2014-02-27 537 瀏覽
朋友住港島區,話 o的日本野好好食,拉麵/串燒/日本丼 等都好有水準,所以晚上聚會就去呢度我地叫左日式叉燒拉麵 + 煎日式餃子、燒秋刀魚、和牛飯、雞親子丼等等拉麵先上,聞到好香呀!麵底好彈牙,估唔到小店都有咁高質的麵底。個湯豬骨味好濃,但唔油膩,湯面無多餘的油。日式叉燒幾juicy, 肉味濃,肥瘦同厚度都適中,唔錯!另外,估唔到配菜都OK,煎日式餃子皮好薄好滑,醬汁同餃餡味道好夾,溫泉蛋糖心,粟米幾清甜!不過我食左一半先記得影相 跟住係燒秋刀魚,燒魚擺得好靚好有心思!魚件燒得外脆內嫩,保留到魚汁,同埋入面加左少少紫薯一齊燒,面頭抹左特製醬汁,口感同個味都幾夾!和牛飯0的和牛都OK 喎!食得出唔係普通平價雪藏貨,同埋師傅手勢幾好,和牛煎到外面香口,肉汁就鎖住係入面,咬落去脆口之餘,有香濃肉汁流出,好味!最後上雞親子丼。個飯一上黎,就聞到好香的蛋+洋葱+醬汁香味!因為個飯即叫即製,夠新鮮同夠熱,所以先”迫” 到食物的香氣出黎。不得不提的是入面o的蛋真係好滑,滑到好似融左入日本米入面咁; 雞肉嫩滑; 個醬汁同洋葱加埋好惹味,好適宜搭配日本米吃,我忍唔住問侍應取多一份醬汁吃見到餐牌,發現原來
朋友住港島區,話 [金之藏] o的日本野好好食,拉麵/串燒/日本丼 等都好有水準,所以晚上聚會就去呢度

見到餐牌,發現[金之藏]原來中午設有Set Lunch,價錢幾抵,下次會再黎試下!佢地點都超方便!鰂魚涌站B 出口,上地鐵站連住個條天橋,一出就見到!

燒秋刀魚
日式叉燒拉麵 + 煎日式餃子