2024-01-26 554 瀏覽
前言得閒無事去深水埗玩,咁岩行過西九,見到呢間餐廳居然未執,就好似見番以前嘅朋友一樣,一諗起以前同佢嘅點滴,心中不禁勾起一陣甘苦嘅思緒,所以毅然決定入去食番一餐,回味一下。以上全部都係尻UP,純粹係同朋友黎到,想逃戰下D野有幾難食,諗住大家知難而退,點知各自都鐵頭而引發嘅悲劇……食物炸物、甜品壽司D食物質素我就唔多講,有相為證,係睇到都唔想食嘅等級,而你一入口就會直接感覺到無需解釋嘅難食。尤其係佢D壽司,首先你睇到塊紫菜好似好濕好淋咁樣,唔好意思,雖然其實唔係好濕,但佢係比你想像中更加淋,軟淋到一個地步你係可以係塊紫菜度搵到咬口,係紫菜度找尋咬口你聽過味?當佢同埋舊飯一齊送落口,其實你係要咀嚼好耐先可以吞,非常之唔似食緊壽司。然後係壽司上面嘅配菜,果塊章魚真係唔講得笑,本身係已經無味,食落去塊章魚係極度煙韌,加埋岩先講嘅紫菜,二個buff加強左壽司嘅咬口,令到要吞呢塊壽司要更加長嘅時間。三文魚係有小小接近臭嘅邊緣,已經唔係好唔好食嘅問題,我當日食完無肚痛都算係咁。其餘野都係水準之下嘅難食,最好食居然係D有小小汁嘅壽司,因為佢起碼有D汁調味。另外D泡菜同甜品,泡菜係除非大白菜之外,其他全
食物
炸物、甜品
壽司

另外D泡菜同甜品,泡菜係除非大白菜之外,其他全部都無泡菜嘅感覺,至少可以話係唔會令你開胃,而且大白菜都係有陣味。
甜品應該都係入貨,正正常常,所以反而係OK,之不過果個綠茶布丁都係完全無味。
當日我係大概兩三點黎呢間餐廳,加上係星期三,所以係非常之少人,雖然我唔知平時又或者午或晚市會唔會多人D,不過我係非常之鍾意人少少又無咁嘈雜嘅地方。
而且佢果間格係比較寬闊,唔好話同普通放題或者燒肉比,就算係同冰室比都係嬴,而且張台都係夠哂大,活動空間係VERY OK。
雖然成間餐廳嘅設計可以話係好隨便,尤其係幾乎全黑色,D台台凳凳清一色嘅材質,就好廉價嘅感覺,但本人非常非常喜歡比較暗嘅環境,對於我黎講反而係加分項。
同朋友雖然食得唔係咁安樂,但至少坐低吹下水傾下計,係呢度反而係高水準。
清潔程度我認為可以,最起碼無咩油。當時雖則當時客人好少,但係服務員亦馬不停蹄咁清潔,我諗呢個係當中一個原因。
價錢
明將出名係咩?除左難食之外當然係佢嘅價錢,七十幾蚊嘅任食,你全香港都搵唔到幾間啦係咪?
七十幾蚊其實好多時候你係茶餐廳都係食呢一個價,雖然大部份茶餐廳係好食過佢,但呢一間野淨係以坐低靜靜地思考下人生黎講,都明顯比其他同價餐廳好啦。
尤其係而加D茶餐廳有幾唔好禮貌,D野食有幾行貨,香港人心中有數……
結論
如果問我推唔推薦,我係完全唔推薦,因為D野真係太難入口,但如果無地方坐,想有小小玩味可以黎
因為呢間雖然係難食,仲要係都幾難食,但我同朋友作為尋樂過黎食飯,居然係會有一番滋味
題外話/補充資料: 搵唔到紅豆軍艦ORZ 可以睇得出明將平時可能仲會有印尼姐姐黎食,因為四周張貼嘅「不准浪費」字樣嘅標示,唔單止係有英文版,仲有印尼文版文。 作為一間以價錢同難食招來顧客嘅店,佢幾乎係十年如一,無變過嘅難食,無變過嘅裝修,無變過嘅果種好「霉」嘅感覺,我反而係佩服佢地果種奇特嘅堅持……又或者係求其。
2024-01-24
  • 真係無,可能係布丁