2019-02-23 1680 瀏覽
上星期晏食晚飯好多地方都收咗了,咁唯有去食大排檔啦,不過港島西又真係唔係好多大排檔,咁就去咗兜下,經過西營盤水街有一檔大排檔好多人食喎,仲可以泊架車係門口唔使驚抄牌,正!一坐低就見到好多人食啫啫雞煲同椒鹽雞翼,我諗都唔諗就跟人叫,因為我本身好鍾意食雞(唔係打機嗰隻喎)。坦白講啫啫雞煲好多的大排檔都有得食,不過通常都好濕,原因係爆得唔夠香又唔夠火候,雖然等左都一段時間不過見到佢哋個廚房啲炒鑊聲好猛喎,就估應該有返咁上下火候。個啫啫雞煲真係冇令我失望,炒得好乾身好入味蒜頭同薑蔥都爆得好香,啲雞切得細細粒好入味,仲要會有豬潤,最重要係唔係求其加啲汁落個煲到👍🏼我會比四粒半星⭐️之後嚟咗個椒鹽雞翼一上枱已經好香,原本諗住係普通嘅炸雞翼,點知竟然咁鬼入味飯都可以食多幾碗。我會比五星啊滿分!最後叫咗個蒜蓉白菜,唔使咁熱氣嘛~✌🏼

飯都可以食多幾碗。我會比五星啊滿分!

最後叫咗個蒜蓉白菜,唔使咁熱氣嘛~✌🏼

啫啫雞煲
椒鹽雞翼