2023-12-08 277 瀏覽
今日路經將軍澳,諗緊食咩,諗起好耐無食過蠔,上網見附近就是蠔站的分店,於是就walk-in 試吓,點知就比佢地嘅專業嚇親。話說去到門口,見佢地有個優惠$199食八款唔同產地嘅生蠔,仲有一杯白酒送,於是二話不說就叫左兩set, 等左一陣,個女侍應就送生蠔過嚟,佢連埋張入單紙就咁就放低,介紹都無介紹,話明八款唔同嘅蠔,咁梗係想知產地來源啦,想知食左啲咩都好正常啫,於是問吓佢介紹一下咩蠔打咩蠔啦,佢竟然答唔出,我真係O晒咀,點解專業做生蠔都答唔到客人基本嘅野呢,咁你學咩人做生蠔生意呢?我平時去外面買外賣生蠔,人地都答得我勁詳細,味道口感係如何,產地來源十分清晰,估唔到一間專門做生蠔的餐廳係解答唔到客人生蠔上的問題。最後連送果杯酒都忘記要提佢先上(我係眼見隔離枱遲過我都上左我先問)本來諗住影相的,但我根本食左咩蠔落肚我都唔知,所以無心情影了,今次體驗真係幾深刻仲十分搞笑。
2023-11-29