2014-04-28 3792 瀏覽
星期6, 我同友人下午3時3到川善, 門外已經見人龍10幾人, 等左個幾鐘先到我地.排隊都預左, 但估唔到係走廊等係甘焗熱, 夏天一定唔黎排, 唔係實暈倒.到我地時, 只有一張大台, 安排我地同後面的情侶一起坐, 也沒問題, 因為都好大張台.影左陣相, 又研究完熱門食品, 我地2人就決定試3個甜品, 2杯飲品. 最後緊係好滿足.DRINK :- matcha soul ($38) : 用料豐富, 有抹茶, 豆奶, 杏仁片, 蜜糖, 葡萄乾, 桂花. 味道好香好清淡帶抹茶味, 甜度適中, 各材料既味道都好平衡.- match genmaicha marone ($38) : 有抹茶, 豆奶, 玄米, 栗子. 少少玄米茶味, 而抹茶味較特出, 不會太甜, 最岩配甜品, 中和一下.DESSERT :- matcha sizzling brownie ($78) : 視覺聽覺效果一流, 味道也很好. 凍抹茶流到熱鐵板上變成抹茶漿, 吱吱聲聲好吸引. brownie 雖然較結實, 但吸左抹茶漿後, 變得濕潤而帶有濃郁既抹茶味, 跟云尼拿雪糕同食, 一冷一熱既感覺太美妙.- matcha choc

DRINK :

DESSERT :

- matcha chocolate foudent ($78): 期待20分鐘既心太軟, 一切開只見少少流心, 實在令人太失望. 水準難keep. 但內裡也有軟心質感. 味道不太甜, 云尼拿雪糕底有米脆增加咬口. 不過就不值等甘耐, 也不值此價, 比其他店的價錢也高好多.

- matcha cheese cake ($40): 出奇地好味, 價錢亦好合理.  先有芝士味, 食落抹茶味特出, 吞下還有抹茶味停留, 而且質感軟滑. 面層有燒焗過既蛋白糖霜, 少少燒香過既味加上軟綿綿口感. 非常滿足.

總括, 雖然排隊時間長, 但名氣大既食店都會係甘, 所以以食物質素黎講, 都值得一試.
下次要試matcha angel cake 及matcha snow white, 睇食評都好吸引, 係熱門食品.
matcha soul
matcha cheese cake