2024-04-14 0 瀏覽
印象中食過一次,印象麻麻!今日再去幫襯多次,叫左酸辣米線,蘿蔔同腩肉另外叫凍飲,總數61蚊!首先奶茶味道係唔錯,但加上紙飲筒後!飲落好辛苦,飲筒擺耐左更加難吸!浪費左杯奶茶米線黎到,首先湯底同米線真係幾好!但蘿蔔係硬身!仲要係好大力先咬到!另外最誇張就係腩肉,既厚身又好硬.....仲話秘製腩肉...算啦!強迫自己食一舊,我咬一啖牙都痺...同隔離雲貴風同雲川真係差好遠...最後食完米線算,d所謂既餸拎去餵狗....仲要碗野比我搵到舊豬潤..小弟十分討厭內臟...61蚊呢個價錢,呢個食物質素...完全唔掂難怪附近其他米線舖永遠都爆場呢間永遠都小貓3,4隻.....永遠都唔會再黎
印象中食過一次,印象麻麻!

今日再去幫襯多次,叫左酸辣米線,蘿蔔同腩肉
另外叫凍飲,總數61蚊!

首先奶茶味道係唔錯,但加上紙飲筒後!
飲落好辛苦,飲筒擺耐左更加難吸!
浪費左杯奶茶

米線黎到,首先湯底同米線真係幾好!
但蘿蔔係硬身!仲要係好大力先咬到!

另外最誇張就係腩肉,既厚身又好硬.....
仲話秘製腩肉...算啦!

強迫自己食一舊,我咬一啖牙都痺...
同隔離雲貴風同雲川真係差好遠...

最後食完米線算,d所謂既餸拎去餵狗....
仲要碗野比我搵到舊豬潤..

小弟十分討厭內臟...

61蚊呢個價錢,呢個食物質素...完全唔掂

難怪附近其他米線舖永遠都爆場
呢間永遠都小貓3,4隻.....

永遠都唔會再黎

2023-10-13 235 瀏覽
今日午市時段同朋友一齊去搵野食去到青菱徑見到呢間鋪頭,二話不說即係簡佢因為我地好鐘意食辣🌶️🌶️🌶️🌶️我叫左個招牌酸辣粉(我簡撈粉)小辣🌶️因為第一次食呢間,所以唔知辣度,下次再黎我可以叫中辣了溫馨提示:午市佢好旺場,好多食客,要預時間等位
今日午市時段同朋友一齊去搵野食

去到青菱徑見到呢間鋪頭,二話不說即係簡佢

因為我地好鐘意食辣🌶️🌶️🌶️🌶️

我叫左個招牌酸辣粉(我簡撈粉)小辣🌶️

因為第一次食呢間,所以唔知辣度,下次再黎

我可以叫中辣了

溫馨提示:午市佢好旺場,好多食客,要預時間等位

• 招牌酸辣粉
2023-10-13 127 瀏覽
今次去左虹橋搵食🤤🤤🤤周圍都好多細舖,呢間舖頭吾算大,大約有20-30個位置,lumch hour超級多學生黎食,逼到一個點😂😂😂坐底之後,叫左3碗粉試吓,有撈紅薯粉,又有湯,任君選擇😂😂😂可以叫小辣,我吾食得辣叫左小辣😂😂😂辣既程度可以接受😂😂每碗粉既材料都好多🤤🤤🤤好足料👍🏻👍🏻👍🏻而且只係要三十幾蚊一碗,四十蚊都吾洗,超級抵食👍🏻👍🏻👍🏻唯一缺點係店員面黑黑,好趕咁,好似我食嘢吾俾錢咁😌😌服務就吾好提喇😂😂
  • 招牌酸辣粉
2023-09-22 91 瀏覽
自己本身唔食得辣,亦都好少食酸辣粉,可能因為我屋企人入醫院,想出嚟散吓心食啲可以刺激味蕾嘅食物,喺井財街經過呢一間小店,覺得價錢合理,入到舖頭首先第一下就係比呢一幅畫吸引,望住佢哋覺得好搞笑😆因為外賣,所以就揀咗一個撈麵款,加7蚊要咗一個好似魚蛋咁嘅東西老細極力推,可惜原來得一條,另外,雖然叫做肉醬撈麵,但係啲肉醬好細碎,冇乜咬口,but overall酸味都比較突出嘅,紅薯粉煮得好琳,唔會靭,如果多啲花生有咬口會好啲埋單$42 OK啦

埋單$42 OK啦

2023-08-08 570 瀏覽
虹橋是我經常光顧的食街,其中的「順酸辣粉」幾乎每晚都滿座,今晚就帶朋友來試試湯粉麵和小食。招牌酸辣粉$34,選了米線,小辣。這裏的酸辣湯,酸辣度適中,易入口,不會被辣油嗆到,與其他酸辣粉比較,不會死辣,還喝到湯底的鮮甜味,我是連湯都喝光了。配料的炸醬酸酸甜甜,肉碎十分多,連米粉拌勻吃很有口感。韭菜、芽菜、芫茜、酸菜份量均勻,爽爽的又能吸收酸辣湯味。加了一份螺旋藻$7,像海帶一樣,沒有味道但有海藻香味,份量也很多,與酸辣湯的濃味一起吃,絕配。胡椒豬骨湯粉$34,朋友試過這湯後,大讚好喝!有胡椒,喝得他大汗淋漓,冬天吃更加好味。濃濃的豬骨湯,配料還有豬頸肉,就像多了一個餸,而豬頸肉十分爽口,鹹味適中,很好吃!朋友把米線轉成生菜底,浸在胡椒豬骨湯裏更入味,配料還有花生、粟米,邊吃邊喝,又甜又香。蒜泥白肉$38,份量也很多,這個價錢超值!有青瓜墊底,吸收了醬汁味道,最後才吃剛好入味!這醬汁味道不是平時的鹹和辣,而是蒜香加黑醋味,有涼拌酸酸微甜的感覺,特別得來很好吃。豬肉半肥瘦,切成薄片,拌勻醬汁,很快便入味。特別讚豬皮口感煙韌,咬下豬肉又爽口,好吃得吃個碟底朝天。二人埋單不用加一,才$120,

二人埋單不用加一,才$120,吃到捧著肚子走。這個平靚正的餐廳,絕對是飯堂首選。
2023-08-01
2023-08-03 113 瀏覽
#隱世街坊米線小店陪老媽子入屯門探親戚 原來舊式屋苑嘅內街 有好多食肆 我哋山長水遠入到去 好應該聲援一下☺️-🍜酸辣湯米線 $34🍜沙嗲濃湯米線 $36老媽子挑戰招牌酸辣湯米線 要咗小辣🌶️ 湯底濃熱度夠 佢食得好滋味吓😙 我就偏好沙嗲湯底 碗中有粒粒炸花生🥜 麻香有嚼勁 俾多幾塊肥牛肉🥓就更perfect 米線份量唔算好多 又係嘅 $40有找 交足貨有餘啦😅-🍹凍雪咖啡 加$14🍹玫瑰玉露 加$12叫米線再追加飲品 只需俾一半價錢 飲品大大抔兼賣相靚靚 推薦凍雪咖啡‼️ 雲呢嗱雪糕上面係咖啡粉 啡香double up😍 雪糕溶喺凍咖裏面 啖啖透心涼 香醇又滑溜-📍順·酸辣粉屯門井財街6號富麗大廈地下B舖
#隱世街坊米線小店
🍜酸辣湯米線 $34
🍜沙嗲濃湯米線 $36

🍹凍雪咖啡 加$14

🍹玫瑰玉露 加$12

📍順·酸辣粉
屯門井財街6號富麗大廈地下B舖
「調教。朋友」 去到屯門食酸辣粉?🍽️ 順酸辣粉 @shun_noodles🏡 屯門青菱徑6號富麗大廈地下B號舖~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🥟 白菜手工水餃 - 沙嗲濃湯米線🍜 ($46)今次簡左米線配上沙嗲湯底,配料上本身包括左花生、肥牛、鹵水蛋,而小編仲另外追加左白菜水餃🥟。水餃大大隻,餡料多菜少肉夠滿足🤤,沙嗲湯飲落味道濃郁,除左香料味仲夾雜着乾蔥同花生香,一d都唔口渴阿,加上米線呢個配搭真係絕配,果然真材實料!👍🏻🍜 豬骨湯紅薯細粉 - 魚肉卷、魚腐、QQ章魚餅🐙 ($55)紅薯粉滑溜溜口感Q彈,本身湯底配有炸醬及腩肉。自家製既炸醬味濃惹味,腩肉半肥瘦咬落炆得夠腍夠入味,魚腐吸哂湯汁食落就當然滋味🤤,其他都唔錯唔錯,真不確為一個性價比高既飯堂阿!🥤凍檸賓 (跟餐+$10)食住熱辣辣米線及酸辣粉就最岩配返一杯冰涼既野飲啦,叫左杯凍檸賓都係加10蚊,冰冰涼涼既感覺🧊,酸酸甜甜既口味,夠爽快。#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodga
「調教。朋友」 去到屯門食酸辣粉?

🍽️ 順酸辣粉 @shun_noodles
🏡 屯門青菱徑6號富麗大廈地下B號舖

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

🥟 白菜手工水餃 - 沙嗲濃湯米線🍜 ($46)

🥤凍檸賓 (跟餐+$10)

#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #相機食先 #香港美食 #香港美食指南 #打卡 #打卡餐廳 #美食推介 #香港必吃 #香港美食攻略
2023-07-22
《順酸辣粉 - 屯門》其實果日lunch食完pancake,夜晚我同媽咪都仲係留左喺屯門食dinner🤭揸車去左一個好多小食店同餐廳既小區,原本想食果間有人氣窩夫既日式食店,但由於人太多啦,我地轉移陣地去左試啲小店食米線酸辣粉🤣純粹係行過見到門口放左個裝住涼菜既雪櫃好吸引就入左去😉💁🏻‍♀️招牌酸辣粉 $34 配菠蘿七喜$14佢呢度用既紅薯粉係較為粗身的,咬落彈牙都口感,個酸辣粉既口味唔似係食重慶果種麻辣,佢反而係偏向香辣的加上酸菜調味,粉入面啲肉碎都唔少的,整體黎講三十幾蚊都真係幾街坊價,怪不得晚市外賣做唔停手💁🏻‍♀️麻醬冷麵 $30 配凍雪咖啡 $14對比酸辣粉黎講,我會覺得佢個麻醬冷麵口味偏向淡口少少,麻醬食到個白芝麻同一種好creamy既醬料溝成,都幾香的,不過略嫌唔夠重味,但醬汁夠多,可以拌勻整個冷麵,個麵質都偏向彈牙,食落清爽唔膩,啱曬夏天熱辣辣時無胃口,想食啲涼涼地既野💁🏻‍♀️涼菜三拼 $40我地都算係比佢個涼菜櫃吸引到先黎食酸辣粉的😂佢全個櫃都放住已涼拌好既小菜,種類有成十幾款,有手拍青瓜🥒、麻辣雞翼尖、海帶絲等既菜式,單一口味叫又得,三拼又得,份量都算夠食架😏今次我地點
《順酸辣粉 - 屯門》

💁🏻‍♀️招牌酸辣粉 $34 配菠蘿七喜$14

💁🏻‍♀️麻醬冷麵 $30 配凍雪咖啡 $14

💁🏻‍♀️涼菜三拼 $40

我地都算係比佢個涼菜櫃吸引到先黎食酸辣粉的😂佢全個櫃都放住已涼拌好既小菜,種類有成十幾款,有手拍青瓜🥒、麻辣雞翼尖、海帶絲等既菜式,單一口味叫又得,三拼又得,份量都算夠食架😏今次我地點左蓮藕、土豆絲同拍青瓜三拼,喜歡食爽脆口感的話我會推薦涼拌蓮藕同土豆絲,口味比起平日出面食既無咁咸但都幾辣下架🤭不過個人覺得佢無乜香精既味道,食完都唔會口乾,係一啲好街坊家庭式既做法,食起黎感覺比較健康啦
2023-07-22
2023-07-26 56 瀏覽
酸辣炸醬撈-米線-少辣 $55-豬潤+ $12黑椒牛丸真係夏日熱辣辣!食返個酸辣撈開胃下酸辣唔會好麻岩岩好!炸醬味道唔會好鹹有肥有瘦!份量亦夠撈曬成碗米線。豬潤係值得推介,夠厚夠嫩夠多。而黑椒牛丸就非常特別,一咬開超多黑椒,黑椒味勁重。牛丸肉質比較結實彈牙。不過小編都係覺得豬潤同埋牛丸比較適合襯湯米線,但係個餸本身係10分值得推介比大家沙爹濃湯-紅薯細粉$55魚肉卷+$7-豬頸肉好少可食酸辣粉既店有沙爹濃湯,所以一定要試下,唔係講笑沙爹濃湯真係幾濃郁,好香,有花生醬香味,又唔死鹹,再配埋芫茜同花生、成個湯都昇華左,配料佢本身就已經有滷水蛋同肥牛,唔洗額外加錢食😆好抵食,另外加左豬頸肉,肉質彈牙,唔鞋,而且都算厚身,肥牛係平時打邊爐食開既肥牛!肥瘦均勻 薯粉煙韌好咬,魚肉卷同魚蛋一樣咁彈凍豆漿 $8
酸辣炸醬撈-米線-少辣 $55
-豬潤+ $12黑椒牛丸

真係夏日熱辣辣!食返個酸辣撈開胃下

沙爹濃湯-紅薯細粉$55
魚肉卷+$7-豬頸肉
薯粉煙韌好咬,魚肉卷同魚蛋一樣咁彈

凍豆漿 $8
好耐都未食過街坊小店!咁啱朋友住在屯門,入屯門探佢試下佢推介既酸辣粉!價錢便宜又抵食,果然集麻辣鮮香於一身!除了酸辣粉之外,最推介胡椒豬骨湯底,香濃至極,令人喜出望外!學生著校服更有折扣!🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍃胡椒豬骨湯-紅薯細粉-配鹵豆腐$41👍🏻胡椒豬骨湯好濃郁,豬骨湯底夠香濃!最精髓的是加上胡椒味好入味又醒胃!好好飲嘅豬骨湯底!紅薯細粉同埋鹵豆腐都好好食,🍜豆腐軟身,口感好好,同個湯底超夾!🍃酸辣炸醬撈-紅薯細粉-少少辣 $34可算是餐廳招牌菜!紅薯粉晶瑩剔透口感好好又彈牙,加埋辣醬同酸味,好開胃!少少辣呢個辣度啱啱好但又夠刺激!🍃雙蔥油豬扒飯-炒蛋$52🐷🥚試下呢間餐廳肥仔飯先蔥油豬扒飯,豬扒煎得啱啱好肉質鮮嫩多汁,口感好好!最鍾意佢加上蔥油味道!好濃郁!炒蛋夠曬嫩滑,份量好足!超飽肚~

🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄

🍃胡椒豬骨湯-紅薯細粉-配鹵豆腐$41👍🏻
胡椒豬骨湯好濃郁,豬骨湯底夠香濃!
最精髓的是加上胡椒味好入味又醒胃!
好好飲嘅豬骨湯底!
紅薯細粉同埋鹵豆腐都好好食,🍜
豆腐軟身,口感好好,同個湯底超夾!

🍃酸辣炸醬撈-紅薯細粉-少少辣 $34
可算是餐廳招牌菜!紅薯粉晶瑩剔透
口感好好又彈牙,加埋辣醬同酸味,
好開胃!少少辣呢個辣度啱啱好
但又夠刺激!

🍃雙蔥油豬扒飯-炒蛋$52🐷🥚
試下呢間餐廳肥仔飯先
蔥油豬扒飯,豬扒煎得啱啱好
肉質鮮嫩多汁,口感好好!
最鍾意佢加上蔥油味道!好濃郁!
炒蛋夠曬嫩滑,份量好足!超飽肚~

📍「順酸辣粉」- 屯門今次食食食之旅黎到屯門虹橋😌虹橋不嬲都係多美食架啦,酸辣粉係👧🏻中學時嘅回憶,因為惹味夠平又飽肚,但係畢咗業就好耐無食lu😆今次嚟到虹橋見到間專食酸辣粉,咁就去試試佢😎📷餐廳位於景峰輕鐵站附近,店鋪唔算大,典型酸辣粉店,有唔多湯底或拌麵可以揀,仲有小食添🤗🍴豬膶+酸辣炸醬撈粉💰HK$46呢度有得揀紅薯粉、米線或者麵,今次就揀咗紅薯粉😛本身嘅配料有炸醬、花生、芽菜、韭菜、酸菜、蔥同芫茜,撈勻左之後每一條薯粉都上哂色,食落口感煙煙韌韌,又唔會話好辣食得好辛苦,酸菜比平時街食到嘅酸菜較為酸啲,不過👦🏻幾中意😎整體酸辣味都幾平均,唔會偏重一方😌可惜嘅係豬潤雖然唔會好老,但係味道較淡😗🙃🍴麻辣牛𦟌💰HK$44牛𦟌切得好厚身,而且唔會太韌,仲會有好腍嘅筋位,口感相當唔錯😋麻辣嘅味道好重,食多幾啖啲辣岀哂黎,夠哂惹味🥵不過唔係好食得辣嘅朋友仔未必會接受到🫣🍴手撕雞💰HK$43手撕雞份量好多好大份,佢仲撈咗啲炒絲增加口感,不過切得比較碎,而且肉質上偏淋😕味道上嚟講有少少怪,好似同平時食開嘅唔同咁🤔
📍「順酸辣粉」- 屯門

今次食食食之旅黎到屯門虹橋😌

🍴豬膶+酸辣炸醬撈粉
💰HK$46
呢度有得揀紅薯粉、米線或者麵,今次就揀咗紅薯粉😛
可惜嘅係豬潤雖然唔會好老,但係味道較淡😗🙃

🍴麻辣牛𦟌
💰HK$44

🍴手撕雞
💰HK$43
今次黎到虹橋覓食🤣呢間酸辣粉望落好似好平民咁但係原來好高質❤️ 招牌嘅酸辣粉口味果然有驚喜😚 小食都好高質🤩價錢夠抵食岩曬各位米線控呢🍜⭐️ 招牌酸辣粉 🌶️配料用咗唔少炸醬花生酸菜同韭菜🌱 酸味同辣味濃得黎唔會太重口味太口渴🤪 配料叫做豬潤夠新鮮🍖 自家制既白菜餃皮薄餡靚🥟 最正係滷水豆腐同滷水蛋索曬D酸辣湯🍳⭐️ 蒜泥白肉 🥓蒜泥加上黑醋既口味好香🖤 配上肥瘦相間既豬肉都好清爽唔油膩⭐️ 豆漿 🥛解渴得黎甜度唔會太高 豆味香濃🤍

⭐️ 招牌酸辣粉 🌶️

⭐️ 豆漿 🥛
解渴得黎甜度唔會太高 豆味香濃🤍
蒜泥白肉
豆漿
📍 順酸辣粉 屯門青菱徑6號富麗大廈地下B號舖🍒點評時間虹橋經常聽到好多美食,但市區寶寶甚少入屯門難得黎到虹橋,見到呢間酸辣粉好多街坊幫襯應該係區內名物▫️酸辣紅薯粉配螺旋藻、魚肉卷滿滿的配料令酸辣粉味道十分豐富紅薯幼粉不是扭紋款,吃下去滑捋捋又彈牙近年螺旋藻開始進攻米線薯粉界,跟風也要來一份魚肉卷是推介配菜之一,香脆有咬口▫️求其炸豬扒認真唔求其,新鮮即炸豬扒炸得酥脆,肉質嫩滑必試小食之一▫️凍抹香奶茶沒想到酸辣粉店也有𝗆𝖺𝗍𝖼𝗁𝖺 𝗅𝖺𝗍𝗍𝖾🤣簡直是解辣好幫手

📍 順酸辣粉
屯門青菱徑6號富麗大廈地下B號舖

🍒點評時間
虹橋經常聽到好多美食,但市區寶寶甚少入屯門
難得黎到虹橋,見到呢間酸辣粉好多街坊幫襯應該係區內名物

▫️酸辣紅薯粉配螺旋藻、魚肉卷
滿滿的配料令酸辣粉味道十分豐富
紅薯幼粉不是扭紋款,吃下去滑捋捋又彈牙
近年螺旋藻開始進攻米線薯粉界,跟風也要來一份
魚肉卷是推介配菜之一,香脆有咬口

▫️求其炸豬扒
認真唔求其,新鮮即炸
豬扒炸得酥脆,肉質嫩滑
必試小食之一

▫️凍抹香奶茶
沒想到酸辣粉店也有𝗆𝖺𝗍𝖼𝗁𝖺 𝗅𝖺𝗍𝗍𝖾🤣
簡直是解辣好幫手

2023-07-13 45 瀏覽
最近攞啲野比住喺屯門嘅朋友仔,喺走之前就順便喺佢屋企樓下食碗酸辣粉,近期愛上咗食酸辣粉。餐廳除咗有粉麵外,仲有多款飯類同小食提供,款式非常多。🍜胡椒豬骨湯粉 ($34) : 賣相普通咗啲,不過湯底味道唔錯胡椒味相當濃郁,配料有粟米、豬頸肉、生菜、花生、蔥花、芫茜等等,而且麵同餸嘅份量真係好多。麻辣豬膶,五香牛𦟌 (每款 $39) : 兩款份量都好多,而且仲有芽菜做底,豬膶爽脆得嚟冇腥味,牛𦟌口感軟腍,肉香醇厚。
餐廳除咗有粉麵外,仲有多款飯類同小食提供,款式非常多。
2023-07-12 48 瀏覽
順 酸辣粉雖然天氣非常炎熱 但都冇咗我鍾意食辣嘅興趣 今次去咗位於屯門虹橋嘅順 酸辣粉 餐廳環境乾淨企理 牆上有好多好有趣嘅畫 另外 呢度嘅粉麵性價比非常高 係平民晚餐嘅好選擇招牌酸辣粉配 豬紅🐷水魷🦑 $54呢度嘅酸辣粉會配上好多唔同配料 湯底小辣好惹味 亦唔會過酸 今次揀咗米線 米線軟硬適中, 份量都好多 豬紅入味 水魷新鮮彈牙 沙嗲濃湯粉 配 豬潤🐖 $48有驚喜嘅沙嗲濃湯粉 揀咗拉麵 好神奇地做到掛湯嘅效果 沙嗲未到突出,但唔會好漏 豬潤份量多 而且味道好香 燒豬頸肉🍖 (跟餐價$45 ) 原價$54餐廳招牌之一 豬頸肉份量非常多 經過灸燒嘅豬頸肉 有微微嘅焦香 配上泰式甜辣醬 好食到停唔到口
順 酸辣粉

招牌酸辣粉配 豬紅🐷水魷🦑 $54