2020-10-06 1995 瀏覽
友人話有抵食海鮮套餐,$888-四位,約好星期日來試。這個套餐有蝦丶 蚌片丶花枝丸丶魚翅丶魚…等。天澄閣在海澄軒海景酒店地下,從地鐵站行去,要十多分鐘,揸車卻很方便,旁邊有大型停車場。套餐有六道菜,第一道菜是上湯鮮蝦伊麵,蝦雖然不太大隻,不過有10多隻。而蝦尚算新鮮,肉質少少彈牙。伊麵質地炒得唔錯,不太腍,汁亦香濃。👍🏻👍🏻👍🏻第二個菜是甜豆蚌片,甜豆新鮮翠綠,咬落爽口。蚌片爽口,加埋醬汁,味道唔錯。😋第三道菜是芝士花枝丸,樣子望落ok。食落味道十分普通,芝士味淡,花枝味不濃。它令我即時諗起台灣的花枝丸,很懷念。翅味道不過不失,有少少翅針及豬肉絲。不過今時今日,因部分人不食翅,它可以俾客人一個選擇,如海鮮豆腐羨,相信亦吸引。這個烤雞最有水準,皮炸得香,雞肉滑溜,加埋乾蒜蓉,十分之惹味。👍🏻👍🏻👍🏻魚亦新鮮及大條,時間控制得好好,肉質滑溜,有鮮味。鮮魚豉油甜甜地,加埋薑蔥伴魚一齊食,味道更佳。😋😋😋六道菜後,還有甜品椰汁糕,味道唔錯,不過甜,有椰香。整體而言,這個套餐味道唔錯,有魚有雞,抵食!

六道菜後,還有甜品椰汁糕,味道唔錯,不過甜,有椰香。

整體而言,這個套餐味道唔錯,有魚有雞,抵食!
2020-09-27