2012-02-14 20 瀏覽
得贈卷兩張所以去康怡睇戲, 散場已是七點半, 在沒有準備今晚食乜送的情況下, 於是到商場內看看水牌, 而清一式是大路連鎖食店唯有退而求其次到筲x 灣一帶覓食途中經過尚膳坊, 剛有客人埋單走人, 於是自動波攝位 選了$188二人餐 坐下約五分鐘, 熱茶放下 過了約十分鐘, 看見其他食客有湯飲, 於是忍唔住催單 催完單都唔係即刻上, 仲要等 粉葛鯪魚煲豬展湯: 下火靚湯, 火喉唔錯又夠熱, 滿意。 隨之而來是上湯娃娃菜: 零味精的代價就是淡某某上湯和娃娃菜的結合, 就算加入蒜子味道也提不起來, 反而娃娃菜不會太腍, 也免強收貨吧。 等了又等, 白飯也凍了, 忍不住再催單, 換來是阿姐冷面地說: 廚房出緊野啦,有就會 上枱 … … 喂 … 答左等於無答, 真係比佢吹到啤一聲~ 接著兩味菜同時間上枱(和娃娃菜相距時間, 差不多廿分鐘) 另一位醒目阿姐更為我們換過了米香迫人的熱飯, 條氣都順返。 玫瑰煙燻新鮮雞: 果然係此店名物, 肉富彈性之餘亦幼嫩無渣, 而煙燻味道輕輕滲入雞內,反觀玫瑰露味道不是太凸出 (我喜歡酒香, 希望重口味一點) 絕對令人讚不絕口, 是高水準的出品。
得贈卷兩張所以去康怡睇戲, 散場已是七點半,
唯有退而求其次到筲x 灣一帶覓食
途中經過尚膳坊, 剛有客人埋單走人, 於是自動波攝位

選了$188二人餐

坐下約五分鐘, 熱茶放下
過了約十分鐘, 看見其他食客有湯飲, 於是忍唔住催單
催完單都唔係即刻上, 仲要等
粉葛鯪魚煲豬展湯: 下火靚湯, 火喉唔錯又夠熱, 滿意。

接著兩味菜同時間上枱(和娃娃菜相距時間, 差不多廿分鐘)
另一位醒目阿姐更為我們換過了米香迫人的熱飯, 條氣都順返。
絕對令人讚不絕口, 是高水準的出品。

蘿白牛腩煲 : 以熱騰騰的沙窩上枱, 載著以柱侯醬炆起的牛腩和長條形蘿蔔,
牛腩夾著牛跟位, 夠腍之餘也不失咬口, 而且膠原十足, 食完應該會靚左。
反而蘿蔔唔夠入味有點失色。
飯未吃完, 預早通知可以上糖水,
糖水是水還水; 豆還豆的紅豆沙, 接受唔到囉!

總結: 此店的食物質素是令人讚賞的, 但奈何被服務態度,上菜速度等拖垮了
整餐的水準。
2012-02-12