2021-04-14 1599 瀏覽
今日頭頭踫着黑,原本預約了的事做不成,搞到要流浪街頭幾小時,仲得閒到寫埋食評😂呢度附近有多間鹵水店,見呢間門口最陳舊,又有幾個老人家在幫襯,相信可以透過老店享受「懷舊」的味道。成盒鵝我懶得拎,冇訂坐就唔想「鄰骨」...看見原隻鵝肝仔細細,易拎又易吃,但25大元有點不捨,回想平時西式的,一片都同佢一個差唔多大,不過細....係咪即係「人道啲」?冇專登去谷肥谷死隻鵝呢?比咗錢之後,鵝肝切件了,看起來比原隻時大份咗,又覺得25唔貴,吃得飽喎。第一次吃中式的,第一啖覺得好咸(可能我冇餸飯就咁食)。中式肝質比較西式「結實」,細細啖當零食都係幾好食,鹵水夠老,下次想試吓隻鵝。

鹵水鵝肝
2021-04-14