今日同朋友去左旺角上樓嘅韓燒店試下,我地揀左level 2嘅套餐($378),呢嗰套餐有和牛,和牛有一份,不列入任點範圍,不過其實份量都好多,已經夠哂我地食。呢度嘅韓燒本身會加上牛油紙,放係牛油紙上面燒,咁樣就會減低燒燶嘅程度,而且職員都勤力換牛油紙,非常細心。美國牛頸脊日本A4和牛冧肉澳洲M9和牛肉眼牛肉味幾香而且口感都柔軟,油脂分佈平均,油脂味亦香。其他都可以手機落單:牛:仲有其他牛嘅選擇,美國安格斯肉眼扒,大大塊安格斯肉眼扒,咁樣用黎韓燒真係夠哂吸睛,而且帶有肥膏位嘅香味。美國牛仔骨,牛仔骨用來燒都好適合,有牛骨香味,而且肉汁亦都好香。串串:雞腎串,都新鮮,而且夠爽口。爆脆墨魚咀串,職員教我地放喺韓燒板上面解左雪之後,就要拆出嚟燒,放喺邊位,慢慢等佢乾哂水,就可以食,都幾彈牙。雞皮串,都一樣係溶左雪之後就拆出嚟燒,雞皮要攤返開黎燒,唔駛不停咁反佢,燒到脆就可以食,雞皮燒到脆後真係零舍好食,而且冇油膩嘅感覺。海鮮及刺身:海蝦,韓燒點少得食海蝦,大大隻,而且蝦味鮮甜。三文魚刺身,刺身都新鮮,亦會配上豉油同wasabi。玉子有蛋嘅甜香味。椒鹽雞軟骨,炸得好脆口。日本黑椒脆皮腸,平時台灣

美國牛頸脊
日本A4和牛冧肉
澳洲M9和牛肉眼
牛肉味幾香而且口感都柔軟,油脂分佈平均,油脂味亦香。

其他都可以手機落單:

牛:

串串:
雞腎串,都新鮮,而且夠爽口。

海鮮及刺身
海蝦,韓燒點少得食海蝦,大大隻,而且蝦味鮮甜。
三文魚刺身刺身都新鮮,亦會配上豉油同wasabi。玉子有蛋嘅甜香味。

椒鹽雞軟骨,炸得好脆口。

日本黑椒脆皮腸,平時台灣嘅黑椒脆皮腸就食得多,日本嘅好似都係第一次食,日本嘅黑椒脆皮腸相對冇台灣嗰啲咁重口味,反而更加好食。

雞:
韓式雞肉,雞肉嫩滑,用來燒都幾好食。

豬:
蒜味豬扒,蒜味香,而且豬扒柔軟。
五花肉,帶有油脂嘅香味。
豬頸肉,燒過嘅豬頸肉一向都係最好味,用來韓燒就最適合,燒到個邊脆脆哋,更加好味。

蔬菜:
蒜蓉牛油燒金菇,燒到個牛油溶哂,就差唔多食得。
蒜蓉孜然燒茄子,蒜蓉同孜然味好香,第一次自己燒茄子,原來都好方便。
白菜仔,食左咁多比較熱氣嘅食物,當然要食返啲菜,白菜仔本身有用調味,都幾清甜。
韓式泡菜辣度適中,亦都辣得很香。

甜品
榴蓮炸彈,榴槤味濃郁香口,而且亦都炸得好脆。

水果:
西瓜切得好靚,擺盤夠哂美觀,而且西瓜好甜好多汁。

飲品方面,可以喺出邊雪櫃拎,我揀左蘆薈,朋友揀左茶。

2023-09-12