2015-06-24 683 瀏覽
記得Pepper lunch 剛登陸香港時,掀起一場旋風,每次去親pepper lunch都起碼要等一個鐘,記得係旺角朗豪坊 food court係差不多每張枱都係食pepper lunch,鐵板既支支聲響遍整個food court。而家有自己舖頭啦,不用再係food court 同人share,食物款式亦愈出愈多了。而家食pepper lunch可以揀食唔食套餐,我通常都愈揀食壽喜燒牛扒套餐。套餐包一杯野飲,沙律或雪糕,吃雪糕我覺得是必須的。壽喜燒包括牛肉、鮮菇、蛋、豆腐及白飯一碗,侍應將食物端上,你可以趁鐵板仲係「支支」聲時倒壽喜燒汁,讓熱汁浸熟鍋中食物。我喜歡呢個套餐,因為我喜歡吃菇,而呢個係唯一有齊菇、牛、蛋(不用加錢!),甜甜的壽喜燒汁,牛肉入哂味,我仲愈趁啲蛋未熟時將蛋黃同白飯拌匀,每食一啖都有濃濃蛋醬,好味!最後必提係一定要吃雪糕!雪糕有香濃奶味,仲有一個字:滑!可自選口味,個人推介抹茶或朱古力!

雪糕
壽喜燒牛肉鍋