2010-12-12 5 瀏覽
有1班口味相近嘅食友真好..........只要見到佢哋嘅食評,好的照跟便可.......省卻好多做功課嘅時間,亦可以-少lai嘢風險..........dec 11, 10 早上打來訂餅,下午來取,買咗 : 1) white chocolate lychee cake (hk$28)-荔枝mousse滑,也有清香嘅荔枝味-海綿蛋糕都濕軟-白朱古力亦無傳統的死甜-而薄薄嘅餅底仲鬆脆添-所以全件討人2) mont blanc (hk$28)-被燒/焗過嘅蛋白包圍住-中間就喺栗子蓉同海綿蛋糕-栗子清香,沒有過甜,算是坊間1般栗子蛋糕嘅少甜版-友人不嗜甜,也沒有投訴好甜-不過如果栗子蛋糕可以+點酒,即時會令到栗子蛋糕嘅味道升呢,只可惜喺香港唔多搵到有酒味嘅栗子蛋糕 3) caramel hazelnut cake (hk$28)-頂面疑似迷你macaron,其實喺幾實嘅蛋白餅-柱形嘅棒子mousse裡面原來藏住小小海綿蛋糕同幾粒棒子-棒子味未算好濃-但都ok 4) walnut caramelized tart (hk$28)-堆滿壯大嘅合桃肉,好澎湃,無欺場-唔知點解又混有2粒提子乾,我即

-荔枝mousse滑,也有清香嘅荔枝味
-海綿蛋糕都濕軟
-白朱古力亦無傳統的死甜
-而薄薄嘅餅底仲鬆脆添
-所以全件討人

2) mont blanc (hk$28)
-被燒/焗過嘅蛋白包圍住
-中間就喺栗子蓉同海綿蛋糕
-栗子清香,沒有過甜,算是坊間1般栗子蛋糕嘅少甜版
-友人不嗜甜,也沒有投訴好甜

-頂面疑似迷你macaron,其實喺幾實嘅蛋白餅
-柱形嘅棒子mousse裡面原來藏住小小海綿蛋糕同幾粒棒子
-棒子味未算好濃
-但都ok

-堆滿壯大嘅合桃肉,好澎湃,無欺場
-唔知點解又混有2粒提子乾,我即時送晒比友人,好彩只些2粒而已
-合桃好鬆脆,幾有果仁味
-就算焦糖漿沾均每粒合桃肉,但都唔多甜
-而個tart皮鬆薄,cut落去就feel到
-呢個tart底就令我想起上個星期去tt買嘅daisy..........呢個反而比之做得更好

5) chocolate banana ball (hk$32)
-對於朱古力狂熱份子,咁濃嘅朱古力味,我哋會叫甘,好rich,但友人並非狂熱會員,所以就猛話好苦
-裡面除咗很濃嘅朱古力mousse之外,仲有朱古力海綿蛋糕同熟成到散發出"天拿水"味嘅香蕉,不過佢很甜
-見食友寫佢之前食到嘅banana ball喺有酒香,但這個連酒嘅影子都找不到
-如果原本嘅recipe喺有酒嘅話,現正強烈要求還我酒來~~~~hahaha

* 全店找不到舖名.............我同女店員建議做番個牌,方便客人搵呀嘛............傾開,原來皇室堡喺有分店呢,早知唔洗行咁遠啦~~~~~

* 呢個價$$$$.........的確喺交足功課有餘..........難得嘴巴挑剔嘅友人都話呢間餅店ok呢~~~~
2010-12-11
外賣自取