2022-09-11 1003 瀏覽
光記食店位置於第二街街尾小店林立嘅水街,從1990年由於原址重建,被迫搬遷,輾轉之下來到西環續業,由小小食店從粥粉麵檔改專攻鑊氣小炒的餐館。現址已經有十多二十年歷史,店舖門面招牌餐廳名同店內裝修都一樣有返十幾廿年前嘅懷舊風格。入到去餐廳望落去都係好似街坊熟客等等,大家飲酒食飯有講有笑好開心。🥰🥰🥰餐廳菜單除咗炒粉麵飯之外,撚手小菜牛雞豬貝類魷魚海鮮等等樣樣都有,冬天仲有合時羊腩煲添😍😍晚飯嚟到呢度嗌咗兩個小菜飲下啤酒🍻生炒排骨,冇錯係生炒排骨,鍾意啜吓骨飲下酒嘅我點先唔會叫返碟先,唔知點解出邊好多都淨係做菠蘿咕嚕肉,係咪因為怕客人麻煩所以咁?味道甜酸啱啱好夠開胃,排骨唔會炸到太乾唔會好厚粉😋😋😋😋😋椒絲腐乳通菜牛,牛肉唔會過醃頭仲有肉感蝦醬咸香味剛剛好😋😋😋😋😋整體食物有鑊氣味道啱啱好唔會太味精,價錢平種類多店員態度又親切啱晒我心水🥰🥰🥰🥰🥰,不過如果要食裝修嘅話就唔係太適合😌

晚飯嚟到呢度嗌咗兩個小菜飲下啤酒🍻