2013-07-02 324 瀏覽
上年中秋節同fds gathering 團圓, 去左金潮小廚食晚飯, the 1st time 去呢間restaurant 食晚飯; 之前S.6-7 lunch 有時都會黎呢度, 最記得有1次叫左滑蛋粟米滑班片飯, 滑班片係無用炸粉ge 魚, 食落去好滑, 入口即溶, 配埋個粟米汁, 熱辣辣, 好正!個晚叫左以下菜式, 每個菜式拎出黎都出晒煙, 食落係夠晒熱, 證明係好有鍋氣ge:呢個荷葉飯, 侍應拎出黎擺係枱面已嗅到好香的荷葉飯味;一揭開塊葉, 就更香, 賣相又佳, d 飯又靚, 一見到就已經想食! 食落口, d 飯已經滲入左d 肉汁, 個飯有雞肉, 鹹蛋, 其他肉都有, 好香好入味, 熱辣辣食就最正!賣相ok, 我個fd 叫ge, 我就無咩掂過呢個餸, 我d fds 話味道ok ge個粟米汁比較稀, 但個汁就有好多蛋花, 證明落左唔少蛋, 食落個味亦夠 ~個斑塊炸得好香脆, 但d 炸粉就略嫌用得多左d, 魚都足夠,整體而言, 入味同好食ge用左好多豆豉蒸, 用筷子篤落d 魚度, 係篤到落去, 證明條魚蒸得剛剛好, 蒸得過火左, d 魚就會硬d 魚好冧, 豉汁個味已入左d 魚度, 撈

之前S.6-7 lunch 有時都會黎呢度,
最記得有1次叫左滑蛋粟米滑班片飯,
滑班片係無用炸粉ge 魚, 食落去好滑, 入口即溶,
配埋個粟米汁, 熱辣辣, 好正!
荷葉飯
呢個荷葉飯, 侍應拎出黎擺係枱面已嗅到好香的荷葉飯味;
荷葉飯
食落口, d 飯已經滲入左d 肉汁,
個飯有雞肉, 鹹蛋, 其他肉都有,
好香好入味, 熱辣辣食就最正!
啫啫雞煲
賣相ok, 我個fd 叫ge, 我就無咩掂過呢個餸,
我d fds 話味道ok ge
粟米斑塊
個粟米汁比較稀,
但個汁就有好多蛋花, 證明落左唔少蛋,
食落個味亦夠 ~
整體而言, 入味同好食ge
豉汁蒸魚
用左好多豆豉蒸, 用筷子篤落d 魚度, 係篤到落去,
證明條魚蒸得剛剛好, 蒸得過火左, d 魚就會硬

d 魚好冧, 豉汁個味已入左d 魚度,
撈埋個有豉汁味ge 魚汁, 送飯一流
甜酸咕嚕肉
個汁ge 甜酸度適中, 但d 咕嚕肉就較難咬得開, 我食左幾塊就無食la

我同我d fds 都有叫白飯, 呢度d 飯軟硬度適中, 唔太硬又唔太冧

呢間restaurant 有枝裝汽水及各大品牌的啤酒叫ge

今次係呢度食晚飯, 坐得較為迫d, 因為始終係中秋佳節, 好多人食飯
Service 都算ok ge ~
2012-09-29
團年飯