2018-10-20 273 瀏覽
聽聞好耐嘅shake shake海鮮袋,今日終於有機會試吓一行四人,全部嘢食都係share食,可以試多幾款嘛!前菜叫咗生蠔,我試咗最右邊嗰隻黎自法國嘅Gillardeau,肉質肥美紮實,帶子位爽脆,海水味適中,食完口腔仲會有浸淡淡既蠔回味食海鮮當然要配白酒,兩杯都係Gewürztraminer,甜甜地,入口唔酸,酒身幾light,配海鮮好夾!主角當然係海鮮袋我哋揀咗八款海鮮,醬汁揀混合,啲海鮮索哂醬汁,夠惹味帶有少少辣除咗海鮮外,仲配有香腸、粟米、薯仔。其中長腳蟹肉質鮮嫩肥美其中翡翠螺肉質都好彈牙爽口👍🏻配菜叫咗焗蒜頭,加左rosemary 一齊焗令到蒜頭更香而且蒜頭焗都好軟身,好容易就成粒起到出嚟另外叫左小食墨西哥粟米片,配有牛肉粒,面頭灑咗兩款芝士一齊焗,好香濃既芝士味!大家都好喜歡香口小食,我哋好快就K.O.左成碟香煎刺身帶子意大利粉有驚喜,意粉滲左好香濃蕃茄味,另外有好多切到好細粒既意大利青瓜,食落脆脆地,豐富咗整體口感。配埋意大利粉既醬真係味道一流,酸酸甜甜好開胃。刺身帶子同其他海鮮一樣都係咁新鮮鮮甜,肉質嫩滑得黎又啖啖肉,令至我食唔停口食完正餐就梗係叫個甜品,我叫咗個法式西
聽聞好耐嘅shake shake海鮮袋,今日終於有機會試吓
一行四人,全部嘢食都係share食,可以試多幾款嘛!

主角當然係海鮮袋
除咗海鮮外,仲配有香腸、粟米、薯仔。

其中長腳蟹肉質鮮嫩肥美

其中翡翠螺肉質都好彈牙爽口👍🏻

配菜叫咗焗蒜頭,加左rosemary 一齊焗令到蒜頭更香
而且蒜頭焗都好軟身,好容易就成粒起到出嚟

食完正餐就梗係叫個甜品,我叫咗個法式西多士配榴槤雪糕。多士軟綿綿入口即溶,食落有啲似雞蛋布甸,帶有好濃郁的牛奶香,口感好順滑,西多士表層有薄薄既燒焦既焦糖,食落更香!不得不提就係榴槤雪糕,食落去榴槤香味打動我的心靈同味蕾,配埋仲西多士一熱一冷,真係好食。性價比高,推薦俾鍾意奶香甜品同埋榴槤愛好者

另外,成晚好多台都慶祝生日,氣氛好好!好適合一大班人聚會或慶祝!下次會試吓佢其他味道嘅海鮮