2024-03-28 740 瀏覽
呢間係尖沙咀厚福街🚇H8嘅 The Captain's House 🤩主打 Shake Shake 海鮮袋,佢哋用新鮮嘅海鮮🦑配上特製嘅醬汁🤤放袋 shake 均來食,十分之啱海鮮控嘅口味🥰。佢哋嘅海鮮袋有不同份量可以揀 ,我哋兩個人😆就揀咗最細嘅 A set,可以揀三款🦑海鮮,而且有唔同嘅😋醬汁可以揀,我哋鍾意食比較🌶️惹味嘅就揀咗 Signature Cajun Sauce 😎,仲貼心咁有唔同辣🌶️度可以揀👍。我哋揀咗小龍蝦🦞、小墨魚仔🦑同埋小蟶子😍,全部都好鮮味!入邊嘅🥔薯仔沾上惹味嘅🌶️醬汁,亦都十分之好味☺️,粟米🌽亦都飽滿鮮甜,又爽口😝。佢哋仲有多款🤤好味嘅 pasta,黑松露🍄雜菌扁意粉🍝入口好 creamy 充滿黑松露😋香氣又有麵粉香,都幾高質👍。呢度除咗有不同嘅🍷酒精飲品供應之外,亦都有多款嘅🍹 mocktail,選擇繁多🤩梗有一款啱你口味。我哋今次揀咗🥰 Simple Kids 同埋 Pina-Nana,真係又靚又好飲😎!

我哋揀咗小龍蝦🦞、小墨魚仔🦑同埋小蟶子😍,全部都好鮮味!

想食西式海鮮袋,first come to my mind嘅一定係Captain's House!🥰👍🏻佢嘅海鮮袋十分有特色~😋今日就帶未食過嘅老友嚟試一次~上次食灣仔分店,今日嚟尖沙咀,唔使過海好方便~人少少就揀返個海鮮三款海鮮袋啦~🐙🦐🦪Combo A海鮮袋:小墨魚仔(6-8隻)、海蝦(8-10隻)、扇貝(4隻)仲可以揀汁~我揀咗cajun sauce(係佢嘅signature)但係朋友唔食得辣,所以mild就算喇……😅😋醬汁好惹味👍🏻仲可以加配菜:薯仔、司華力腸同埋粟米,索汁一流!!一上到枱大大袋…熱辣辣…店員會幫你撈勻曬啲海鮮同埋汁嘅~再叫多咗個pasta:手拆蟹鉗蟹膏risotto~佢嘅飯真係可以做到外面淋而中間係有一點硬米~呢啲就係真正嘅意大利risotto啦!!味道都唔錯,好鮮甜!😋😋不過得一隻蟹鉗,唔係太多肉肉😅🫣🍹飲品:Witty Guy~(Yakult, blue curacao, butterfly pea tea & sprite)因為有益力多,所以酸酸甜甜幾開胃~而且因為蝶豆花會隨住酸度改變而變色,唔止味覺~連視覺都得到滿足!!🥰🦪

人少少就揀返個海鮮三款海鮮袋啦~

2024-03-14
想食Shake Shake海鮮袋很久了,今天終於找到另一位海鮮控能和我一起到尖沙咀的The Captain’s House。The Captain's House 主打 Shake Shake 海鮮袋,侍應一大袋Shake Shake袋來到面前,非常震撼,A Set可選三款海鮮,我選了小龍蝦、墨魚仔及蟶子,用特製的醬汁混和海鮮,非常惹味。另外選了黑松露雜菌扁意粉,非常creamy ,滿滿的黑松露香氣。現在心念念想再品嚐多一次Shake Shake海鮮袋。

現在心念念想再品嚐多一次Shake Shake海鮮袋。
2024-04-17 0 瀏覽
這間餐廳最吸引我的是佢地的招牌Shake Shake海鮮拼盤。食一次就深深愛上了,佢個卡爾蒜蓉汁非常美味,搭配一大袋海鮮,讓人感到食唔盡的滿足。餐廳環境光鮮,雖然空間不大,但服務很好,其他的美食也很好味。海鮮併盤 Combo A $418可選三款海鮮,自己就揀了小蟶子、海蝦和扇貝。口味就揀了卡爾蒜蓉汁。一大袋裝滿了海鮮,店員幫忙搖勻,所有的配料都沾滿了醬汁,並提供手套以方便食用,不過食物有點燙手。海鮮都非常新鮮爽彈,而卡爾蒜蓉汁的辣味超惹味。還有很多配料,包括司華力腸、粟米和新薯,一個併盤已經非常飽足。黑松露雜菌扁意粉 $118醬汁非常濃郁,帶有黑松露的香氣。扁意粉煙韌彈牙,加上豐富的雜菌,口感非常豐富,好有水準,而且價格也相當實惠。Simple Kids $68益力多檸檬梳打的味道清香、酸甜而爽口,非常適合在炎熱的天氣中消暑解渴。Virgin Sangria $68由提子汁、薑力汽水和大量水果粒混合而成。這款飲品清爽甜美,幾好飲。

海鮮併盤 Combo A $418
2024-04-11
Simple Kids
Virgin Sangria
2024-04-07 156 瀏覽
間中見人分享呢間餐廳嘅海鮮袋 終於去左試一試 全日供應 幾時都食到招牌菜🦐招牌海鮮袋第一步要揀幾多款海鮮😊分別有3、5、8款海鮮 或者全包宴mega combo第二步就自選海鮮啦 今次就揀左蜆、八爪魚仔、青口三款第三步就揀醬汁 一場嚟到就揀左signature卡疆蒜蓉汁店員會喺你面前拎住個大袋shake shake😇又有手套 圍裙仔比你 幾貼心海鮮沾滿醬汁 鹹鹹辣辣 非常惹味 都幾新鮮👍黑松露雜菌扁意粉好Creamy掛汁 黑松露非常多 亦幾香 意粉質感幾煙韌 食完唔會覺得有層油 醬汁各樣都拿捏得唔錯🍝飲品🍸有酒精類 mocktail等等特飲 仲有咖啡或茶Mocktail叫左杯Simple Kids 有益力多、蝶豆花、檸檬梳打等等 漸變層賣相靚 酸酸甜甜幾開胃解膩另外iced tea叫左Over the Moon 係蘋果桂花茉莉茶 清新有茶香

招牌海鮮袋

第二步就自選海鮮啦 今次就揀左蜆、八爪魚仔、青口三款
第三步就揀醬汁 一場嚟到就揀左signature卡疆蒜蓉汁

海鮮沾滿醬汁 鹹鹹辣辣 非常惹味 都幾新鮮👍

飲品🍸有酒精類 mocktail等等特飲 仲有咖啡或茶

2024-04-05 113 瀏覽
海鮮包,如同在海底飄浮,感覺舒暢喔海鮮包拼盤海蝦,墨魚仔,粟米,薯仔,香腸,滿滿之海鮮配上小食。醬料選擇特別,店員會做出海鮮,搖得好均勻,海鮮沾上微辣醬汁。海蝦非常棒,海鮮非常新鮮,特別是墨魚,海洋味濃濃,份量多配埋醬汁非常惹味特製醬汁,舖滿底部,整體非常夾又好吃主菜黑松露菇意大利面非常濃郁黑松露香味,配香烤什菇,重菇菌香味,口感好棒,黑松露味道很夾。意粉口感滿滿,調味都很棒。甜品提蘋果金寶,為晚餐畫上句號。蘋果金寶配雪糕,份量十足,即點即焗,蘋果金寶焦糖肉桂蘋果粒,配上金寶脆脆滿滿口感,甜度適中,再加上醬汁,增添香滑口感呢
海鮮包,如同在海底飄浮,感覺舒暢喔

海鮮包拼盤

特製醬汁,舖滿底部,整體非常夾又好吃

主菜
黑松露菇意大利面

甜品提蘋果金寶,為晚餐畫上句號。
2024-03-29 142 瀏覽
Captain’s house嘅海鮮袋已經幫襯過好多次,鍾意到以前staycation都特登嚟買外賣。 平時食龍蝦比較多,今次揀其他海鮮都好唔錯。Combo A揀左鮑魚、扇貝同八爪魚仔,當中鮑魚超有驚喜,好大隻,彈牙厚肉鮮甜,三大隻食到好滿足。 扇貝同八爪魚仔有做到海鮮袋嘅本份,唔係雪到冇味個啲,真係有鮮味夠彈,比一般西餐海鮮飯或者海鮮意粉用料好好多。每次都暗暗期待薯仔、粟米同肉腸等配料,尤其是薯仔煮到好軟糯就快化開咁,同cajun sauce好夾,辣辣地好惹味。蟹鉗蟹膏意大利燴飯合埋眼都食到蟹肉質感,濃郁creamy,櫛瓜粒同番茄仔又有一絲清新。

2024-03-28 94 瀏覽
The Captain's House (尖沙咀)地址 : 尖沙咀厚福街8號H8 18樓味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:Seafood Combo (3 options)$418、Carbonara Linguine $128、Chocolate -Nana $118、Strawberry -Nana $118今晚朋友介紹去了尖沙咀厚福街8號H8,18樓的Capitain’s House 食海鮮包,真的不錯的選擇!餐廳地理位置方便,位於尖沙咀,尖沙咀站步行五分鐘更到。餐廳舒適寬敞,富有空間感,整間餐廳有大玻璃窗,可以觀望到整個尖沙咀,非常good view!👍👍👍Seafood Combo (3 options)$418有14款海鮮可以選擇,真的睇到花多眼了。我最後選擇了:海蝦、魷魚和小龍蝦。海鮮非常新鮮彈牙,而且份量十足,一定夠二人享用。因為我們不吃辣,所以選擇了檸檬蒜蓉汁,這種汁料配搭海鮮,非常特別,別有一番風味,食到我舐舐脷!👍👍👍Carbonara Linguine 卡邦尼扁意粉$128非常喜愛,卡邦尼汁偏濃,不像一般的卡

The Captain's House (尖沙咀)
地址 : 尖沙咀厚福街8號H8 18樓
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐

餐廳地理位置方便,位於尖沙咀,尖沙咀站步行五分鐘更到。

Seafood Combo (3 options)$418

Carbonara Linguine 卡邦尼扁意粉$128
非常喜愛,卡邦尼汁偏濃,不像一般的卡邦尼汁,容易入口。😋😋😋

Chocolate -Nana $118
一上枱,非常之吸引,材料有香蕉、乳酪、牛奶、朱古力醬。❤️❤️❤️

Strawberry -Nana $118
材料有香蕉、乳酪、牛奶、士多啤梨和士多啤梨醬。兩款飲品都非常之好味,飲到透心涼。😃😃😃
2024-03-23 174 瀏覽
🍱餐廳:The Captain's House (大圍) 🏫地址:大圍車公廟路18號圍方3樓321A號舖 ☎️電話:23338538星期六要返工,放工梗係要嘆吓啦,上次同媽咪晚上來過The Captain's House 大圍這間新分店,佢盛讚「圍方」個商場又大又靚,呢度啲嘢食又好好味,一於今日晏晝同佢再來呢度試埋午市套餐😊套餐包括麵包/飯類一款,再自行揀三至五款小食/餐湯及餐飲一杯,所以十分豐富😬我哋點了周打蜆湯、夏威夷醬漬三文魚、船長沙律、火炙牛油果、炸魚薯條及蟹肉炒蛋,每款均有一定水準!另外最深刻的是我覺得呢兩款可以當主菜:~海鮮芝士通心粉通心粉煮得恰到好處,彈牙又入味;海鮮有魷魚及蜆肉等,海鮮的鮮甜與芝士的奶香非常匹配,口感豐富多層次,每一口都能品味到海鮮的鮮味和芝士的濃郁,愛吃海鮮及芝士的朋友不容錯過🤗~日式煎銀鱈魚銀鱈魚鮮嫩肉滑,魚肉鮮美口感佳,另帶有淡淡的甜味,外皮金黃酥脆,入面啲肉入口即化,搭配廚師特別調教的獨特醬汁,味道和賣相都令我哋回味無窮呢😋最後,值得一提的是這裏裝修頗有特色,而且十分寬敞,除咗食物好味之外,服務也是頂呱呱的,我們都吃得開心愉快,津津樂道
🍱餐廳:The Captain's House (大圍)
🏫地址:大圍車公廟路18號圍方3樓321A號舖
☎️電話:23338538

~海鮮芝士通心粉

~日式煎銀鱈魚

最後,值得一提的是這裏裝修頗有特色,而且十分寬敞,除咗食物好味之外,服務也是頂呱呱的,我們都吃得開心愉快,津津樂道,下次喺大圍行街行到攰記得嚟試吓,同埋記住其實喺大圍站B出口一上扶手電梯便可以到達「圍方」商場😊

2024-03-07 602 瀏覽
平時去The Captain’s House 多數係食佢地既海鮮籃,見到佢地lunch menu既款式都幾給引,就決定去試吓啦Set lunch都包左餐包、餐湯同沙律 夠哂清新同開胃香煎紐西蘭牛柳配蜜糖燒汁及薯條 $208餐廳今日用左牛柳,牛柳雖然脂肪冇咁多,但都keep到外脆內juicy,火侯控制得岩岩好,薯條熱辣辣好正美國露荀黑松露野菇燴意大利飯 $128呢個飯既Creamy又好香松露味,仲有好多菇菌,整得相當出色最後餐飲用凍檸茶作結,十分滿足

Set lunch都包左餐包、餐湯同沙律 夠哂清新同開胃

香煎紐西蘭牛柳配蜜糖燒汁及薯條 $208

美國露荀黑松露野菇燴意大利飯 $128

最後餐飲用凍檸茶作結,十分滿足
2024-03-06 396 瀏覽
📍 The Captain's House🌍尖沙咀厚福街8號H8 18樓 18/F, H8, 8 Hau Fook Street, Tsim Sha Tsui📝整體評分:9/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝周日Lunch黎好舒服,環境清靜,陽光射入窗內唔會刺眼,有種度假舒暢感覺~▸ Seafood Combo A ◂✿ 翡翠螺、扇貝、海蝦煮到剛剛好,保留到鮮味,完美掌握到烹煮時間!✿ 蒜蓉加左辣油整成嘅醬,香口帶甜,味道溫和,好味到想拎黎撈意粉食✿ 配菜有粟米、成粒薯仔、腸仔,有咁好食嘅醬蘸,好難唔好食! ▸Linguine alle Vongole ◂✿ 好有心思砌到成朵花咁✿ 扁意粉口感相當出色,有咬口又掛到汁 ▸Pina NANA & Strawberry NANA ◂✿ 香蕉、乳酪、牛奶、新鮮水果,飽腹感超強
📍 The Captain's House

🌍尖沙咀厚福街8號H8 18樓

📝整體評分:9/10

▸ Seafood Combo A [Sea whelk, Scallop and Prawn with Signature CA JUN Sauce]◂

▸Linguine alle Vongole ◂
✿ 好有心思砌到成朵花咁
✿ 扁意粉口感相當出色,有咬口又掛到汁

✿ 香蕉、乳酪、牛奶、新鮮水果,飽腹感超強

2024-03-04 389 瀏覽
豐富海鮮袋!👌🏻除咗海鮮之外,仲可以揀返鍾意食嘅主食🤤檸檬蒜汁的香味,海鮮袋裏面有小八爪魚、元貝、海蝦,唯有粟米🌽薯仔🥔的配料佢有檸檬蒜汁嘅香味,裏面有小八爪魚、元貝同海蝦,加埋粟米同薯仔嘅配料先至完美。佢個味道酸酸地,帶有檸檬同蒜嘅香氣又有海鮮嘅鮮味🙈小八爪魚嘅彈牙口感,元貝嘅鮮甜,同埋海蝦嘅鮮嫩而粟米同薯仔嘅加入,令味道更加豐富,帶點甜味同軟綿綿嘅口感。食落去,啱啱好正好鮮美多汁飲品方面都有唔同選擇,冇酒精飲品打卡都好靚黑松露意粉有香濃的黑松露味道🤤黑松露意粉好正,有好香好濃嘅黑松露味道。每一口都可以感受到黑松露嘅香氣,味道濃郁而且迷人。意粉嘅質感都好好,彈牙又滑口至於脆炸雞翼,外皮真係好脆好香!一口咬落去,可以聽到脆脆地聲音,咬開外皮後,裡面嘅肉質鮮嫩多汁雞翼經過炸至金黃色,外皮酥脆,保持住肉汁
豐富海鮮袋!👌🏻
除咗海鮮之外,仲可以揀返鍾意食嘅主食🤤

小八爪魚嘅彈牙口感,元貝嘅鮮甜,同埋海蝦嘅鮮嫩

飲品方面都有唔同選擇,
冇酒精飲品打卡都好靚
黑松露意粉有香濃的黑松露味道🤤
雞翼經過炸至金黃色,外皮酥脆,保持住肉汁
琴日同朋友去食生日飯,見呢間海鮮幾出名就book左枱,一共三個人。喺樓下見到龍蝦買一送一上到去問個女同事,個女同事又答到唔清唔楚咁。再問另一個男同事先知原來當日龍蝦賣晒,話可以free一個甜品/wine比我哋。不過就唔知點解個女同事會唔知龍蝦賣晒啦。落單個陣就落左一個3個items既海鮮set,carbon同西班牙八爪魚。等左都幾耐先上到第一碟餸都算,到左海鮮set,明明叫左蜆、蝦同扇貝。最後嚟左蜆、青口同扇貝。同左一個應該係經理既人講,佢拎住個刀叉同碟,係我哋面前夾走。拎都唔拎走去廚房夾😅然後叫我哋食住先,最後拎左一碟啱啱蒸好既白蛤蝦過嚟我哋枱,叫我哋自己擺入去撈😅請問係咪連整多個sauce都費時?乜都要個客自己搞。個下已經冇乜心情食。好啦,一件事半件事都算,食完啲海鮮真係即係埋單走。蜆咁多隻都有沙,啲蝦就透透地明似未熟得晒,扇貝就熟得濟,食落口鞋口。因為有兩隻青口冇夾走到,我哋就食左,一食落口臭既,朋友個隻係唔識煮嘢食既人都睇得出唔熟😹請問一間專食海鮮既餐廳就係咁既質素?真係自己煮都仲好過去呢間到食啦!到食到碟海鮮一半,Carbon都仲未到,應該漏左單。不過我同朋友都廢時催佢單,甜

落單個陣就落左一個3個items既海鮮set,carbon同西班牙八爪魚。等左都幾耐先上到第一碟餸都算,到左海鮮set,明明叫左蜆、蝦同扇貝。最後嚟左蜆、青口同扇貝。同左一個應該係經理既人講,佢拎住個刀叉同碟,係我哋面前夾走。拎都唔拎走去廚房夾😅然後叫我哋食住先,最後拎左一碟啱啱蒸好既白蛤蝦過嚟我哋枱,叫我哋自己擺入去撈😅請問係咪連整多個sauce都費時?乜都要個客自己搞。個下已經冇乜心情食。好啦,一件事半件事都算,食完啲海鮮真係即係埋單走。蜆咁多隻都有沙,啲蝦就透透地明似未熟得晒,扇貝就熟得濟,食落口鞋口。因為有兩隻青口冇夾走到,我哋就食左,一食落口臭既,朋友個隻係唔識煮嘢食既人都睇得出唔熟😹請問一間專食海鮮既餐廳就係咁既質素?真係自己煮都仲好過去呢間到食啦!到食到碟海鮮一半,Carbon都仲未到,應該漏左單。不過我同朋友都廢時催佢單,甜品本身打算食完再叫,不過都算啦又唔知要等幾耐,一陣又中伏。😅全餐得個西班牙八爪魚係叫中規中矩,不過少份量囉,同埋叫左三杯嘢飲,真係有咁多冰得咁多冰😹最後3個人食左781,都唔知食左咩落口,啲質素以為食百幾蚊既放題,仲要唔飽搞到要同朋友去另一個餐廳食先夠飽😹嘢食唔好食,落單淨係叫幾款嘢食都可以錯咁多😅下次真係咪搞我。
2024-03-02
其他
2024-02-26 398 瀏覽
👩🏻間唔中都掛住The Captain's House嘅海鮮袋。除咗海鮮袋,西餐都幾好食㗎!✨Seafood platter B $598蜆、翡翠螺、海蝦、小墨魚仔、小龍蝦我哋今次揀咗cajun sauce,又香又辣又惹味。我哋覺得味道有啲似炒得香嘅港式咖喱,仲係有蒜味嗰種。以往食lemon garlic sauce已經覺得正,原來cajun仲好味🤭。五款海鮮我哋比較推薦翡翠螺,螺肉肥厚彈牙,味道仲好鮮甜。小龍蝦有蝦膏,味道又濃又香。✨卡邦尼扁意粉 $128好濃芝士香同蛋黃香氣,加埋口感香脆嘅煙肉粒特別惹味。感覺有喺其他地方食到嘅咁膩。✨夏威夷風爐烤雞翼 $98有菠蘿嘅甜甜酸酸味道,醬料嘅味道滲晒入去雞皮。雞皮烤得香而且肉嫩多汁。✨Tasteful lady $68✨Simple kids $68

✨Seafood platter B $598
蜆、翡翠螺、海蝦、小墨魚仔、小龍蝦

✨卡邦尼扁意粉 $128

✨夏威夷風爐烤雞翼 $98

✨Tasteful lady $68

✨Simple kids $68
2024-02-25 272 瀏覽
晚上跟朋友到位於尖沙咀搵食,愛食海鮮的他,就book左專食海鮮的西式餐廳,環境開揚座位闊落,坐得很舒適。點左餐廳主打的海鮮袋~淺嘗拼盤,內有鮮彈牙的海蝦4隻,龍蝦🦞仔2隻,八瓜魚仔4隻,鮮甜無沙的海蜆、青口各4隻,翡翠螺2隻,肥美的豬肉香腸,粟米🌽同埋新薯,醬汁是招牌卡疆棘篡汁,微辣的醬汁令海鮮味更提鮮。卡邦尼碎煙肉意粉煙肉,加入了嫩滑豚肉片跟碎煙肉,增加口感跟咸香味,意粉麵質熟度剛好,唔會太淋,咬落煙韌,醬汁夠晒多同creamy,條條意粉都索滿醬汁,將蛋黃拌勻一併食很好吃😋。飲品🥤點了甜度不多的兩款Mocktail🍹,味道清甜都唔錯👍。

2024-02-25