2018-05-27 3901 瀏覽
假日遊車河, 接近旁晚時份, 朋友提到耀東村附近有間餐廳食潮州菜打冷非常好食, 所以提議今晚去食返餐。 餐廳內格局跟港式茶餐廳差不多, 還設有少部份卡位。餐廳上食物款式多, 除了多款主打既打冷菜式, 還有不少小炒選擇。打冷其中必食既一定係鹵味, 我地揀左【鮮鵝片(淨肉)】HK$88鹵水味唔算太重, 不會過鹹, 能突出鵝片為主角, 鵝片肉質軟糯, 鹵水汁輕輕滲入了鵝片中, 而且不會太厚脂肪, 食落唔會太肥膩。【豉椒鵝腸】 HK$88炒得好有穫氣, 每條鵝腸連帶既脂肪油都被去除了, 鵝腸很爽而不韌, 沾上豉椒汁, 更加惹味。【魚香茄子煲】 HK$78熱辣辣送上檯, 陣陣香味散發著, 香噴噴, 茄子忟得很林, 完全索左個汁, 雖然茄子失去了爽脆口感, 但有大量既肉碎中和了口感層次。【蜜椒薯仔牛仔柳】 HK$98第一啖入口已經讚口不絕, 薯仔被切成一小件, 一啖一粒, 每粒薯仔表面平均包住薄薄既蜜糖, 而內裡既薯皮還是KEEP得脆身, 牛仔柳很林, 整體味道甜甜地, LIKE!!!【芝士焗大蝦伊麵】 HK$188表層佈上滿滿既芝士, 非常邪惡, 每隻蝦都大大隻脹卜卜, 蝦肉札實不是死蝦, 每條

餐廳內格局跟港式茶餐廳差不多, 還設有少部份卡位。

鮮鵝片

【豉椒鵝腸】 HK$88
豉椒鵝腸

【魚香茄子煲】 HK$78
魚香茄子煲

【蜜椒薯仔牛仔柳】 HK$98

蜜椒薯仔牛仔柳

【芝士焗大蝦伊麵】 HK$188
表層佈上滿滿既芝士, 非常邪惡, 每隻蝦都大大隻脹卜卜, 蝦肉札實不是死蝦, 每條伊麵都掛上了杰杰既芝士汁, 每啖都可以食到芝士香, 推介喜歡食芝士既朋友必試無防!

芝士焗大蝦伊麵

我地完成晚餐後大約8點多, 餐廳內已經座無虛席, 聽見唔少客人都係附近食過返尋味既街坊客。呢度確係一間食物質素+味道一流, 價錢亦不貴, 果然令我地食左餐回味無窮既打冷菜!
鮮鵝片
豉椒鵝腸