2023-11-20 58 瀏覽
一年四季都鍾意打邊爐嘅我,今次又約咗食友一齊打邊爐!今次揀咗呢間位於深水埗嘅火鍋店,叫做舅父仔火鍋專門店。佢地嘅Menu相當豐富,無論係活海鮮、小食、火鍋料、肉類餃類等等到一應俱全!首先我哋點咗兩款小食:黄金炸魚皮同埋椒鹽豆腐,脆卜卜嘅炸魚皮撈埋咸蛋黃醬真係不得了,香口又滋味!仲有椒鹽豆腐幾惹味,外脆內軟,好好食!湯底揀咗花膠雞湯鍋,有半隻雞同埋唔少花膠,相當足料,個雞湯都幾鮮甜,用來打邊爐一流。鴛鴦雙蚌珊瑚蚌同埋桂花蚌, why not both ? 雙拼可以兩款都試晒。白鱔呢個幾有驚喜,大大片,碌一碌就食得,魚肉幾爽口,值得試下。蟶子皇好大隻,帆立貝又係巨型size,食得好開心! 最緊要係樣樣海鮮都好鮮甜,蟶子夠爽口,帶子勁甜無得頂!肉類叫咗大份嘅安格斯頂級牛頸脊 油花都幾靚,啖啖牛肉香味。仲有日本A4 和牛天係入口即溶,油香十足,唔錯!另外仲有叫咗台灣正宗鴨血同埋獅頭鵝腸,呢兩樣都係我打邊爐最愛!最後叫個蔬菜拼盤balance 一下,拼盤都幾大份,食多啲菜感覺健康啲。最尾飲埋芝麻糊同埋紅豆沙,完美作結!下次一定會再嚟~

鴛鴦雙蚌

最尾飲埋芝麻糊同埋紅豆沙,完美作結!下次一定會再嚟~