2024-02-07 138 瀏覽
夏天去長洲感覺太熱, 冬天去環島步行, 真係健康又寫意.   黃昏再去吃個海鮮餐,  欣賞落日美景又吃海鮮, 同步進行.海傍道, 新康記菜館,  食完去碼頭上船返中環 ,  方便至正.  真吾錯!我們叫了共七個菜, 一個飯.  上菜有效率.豉椒炒蟶子配煎米粉 ~   蟶子好肉, 鮮甜爽口, 鼓椒惹味開胃.   煎米粉香脆 好食. 酥炸雞軟骨 ~ 金黃酥香, 配啤酒至正.芝士中蝦 ~ 蝦肉新鮮, 美味彈牙.薑蔥鮑魚片 ~ 鮑魚片爽彈, 肉質稔滑鮮甜.咕嚕肉配蕃薯 ~ 咕嚕肉炸得香脆,  用上五花腩肉,  吾會肥.  醬汁酸酸甜甜好好味,  配上蕃薯好特式的組合, 比傳統配菠蘿更好. 瑤柱扒豆苗 ~ 豆苗新鮮嫩綠,   用瑤柱 混合, 好味又滑口.蒸魚 ~  食海鮮必食蒸魚.   選了鯧魚, 加入了簡單的薑蔥, 帶出魚本身的鮮味, 蒸得好食入味.糯米飯 ~ 料多美味.這次海鮮餐, 大件抵食, 足料新鮮, 價錢 OK.  會再來 !
我們叫了共七個菜, 一個飯.  上菜有效率.

酥炸雞軟骨 ~ 金黃酥香, 配啤酒至正.
芝士中蝦 ~ 蝦肉新鮮, 美味彈牙.
薑蔥鮑魚片 ~ 鮑魚片爽彈, 肉質稔滑鮮甜.
糯米飯 ~ 料多美味.
本身諗住嚟海傍食海鮮,見隔離餐廳幾滿就過咗嚟,叫咗個自選五碟海鮮連油菜嘅套餐,已經知道約$100一碟嘅海鮮質素唔會特別好,但都冇諗過一間正正常常長洲海邊嘅大排檔全部海鮮都用啲雪藏貨。個似係老細嘅中年男人口口聲聲話今日嚟嘅瀨尿蝦係新鮮嘢,其他就唔好預會好新鮮,第一次見啲咁誠實嘅商戶;我哋最後嗌咗蒜蓉蒸開邊蝦、豉汁蒸倉魚、油鹽水瀨尿蝦、蒜蓉蒸蟶子同椒鹽鮮魷,冇一樣係新鮮,全部啲肉都痴實個殼,食落明顯霉霉哋,瀨尿蝦一啲味都冇,唔知自己食緊咩,極度唔推薦。-態度就更加唔好講,一開始個老細過嚟話教我哋揀食物,聲稱自己做開街坊生意,而啲街坊都係會單點海鮮,因為單點會大份同新鮮啲;但我哋嗰時已經揀好晒菜式,同埋比較肚餓,所以就照原定咁嗌。一間餐廳每個餸嘅質素唔應該差太遠,就算唔跟佢推薦咁叫都係客人嘅選擇。作為老細,仲要喺客人落完單之後喺客人面前指住其他人話:街坊就識嗌,會單點食物。真係第一次見一個咁唔識尊重人嘅老細,建議唔識人想感受下被差別對待嘅人可以嚟試下。
2023-12-18
点了三个菜,椒盐皮皮虾、辣酒海螺、避风塘炒蟹,海鲜不新鲜也不好吃,是我吃过最糟糕的海鲜,份量也少,口感也差,没什么值得吃的肉!坐下之前说可以微信支付宝,吃完了又说不能用,幸好我有转数快!另外,上菜催了四五次我们都吃完准备走了才上齐,一个小老太太还一直催我们走,结账时候她自己看不清楚我们的转账,反而怪我们没转对数,一直碎碎念些催人走的话我真服了!那么差的态度还收服务费!以后谁吃谁水鱼!负分差评再也不在长洲吃海鲜了,美好的一天这样收尾,影响心情
2023-03-26 288 瀏覽
椒鹽賴尿蝦薑蔥炒蟹,咕嚕斑腩 蒜蓉蝦 豉椒蟶子!剩係得蒜蓉蝦食得下,蟶子細隻又多沙,椒炎賴尿蝦白灼完再炒,唔識做就唔好做啦!五送六白飯一千蚊埋單,一生人第一次寫劣評,大大隻招牌5xx五送,埋單又話星期日唔係呢個價,當你水魚咁湯,唔建議千祈唔好幫襯邊間唔係你就係下個水魚!!!
2023-02-20 328 瀏覽
週末去長洲玩下,肚餓e下肚,隨便揾到呢間新康記菜館坐低食下海鮮。我哋去嘅時候人唔多,啲餸都算快上,不過份量一般,味道無乜特別。呢碟蝦賣相一般,味道就咁。瀨尿蝦味道一般,份量⋯⋯

呢碟蝦賣相一般,味道就咁。

瀨尿蝦味道一般,份量⋯⋯

2023-01-29 302 瀏覽
今日我和友人經過這間店,有個女人行過來介紹話三個海鮮$298。我和友人見其他海鮮檔都滿了,這間卻有很多位,便試一下!坐低後,我們睇menu 寫三個海鮮加一個小菜$388,沒有人和我們說要加二服務費!Menu 也沒有寫要俾服務費!女侍應還在我們張單寫上$388!我地點了蒜蓉開邊蝦、扇貝、豉椒炒蜆和粉絲雜菜煲!開邊蝦得6隻,扇貝3隻,炒蜆和雜菜煲份量不算多!扇貝係超細隻!味道就一般!有個女侍應沒有帶口罩,很不衛生!我埋單時竟收我$465!!!! 係加二服務費!如果收服務費應一早講!好伏,以後不會再食!

侍應還在我們張單寫上$388!

有個女侍應沒有帶口罩,很不衛生!

2023-01-28
話晒都係重陽節假期,去長洲玩玩啦!反正都會食完飯先會出返中環搭車返屋企,行咗個圈見到檔檔既套餐價錢都係咁上下,結果搵咗呢間食晚餐地點,3個人叫咗2海鮮1小菜,嚟到先知食物真係好差勁👎叫咗碟椒鹽鮮魷食唔出有魷魚味,叫咗碟蒜頭豆豉炒蟶子,殼多過肉,後面個枱仲好過我,小菜叫左西檸雞,雞少汁好稀,另外叫咗碟腐乳炒生菜,炒到水汪汪,完全唔好食,埋單仲話要加一,睇餐牌都無話要加一,好似老屈咁,以後都唔會再來,以後都唔會係呢度食飯
,以後都唔會係呢度食飯
2022-10-04
2022-08-28 372 瀏覽
之前入去都係食街頭果間,點知今次去夜左,勁多人排隊。行到呢間有位,試下,點知中哂伏。叫左三餸加青菜,$258,三餸來左,跟住來左碟西蘭花,諗住齊,食左幾舊,又送碟吾知咩野來,已同佢講話吾係我地。跟住望下碟西蘭花,話要加錢,我話第一你地送來,第二我叫餐係三餸加青菜,冇錯。即收左碟西蘭花,到最後青菜都冇來,吹佢又話人多就有,真係冇下次。
2022-05-06 647 瀏覽
早一晚食另一間,真心唔錯。價錢成條街基本都一樣,今晚試食呢間,點知中伏。職員除咗引你入去幫襯之後,就開始極差。鋪內約坐了3成客,除咗明顯認識的熟客外,上菜極之慢,就連叫多個餸都可以聽完唔落單,職員阿姐基本上係同熟客吹水開酒的。食物質素味道中下,但係連食物都唔想上先係問題,等到就等,等唔到就算既態度。清菜係最後食哂野先上😆3餸海鮮 $400左右埋單,如果去長洲旅遊食飯,千祈唔好去,開心既旅程絕對會因為呢餐受影響。我睇到隔離枱2位阿姐都一樣待遇,唔係好like ....
早一晚食另一間,真心唔錯。
價錢成條街基本都一樣,今晚試食呢間,點知中伏。
職員除咗引你入去幫襯之後,就開始極差。
我睇到隔離枱2位阿姐都一樣待遇,唔係好like ....
為左個冷氣位先揀呢間,初以為頭幾間爆場係因為近街頭所以爆晒場。原來係有原因🙄因為我地多小朋友,於是決定有d餸叫大份,有d叫細份,但黎到有d大細係一樣,例如開邊蝦,大細份係同一碟份量,隔來細份同我地大份係一樣。個粉絲煲叫細份就竟然大大煲😏重點來啦~ 叫左既餸妹妹唔係好啱食,於是後加左個豉汁蒸倉魚,等到就黎食完未黎,催左一下,之後有個姐姐拎左條大魚話新來姐姐寫錯左,蒸左條大魚就放低比我地。 點知有個高級少少既姐姐黎問我地係咪自己帶來,我地話唔係,跟住佢同個姐姐係我地面前解釋,最後個姐姐行埋來同我地講要加錢,我地話唔係我地話要食,係個姐姐叫我地食,最後佢二話不說拎走我地未食完既魚,再蒸過條豉汁蒸倉魚😑😑😑。 真係唔爆場係有原因的~ 食物好味唔好味,我其實覺得應該同其他飯店應該差不多,但個服務態度真係一絕。個抵食係因為食左佢半條錯既魚,再食多條倉魚😏
原來係有原因🙄

真係唔爆場係有原因的~

個抵食係因為食左佢半條錯既魚,再食多條倉魚😏

開邊蝦(大份)
粉絲雜菜煲 細份
開邊蝦(大份)
粉絲雜菜煲 細份
2022-04-20 305 瀏覽
第5波疫情期間,閒日入咗長州晚市依然等咗堂食,要復活節後先放寬5點就嚟食”晚飯”$168 二人餐免加一免茶芥有粟米湯送,兩款海鮮,再有白飯,仲送多碟菜好抵👍🏾👍🏾😊海鮮叫咗 粉絲蒸扇貝 及 豉油王大蝦味道一流,價錢又抵,好值得支持疫情中加油💪🏾
第5波疫情期間,閒日入咗長州
晚市依然等咗堂食,要復活節後先放寬

5點就嚟食”晚飯”
$168 二人餐免加一免茶芥
有粟米湯送,兩款海鮮,再有白飯,仲送多碟菜
好抵👍🏾👍🏾😊

海鮮叫咗 粉絲蒸扇貝 及 豉油王大蝦
味道一流,價錢又抵,好值得支持

疫情中加油💪🏾
2022-01-30 305 瀏覽
好耐冇去長洲啦,未爆第五波疫情前同成班朋友一齊去行山真係好開心,長洲真係好多嘢食,咁多間都唔知揀邊間好,山友就介紹我地黎呢間位於搶包山球場隔離嘅「新康記」食飯!長洲碼頭附近基本上全部都係食海鮮為主,呢度嘅菜單餸菜選擇都幾多,今日我哋就散叫一碟小菜大家共享之餘梗係要啤啤佢!胡椒豬肚豆腐煲.胡椒味突出豬肚夠淋!上湯龍蝦伊麵.細細隻龍蝦味道啱啱好,伊麵索晒啲上湯龍蝦汁好正!涼瓜炒斑腩.涼瓜食落帶甘,班腩啖啖肉!洋蔥炒牛柳.洋蔥清甜牛柳質地食落軟淋!金銀蛋勝瓜、雙菇扒時蔬健康之選!當然唔少得送酒既椒鹽鮮魷魚、九肚魚、酥炸生蠔及小炒皇啦!

胡椒豬肚豆腐煲.胡椒味突出豬肚夠淋!

涼瓜炒斑腩.涼瓜食落帶甘,班腩啖啖肉!

洋蔥炒牛柳.洋蔥清甜牛柳質地食落軟淋!

金銀蛋勝瓜、雙菇扒時蔬健康之選!

當然唔少得送酒既椒鹽鮮魷魚、九肚魚、酥炸生蠔
及小炒皇啦!

• 椒鹽鮮魷
  • 金銀蛋勝瓜
2021-12-03 246 瀏覽
雖然暫時未可以去其他國家旅行但去一去離島都好正呀🦥今次我同朋友揀咗平日去冇假期咁多人 好𝑐ℎ𝑖𝑙𝑙🦦原來長洲食海鮮咁抵❣️😋我哋叫咗三款海鮮+粉絲雜菜煲+蒜蓉生菜 5樣野加埋都只係($308)🤩好惹味,多蒜多蔥我最愛😍😍😍可以望住海 望住日落食海鮮🦞實在太享受♡♡♡♡♡多人/少人去都好適合可以選擇坐室外或室內我哋就揀咗室外望住日落食🥳仲有茶任飲 正😛🥰成個環境好有私人空間氣氛好好💝同朋友傾偈傾得好盡興🥰
雖然暫時未可以去其他國家旅行

成個環境好有私人空間
氣氛好好💝
同朋友傾偈傾得好盡興🥰

2021-11-28 184 瀏覽
用左Openrice咁耐第一次忍唔到要寫食評…因為真係好差!坐低就只係俾左張海鮮套餐既menu,sell我地叫套餐,於是四人叫左三份海鮮➕西檸雞➕青菜我估套餐分量一定少,見到墻上粘住d菜名,就自覺叫左個蒸白鱔等左十分鐘,上左一碟白灼蝦,同白菜仔。果碟蝦得七隻!!!仲要好細隻…真係睇到都傻左問侍應有冇上錯,佢話套餐係咁噶啦,蝦都賣好貴……態度令人滴汗等左五分鐘再上碟西檸雞,又係得幾塊,個碟都鋪唔到一層套餐唯一正常d既係避風塘炒蟹但散叫既豉汁蒸白鱔分量都跟埋套餐一樣,得細細件七八舊服務都好唔掂!叫白飯等十分鐘都唔黎,白鱔更加等到食完其他野都仲未上!未試過食餐飯食到嫐,買單時個老細仲要串串口話成條街都係咁,套餐係咁多噶啦唔明點解openrice俾咁高評分,絕對唔會再去!
我估套餐分量一定少,見到墻上粘住d菜名,就自覺叫左個蒸白鱔
侍應有冇上錯,佢話套餐係咁噶啦,蝦都賣好貴……態度令人滴汗

等左五分鐘再上碟西檸雞,又係得幾塊,個碟都鋪唔到一層

套餐唯一正常d既係避風塘炒蟹
但散叫既豉汁蒸白鱔分量都跟埋套餐一樣,得細細件七八舊

唔明點解openrice俾咁高評分,絕對唔會再去!
2021-11-28
長洲地道海鮮餐[新康記菜館]沿着碼頭行5分鐘就到嘅餐廳 坐正係海旁嗰邊食特別有風味佢哋CP值好高$300就可以有三個海鮮仲有一個小菜添😚啱晒約返朋友過嚟整返幾個小菜飲番杯啤酒🍻🌟避風塘賴尿蝦🍤炸蒜好香而且海鮮都好新鮮食落去彈牙🌟避風塘炒蟹🦀蟹肉實身唔會話軟淋淋 加上佢哋嘅炸蒜簡直可以送晒成杯啤酒🍻夠晒鑊氣一流🤩🌟蒜蓉蒸扇貝扇貝都算大隻😚而且佢哋啲粉絲索曬啲鮮味簡直係一流🥰呢個要必點味道 8/10環境 8/10推介程度 8/10📍新康記菜館 (長洲)長洲北社海傍道11A號地舖
長洲地道海鮮餐[新康記菜館]

簡直係一流🥰呢個要必點

味道 8/10
環境 8/10
推介程度 8/10

📍新康記菜館 (長洲)
長洲北社海傍道11A號地舖