨魚丸、油條!當然不是一般的墨魚丸同油條錦簡單! 是嘩鬼油條、醬爆海膽墨魚丸,單單是蟹子、海膽的配搭和餡料已經頓時升級! 嘩鬼油條係必點之一,油條表面鋪滿蟹子,灼完一分鐘依然有微脆的口感👍🏼另外重叫左好多配料,有肥牛、豬肉片、魷魚、炸魚皮等等⋯⋯肥牛牛味香濃、豬肉片爽口鮮嫰、魷魚粗條特別有嚼勁!總之全部都好好食!真係超級滿足的開年飯😍

總之全部都好好食!真係超級滿足的開年飯😍

2019-02-18
2019-01-17 1678 瀏覽
火爆的港式火鍋,中午不營業,晚上才開門。點了招牌鍋,非常鮮美,略有些淡,吃的出來是食物本味,沒有添加味精之類的,湯里料也很足,先喝兩碗湯,立刻暖和起來。海鮮拼盤700多港幣,好大一盤,滿滿各種貝螃蟹鮑魚龍蝦,其中兩種圓圓的貝好好吃,就是不認得是什麼,雪花肥牛、非常鮮嫩,咬在嘴裡肉汁油汪汪的。當地朋友推薦一個鱆紅魚,做刺身,端上來好大一條啊,我本來對魚類刺身不感興趣,還試圖反對,吃了一片,嗯,真香,然後就一片接一片,鮮甜不腥,吃下去半條。愛吃刺身的童鞋們可以試試,這個魚味道真的不太一樣,沒有那麼綿軟沒有那麼肉感,吃著挺清爽。點的脆皖魚真的很脆爽,前兩年帝都也小範圍流行過,但是都沒有這種脆勁,近年也看不到了。一個水上漂漂,就是魚皮?裹著魚肉?沾著魚籽?,反正涮在鍋里不松不散,不知道廚師用了什麼技術。海膽餃也是招牌菜,不會已經吃不下,勉強嘗了一個,應該好吃,可是我已經撐沒有味覺。很滿意的火鍋,雖然大部分海鮮我都不認得,三人兩千多,略貴,環境略擁擠,東西是真好吃。
火爆的港式火鍋,中午不營業,晚上才開門。點了招牌鍋,非常鮮美,略有些淡,吃的出來是食物本味,沒有添加味精之類的,湯里料也很足,先喝兩碗湯,立刻暖和起來。海鮮拼盤700多港幣,好大一盤,滿滿各種貝螃蟹鮑魚龍蝦,其中兩種圓圓的貝好好吃,就是不認得是什麼[擦汗],雪花肥牛、非常鮮嫩,咬在嘴裡肉汁油汪汪的。當地朋友推薦一個鱆紅魚,做刺身,端上來好大一條啊,我本來對魚類刺身不感興趣,還試圖反對,吃了一片,嗯,真香,然後就一片接一片,鮮甜不腥,吃下去半條[擦汗][擦汗]。愛吃刺身的童鞋們可以試試,這個魚味道真的不太一樣,沒有那麼綿軟沒有那麼肉感,吃著挺清爽。點的脆皖魚真的很脆爽,前兩年帝都也小範圍流行過,但是都沒有這種脆勁,近年也看不到了。一個水上漂漂,就是魚皮?裹著魚肉?沾著魚籽?,反正涮在鍋里不松不散,不知道廚師用了什麼技術。海膽餃也是招牌菜,不會已經吃不下,勉強嘗了一個,應該好吃,可是我已經撐沒有味覺。很滿意的火鍋,雖然大部分海鮮我都不認得,三人兩千多,略貴,環境略擁擠,東西是真好吃。