2023-05-12 3354 瀏覽
-通常約客或公司食飯,一選擇中菜,都離不開食浙菜。即係杭州菜,寧波菜,上海菜。聽聞香港早年有唔少上海師走黎香港,所以開左不少浙菜餐廳,今日的杭州酒家就是其中一間。-食物:鍋貼(皮厚有口感 al dente),龍井蝦仁(清清地),東坡肉(肥美),蒓菜魚圓湯(魚圓口感似豆腐,但其實係草魚整成的, 蒓菜係西湖特產, 湯都清清地),乾炸臭豆腐(唔太臭, 酥脆, 平時唔食臭豆腐的可以一試),香酥鴨(雖然酥脆,但鴨肉有啲乾),富貴雙肪(即係蜜味雙肪,中式burger,兩塊包皮夾住一塊金華火腿和炸腐皮)-環境:中餐館的裝修。座位舒服,寬闊,因為上樓,樓上又冇窗,感覺有啲壓迫同空氣唔流通。-總結:如果同一個菜系,我覺得佢的水準正常,但有更好食的浙菜餐廳-例如: 香港老飯店, 寧波同鄉會。
2023-05-12
  • 蒓菜魚圓湯