2023-10-30 878 瀏覽
爸爸好鍾意食居酒屋,見到mizu的日食好精緻,一於帶佢黎試下先!佐敦E出口一出就見到mizu,十分易搵;門口已有靚靚打卡位、而室內吧檯位同闊落的座位都有。聽朋友講佢日頭係間café,晚上就提供Omakase、和食、酒精飲品等。 串燒款式好多,我就揀左$688鹿兒島黑毛和牛Omakase,已包括前菜、沙律、串燒、和牛、主食同味噌湯。🍘前菜:螢光魷魚同紅酒蕎頭🍘串燒:秘製雞肉棒、日本九州香草雞腎、雞肉包墨、魚滑、雞皮蝦滑、三黃雞腿肉、明太子長芋燒🍘主食: 明太子燒飯團配昆布高湯🍘和牛: 鹿兒島黑毛和牛 👍🏻最令我驚艷的一定係鹿兒島黑毛和牛,咬下嫩而多汁入口即溶,牛肉香氣濃郁,配上炸蒜片係另一種風味,真的好好味。 而串燒最推薦係雞肉包墨魚滑、雞皮蝦滑同秘製雞肉棒🍢,雞肉同軟骨嘅粒粒包住墨魚滑,估唔到呢兩樣菜式係match到👍🏻雞皮蝦滑,雞皮同蝦滑慢火燒至雞皮至金黃,口感順滑香氣十足!作為店舖的主串燒秘製雞肉棒果然冇令我失望,雞髀肉切碎混合香葱、雞軟骨搓成棒狀,沾上新鮮的蛋黃汁品嘗,更覺惹味。 一飯兩食燒明太子飯團,外皮脆脆地;而另一個食法係將飯團放入茶湯,作茶漬飯享用。 最後,適逢秋刀魚當季

🍘前菜:螢光魷魚同紅酒蕎頭
🍘主食: 明太子燒飯團配昆布高湯
🍘和牛: 鹿兒島黑毛和牛

雞皮蝦滑,雞皮同蝦滑慢火燒至雞皮至金黃,口感順滑香氣十足!

最後,適逢秋刀魚當季,毫不猶豫點左個燒秋刀魚$188試下,叫埋杯黑啤$88,爸爸表示非常滿足。

不得不稱讚Staff態度非常友善,而且打成一片,作為食客今餐真係食得好開心!