2013-05-30 366 瀏覽
今晚行開葵芳買D嘢... 但又唔想係葵涌廣場覓食. 所以諗住去金潮樓上間酒樓食小菜. 沿路上經過奇香雞間舖. 之前睇Openrice時見大家有好評. 於是我同男友係門口望咗陣佢既奇香雞套餐$98. 但見舖面殘殘舊舊. 個一刻卻步咗. 於是我哋繼續向酒樓方向出發. 去到酒樓時見d餸都唔平... 所以抱住好奇心態. 就去試下食奇香雞喇. 間舖應該有好耐歷史. 入到去D枱枱dun dun都好殘舊. 間舖客人真係唔多. 所以侍應伯伯好熱情招待. 好開心咁對待客人. 我哋兩個共叫咗三樣嘢+兩碗白飯. 但無影相 只好用文字道出真相1) 例牌奇香雞 + 一小碟白灼蝦白灼蝦係第一道上. 蝦係一般SIZE. 細細碟. 每人食六隻左右. 蝦既質地好爽好彈牙. 奇香雞例牌SIZE.仲有雞脾tim. 份量都唔少 我同男友可以由頭段食到尾段真係名符其實. 味道咸咸地 雞肉嫩滑 唔太肥. 雞皮仲好有o趙口...真係堅好味我本身好怕d好大味. 可以隔過夜都停留係口腔揮之不去. 而佢碟薑蔥出奇地好味得黎又唔會好大味唔散.大力推介不得不試既"奇香雞" 2) 鍋貼小棠菜 份量OK 有八舊左右. 呢一道算係功夫菜. 所以價

所以抱住好奇心態. 就去試下食奇香雞喇.

我哋兩個共叫咗三樣嘢+兩碗白飯. 但無影相
只好用文字道出真相

1) 例牌奇香雞 + 一小碟白灼蝦

大力推介不得不試既"奇香雞"

2) 鍋貼小棠菜
份量OK 有八舊左右. 呢一道算係功夫菜. 所以價錢都較為貴. 好似$7X 幾蚊
入口時好熱辣辣. 脆脆漿比例都算多. 中間包住小小唔知知蝦or墨魚膠之類. 食食吓會食到好大陣菜味.
因為男友係炸物FANS. 仲話呢個餸唔係咁多地方有得叫. 於是點呢碟餸試下. 我平時唔好食炸物 都覺得OK. 可以一試

3) 蜜汁乳香骨
碟骨好香香脆脆. D肉咬落唔會好肥好膩. 表面略帶甜味. 食第一啖feel到有南乳味.
有幾舊仲會連住豬軟骨. 所以整體好有咬口. 值得推介. 我哋都食咗好多舊.
食既途中不斷輪住夾雞/鍋貼小棠菜/乳香骨. 食咗好耐都未食哂既......

好似免加一. 埋單$258. 好滿足呀. e家仲飽緊.

如果間舖會有新裝修. (當然要有原先班底) 相信客流量一定會大增. 話唔定同金潮有得fight
題外話/補充資料: 間舖真係幾肉酸. 但食物真係有水準. 食飽飯後好滿足ae
2013-05-29
  • 奇香雞