2023-04-12 40 瀏覽
想同朋友慢慢享受一個有質素嘅午餐,又諗唔到想叫咩食,就不如交俾專業廚師幫我決定餐單,隨時仲會帶俾我神秘感同驚喜。「媄」主打鐵板燒日本料埋Omakase,位於尖沙咀鬧市7樓,落地玻璃望出去,剛好同樹高度一樣,一排樹景十分寫意。裝修以灰、白、木色做主調,雅致現代風格,以吧枱形式嘅座位可以近距離欣賞到主廚烹調嘅工架。環境非常整潔乾淨,抽氣做得好好,唔會一路燒一路聞到油煙味,特別欣賞主廚對整潔嘅執着。午市廚師發辦有六款時令海鮮,主廚友善細心,對烹調嘅用心,手法純熟細膩,真係台上一分鐘,台下十年功。◉沙律有新鮮嘅士多啤梨及藍莓,特別加上一片蓮芋,口感爽脆多汁,配上柚子汁酸甜味道,清新怡人,為呢一頓Lunch Omakase揭開序幕。◉龍蝦汁蒸蛋蒸蛋裝在蛋殼形狀嘅器皿中,淋上金黃色嘅龍蝦汁,再點綴幾片菊花瓣,賣相好靚好精緻。蒸蛋口感柔滑細膩,散發出淡淡蛋香,而龍蝦汁味道非常濃郁,係龍蝦嘅精華所在,但又唔會蓋過蒸蛋嘅味道,兩者味道喺口中融合一起,相得益彰,加上輕微菊花清香,令人回味無窮。◉北海道帶子呢度菜顏色好靚,帶子熟度掌握得恰到好處,刨上金黃色嘅烏魚子,上面再稍微燒烤一吓,鹹香味道更加突出。再灑
沙律
◉沙律
龍蝦汁蒸蛋
◉龍蝦汁蒸蛋
北海道帆立貝
◉北海道帶子
呢度菜顏色好靚,帶子熟度掌握得恰到好處,刨上金黃色嘅烏魚子,上面再稍微燒烤一吓,鹹香味道更加突出。再灑上一點點白色嘅淡雪鹽,唔係死鹹嗰種,吊起咗帶子嘅鮮味。
南非鮑魚
◉南非鮑魚
廚師用咗半蒸半煎嘅方式烹調鮑魚,熟度控制得剛剛好,純熟運用鏟子將鮑魚拆殼、切片、烹調再組合上碟。

鮑魚質地十分軟嫩,味道鮮甜,主廚建議先品嚐一片原味嘅鮑魚,然後第二片就配上秘製鮑魚肝醬一齊食。食鮑魚用返鮑魚肝嚟烹調醬汁,互相都唔會搶咗大家,成件事好match。個醬汁打得好細膩,味道回甘,少許甜味與微微酒香相輔相成,試咗之後簡直返唔到轉頭,每片鮑魚我都要蘸上大量醬汁食。
金鯛立鱗燒
◉金鯛立鱗燒
最特別的做法不得不提立鱗燒,主廚用油剛好浸泡到魚表皮朝下位置,炸至魚鱗豎起,再利用油釋出嘅溫度蒸熟魚肉,連帶有視覺享受,睇住主廚用聽油聲去判斷金鯛嘅熟度。今次fusion配咗個酸菜魚汁,調味適合返日本餐嘅口味。

用專門嘅匙羹品嚐,味道同口感都好有驚喜。入口時魚表皮同鱗都非常酥脆,完全唔覺得係魚鱗,魚鱗根本就係呢度菜嘅半個主角。魚肉厚身緊實,好嫩滑鮮甜。酸菜魚汁唔會好辣好麻,酸酸地有淡淡嘅花椒味。最後食埋大蔥絲可以用嚟清除口中嘅味道,迎接下一道菜。
蟲草花蝦膏大虎蝦
◉蟲草花蝦膏大虎蝦
主廚將原隻大虎蝦放上鐵板燒,純熟鏟法將大虎蝦剝殼、開邊,用蝦頭膏加入蟲草花煮成醬汁。蝦肉熟度剛好,肉質爽甜非常彈牙,直頭似龍蝦肉,醬汁好出色,蝦膏味甘香濃郁,蟲草花味都好出。

當我品嚐完第一件蝦,主廚特意為我哋增添一個新口味,加咗一匙羹秘製醬料喺其中一件蝦肉上,原來係避風塘口味。
鵝肝
◉鵝肝
煎鵝肝火喉到位,放入口先享受表面一份香脆,然後到中心部份嘅柔軟質感,入口溶化,味道濃郁,配上多士及自家製蘋果醋蓉,中和油膩感,最後食片凍菠蘿清一清口中漏嘅感覺。
封門柳
◉封門柳
主廚會預先問你食唔食牛,同埋想食幾成熟,亦可以選擇日本鹿兒島黑豚肉。主廚控制牛嘅生熟度剛好,啱晒心意,牛味濃郁好juice,配鹽漬昆布同Wasabi,食到唔同配搭嘅口味。
味噌湯、炒飯、炒野菜
◉味噌湯
用返大虎蝦蝦頭煮返個味噌湯,熱辣辣,鮮甜味濃郁,又唔會太鹹。

◉炒飯
看似簡單嘅炒飯先至盡顯主廚嘅功夫,炒飯粒粒粒分明,加入菜粒口感更加豐富。同一般炒飯唔同,呢個無用雞蛋炒,反而加咗啲沙律醬去炒,結果味道超好,其實都已經好飽,但好味到食晒成碗。

◉炒野菜
有椰菜、本菇、紅蘿蔔絲,加埋芽菜炒得脆卜卜充滿水份,鐵板炒嘅蔬菜特別有鑊氣,入口清甜爽脆。
焦糖脆多士、柚子雪葩、熱咖啡
◉焦糖脆多士
好鍾意睇住主廚用牛油同糖煮成焦糖,時間掌握得好準,再將方包蘸上焦糖醬喺鐵板上燒成多士條。甜度好啱,表面焦糖衣脆口,充滿奶油香嘅焦糖味。三樣簡單嘅材料經過主廚烹調,竟然可以提升到咁出色嘅甜品,我其實真係好飽,但結果都食晒。

甜品
柚子雪葩好fresh,好香柚子味。最後嘆杯熱咖啡做結尾。

呢個價錢,無論環境、服務、食物都高質素,性價比高,結果食到捧住個肚,享受咗愉快滿足嘅一個午餐。

#媄鐵板燒日本料理和酒
地址:尖沙咀廣東道122-126號中港中心7樓