2024-02-07 164 瀏覽
夏天去長洲感覺太熱, 冬天去環島步行, 真係健康又寫意.   黃昏再去吃個海鮮餐,  欣賞落日美景又吃海鮮, 同步進行.海傍道, 新康記菜館,  食完去碼頭上船返中環 ,  方便至正.  真吾錯!我們叫了共七個菜, 一個飯.  上菜有效率.豉椒炒蟶子配煎米粉 ~   蟶子好肉, 鮮甜爽口, 鼓椒惹味開胃.   煎米粉香脆 好食. 酥炸雞軟骨 ~ 金黃酥香, 配啤酒至正.芝士中蝦 ~ 蝦肉新鮮, 美味彈牙.薑蔥鮑魚片 ~ 鮑魚片爽彈, 肉質稔滑鮮甜.咕嚕肉配蕃薯 ~ 咕嚕肉炸得香脆,  用上五花腩肉,  吾會肥.  醬汁酸酸甜甜好好味,  配上蕃薯好特式的組合, 比傳統配菠蘿更好. 瑤柱扒豆苗 ~ 豆苗新鮮嫩綠,   用瑤柱 混合, 好味又滑口.蒸魚 ~  食海鮮必食蒸魚.   選了鯧魚, 加入了簡單的薑蔥, 帶出魚本身的鮮味, 蒸得好食入味.糯米飯 ~ 料多美味.這次海鮮餐, 大件抵食, 足料新鮮, 價錢 OK.  會再來 !
我們叫了共七個菜, 一個飯.  上菜有效率.

酥炸雞軟骨 ~ 金黃酥香, 配啤酒至正.
芝士中蝦 ~ 蝦肉新鮮, 美味彈牙.
薑蔥鮑魚片 ~ 鮑魚片爽彈, 肉質稔滑鮮甜.
糯米飯 ~ 料多美味.