2018-07-04 16531 瀏覽
之前聽同事講話這間餐廳不錯,於是等到同家人來食慶生飯,在訂位時同時預訂埋這裡出名的杏汁豬肺湯及冰鎮咕嚕肉,還表明係慶祝生日,便會在冰鎮咕嚕肉上插上生日牌,夠哂特別!餐廳面積不算大,但沒有細枱,我地四人被安排坐六人枱,大家坐得寬鬆。而茶位每人$16,前菜$16,是基本入場費!我地點了:手拍青瓜青瓜清新脆口茶香燻蛋蛋有好濃燻煙味,其餘沒有什麼特別。冰鎮咕嚕肉主角出場超大好靚!賣相吸引,冰上面有士多啤梨同黃色蕃茄仔,中間有糖漿整成的裝飾品,還放上了生日牌,當然要相機食先啦!我最中意係有完粒士多啤梨同蕃茄仔被薄薄的糖漿包著,類似冰糖葫蘆般,咬起來脆卜卜,食落甜甜地帶少少水果酸,好好味!冰入面藏了咕嚕肉,桃肉及菠蘿,正所謂寶物沉歸低好玩又好食杏汁豬肺湯湯料豐富,豬肺㷛得好淋好滑,個湯係奶白色,飲落有好香杏仁味,而且飲得出個湯係用杏仁打磨而成的,調味適中,真係好出色茶香燻雞皮脆肉嫩,不帶點多餘肥膏,好好味花雕蛋白蒸花蟹第一眼見到好失望,隻蟹好細隻,而且價錢不便宜呢安慰自己說可能隻碟大顯得隻蟹細姐至於味道,花雕酒味香濃,蛋白滑流,可惜蟹比較瘦冇咩肉食,建議可以不點咖哩脆皮牛腩原來係用炸粉包著牛腩,雖
手拍青瓜
青瓜清新脆口

茶香燻蛋
蛋有好濃燻煙味,其餘沒有什麼特別。
冰鎮咕嚕肉
主角出場
好玩又好食

茶香燻雞
皮脆肉嫩,不帶點多餘肥膏,好好味

花雕蛋白蒸花蟹
第一眼見到好失望,隻蟹好細隻,而且價錢不便宜呢
安慰自己說可能隻碟大顯得隻蟹細姐

咖哩脆皮牛腩
原來係用炸粉包著牛腩,雖然炸得香脆,牛腩軟淋,但食完一塊已經好膩了
本人覺得冇包著粉會更好食!
蟲草花浸莧菜
莧菜嫰口
食落清淡好味
壽包
最少要叫半打!雖然賣相-般,但第一次食到紫薯壽包好特別,紫薯味好香好味
不會膩!
咖哩脆皮牛腩