2018-02-03 722 瀏覽
以前細個四圍都有大排檔,飲茶唔一定要去酒樓,去大排檔都有一盅兩件細個個陣就唔識欣賞飲茶,淨係鐘意飲朱古力奶。點知人大左竟然自己揾茶飲依家要揾返舊時既味道都要入舊區揾啦,所以今日就同友人黎左土瓜灣揾食十二月天氣凍,一落巴士就望到洋葵樓有間舖頭食點心,渣渣林入去食野先~由細到大都好鐘意食牛肉球,因為我好鐘意食喼汁(鐘意呷醋),同埋又會撈d 芫茜入去,真係好岩我口味!呢度既牛肉球幾錢我就唔記得啦,但係一定唔過廿蚊啦,呢個價錢,呢類舖頭,都唔會對佢有太大既要求但求味道正常,唔係叮叮點心淨係食牛肉球邊夠呢~所以仲有叉燒腸!呢個正呀好好食,雖然d 叉燒分佈得唔算太平均,但係腸粉都算滑,又有米香,加上有調味豉油其實呢d 舖頭都唔會話完全係食味道(當然至少都要正常味道啦)間唔中唔想排隊入茶樓想快食點心,想去d 點心舖嘆下茶,真係幾好既選擇,又有d 風味咁

牛肉球

由細到大都好鐘意食牛肉球,因為我好鐘意食喼汁(鐘意呷醋
),同埋又會撈d 芫茜入去,真係好岩我口味!

但求味道正常,唔係叮叮點心

叉燒腸粉

淨係食牛肉球邊夠呢~所以仲有叉燒腸!

2017-12-17
牛肉球