2015-08-24 1670 瀏覽
7月乃肥少之生日月份,由於很多人排隊約佢食飯,阿豬呢個正牌女友幸得到正日呢個日子可同佢食飯!不幸地,肥少之生日,居然打風掛8號波!!!無耐地惟有改期啦,點知一改就黎到月底先有得食。是次特地選左新太陽廣場呢間千両,因肥少話阿豬未食過千両,而且呢間較少人去,不用排隊。一來到,門口果然無人排隊,兩人心中暗爽!然後同店員講:兩位,唔該。店員一臉愕然,然後同我地講:唔好意思,今日有團體黎食,只剩門口bra枱3個位,要唔要坐?咁…惟有坐啦! 說真的,阿豬又肥又矮,bra枱的凳的高度對阿豬黎講甚有挑戰性。廢話少講,睇相:先來味噌湯,微暖,味噌香,不會過咸,材料也多,讚!胡麻醬溫泉蛋雜錦刺身沙律,刺身雖是小粒,但份量也挺多,也很鮮味!刺穿溫泉蛋拌勻胡麻醬及沙律菜,配搭也很不錯,挺開胃清新的。惟沙律菜水份未弄乾,食下口感差了點!壽司叫了好多下,有d無影到。壽司飯調味適中,也不會太大舊。牡丹蝦壽司非常鮮甜,又大隻,入口creamy,蝦頭有膏同樣鮮味!三文魚壽司花紋十分靚,入口魚味濃香滑!帶子壽司超巨型,一開二後都厚度十足,鮮味十足!吞拿魚壽司不是普通位來的,沾上少許壽司豉油,入口香,魚味濃,而且係滑的!燒
不幸地,肥少之生日,居然打風掛8號波!!!

無耐地惟有改期啦,點知一改就黎到月底先有得食。

咁…惟有坐啦!

廢話少講,睇相:
先來味噌湯,微暖,味噌香,不會過咸,材料也多,讚!
胡麻醬溫泉蛋雜錦刺身沙律

壽司叫了好多下,有d無影到。
壽司飯調味適中,也不會太大舊。

三文魚壽司花紋十分靚,入口魚味濃香滑!
帶子壽司超巨型,一開二後都厚度十足,鮮味十足!

燒牛肉壽司是肥少點的,阿豬無食到,他說普通!

服務員也很細心,會幫我地加茶。
我地食野位置小,食食下服務員也會幫我地將食物換小碟,抵讚!
食食下,刺身拼盤到,有好幾款,雖然唔記得d名,簡單描述其味道吧!
黑色這種,肉實,啖啖肉,但腥味較重,阿豬唔鍾意,只食了一舊。
貝類十分爽口鮮甜,惟貝柱位略硬。
粉色這種應是屬鯛魚類,切得較厚但咬落唔會過實,也不會腥,好味!
上方是最普通的鯛魚,肉咬落有點梅,不新鮮。
下方也是切得厚身,腥味無黑色那種咁勁,沾少許豉油已可提出其鮮味!
赤海蝦壽司
赤海蝦壽司好大隻,蝦肉厚身,食落爽口又夠creamy,實在抵食!
蟹籽壽司
蟹籽壽司乃阿豬最愛,紫菜仍是脆的,蟹籽在口中彈下彈,實在滿足!
海膽壽司
海膽壽司有點臭,不夠新鮮!
甜蝦蟹膏軍艦
甜蝦蟹膏軍艦,甜蝦creamy,但蟹膏有點苦臭,不新鮮。

食完呢餐,真係好滿足
,雖然坐到背脊痛,價格雖較元X稍貴,但質素確是不錯,值得推介再食!(不過要先存下錢先)

p.s. 師父會係壽司上加上芥末,如不要記得先同服務員講聲。
2015-07-24
赤海蝦壽司