2022-08-24 3100 瀏覽
滬江飯店雖然位於地窖,但仍然人氣不減,上次去係父親節前夕,全場滿座,我地要到第二輪時段先有位,好彩嘅係第二輪唔會限時限刻,而且質素都不錯,食完重有優惠券,所以又去左第二次😋今晚叫左鎮江肴肉、一碗酸辣湯、小籠包半條松子魚同埋炸銀絲卷。鎮江肴肉晶瑩剔透,切成小小條,好精緻,而且份量好多,肉質層層分明,沾上鎮江醋酸酸的好開胃;小籠包皮薄餡靚,夾起來唔會一夾即破,湯包嘅湯夠鮮味,不會咸,肉餡大小適中,連食2粒都不會膩;酸辣湯好特別,佢嘅色水不是深色,反而比出面嘅淺色,但辣度勁高,好辣呀🤣木耳筍絲豆腐都切成頭髮絲咁幼細,好考功夫;松子魚一流,炸到骨皮都脆晒,可以全部食晒落肚,甜酸汁出色,好明顯係自家調校,味道溫和而夠酸夠甜,好正;最後叫多個炸銀絲卷,好香饅頭麵粉味,真係一層層一絲絲嘅銀絲卷,外皮炸得好香脆,唯一係油左啲。

鎮江肴肉
酸辣湯