《順酸辣粉 - 屯門》其實果日lunch食完pancake,夜晚我同媽咪都仲係留左喺屯門食dinner🤭揸車去左一個好多小食店同餐廳既小區,原本想食果間有人氣窩夫既日式食店,但由於人太多啦,我地轉移陣地去左試啲小店食米線酸辣粉🤣純粹係行過見到門口放左個裝住涼菜既雪櫃好吸引就入左去😉💁🏻‍♀️招牌酸辣粉 $34 配菠蘿七喜$14佢呢度用既紅薯粉係較為粗身的,咬落彈牙都口感,個酸辣粉既口味唔似係食重慶果種麻辣,佢反而係偏向香辣的加上酸菜調味,粉入面啲肉碎都唔少的,整體黎講三十幾蚊都真係幾街坊價,怪不得晚市外賣做唔停手💁🏻‍♀️麻醬冷麵 $30 配凍雪咖啡 $14對比酸辣粉黎講,我會覺得佢個麻醬冷麵口味偏向淡口少少,麻醬食到個白芝麻同一種好creamy既醬料溝成,都幾香的,不過略嫌唔夠重味,但醬汁夠多,可以拌勻整個冷麵,個麵質都偏向彈牙,食落清爽唔膩,啱曬夏天熱辣辣時無胃口,想食啲涼涼地既野💁🏻‍♀️涼菜三拼 $40我地都算係比佢個涼菜櫃吸引到先黎食酸辣粉的😂佢全個櫃都放住已涼拌好既小菜,種類有成十幾款,有手拍青瓜🥒、麻辣雞翼尖、海帶絲等既菜式,單一口味叫又得,三拼又得,份量都算夠食架😏今次我地點
《順酸辣粉 - 屯門》

💁🏻‍♀️招牌酸辣粉 $34 配菠蘿七喜$14

💁🏻‍♀️麻醬冷麵 $30 配凍雪咖啡 $14

💁🏻‍♀️涼菜三拼 $40

我地都算係比佢個涼菜櫃吸引到先黎食酸辣粉的😂佢全個櫃都放住已涼拌好既小菜,種類有成十幾款,有手拍青瓜🥒、麻辣雞翼尖、海帶絲等既菜式,單一口味叫又得,三拼又得,份量都算夠食架😏今次我地點左蓮藕、土豆絲同拍青瓜三拼,喜歡食爽脆口感的話我會推薦涼拌蓮藕同土豆絲,口味比起平日出面食既無咁咸但都幾辣下架🤭不過個人覺得佢無乜香精既味道,食完都唔會口乾,係一啲好街坊家庭式既做法,食起黎感覺比較健康啦
2023-07-22