2014-09-26 260 瀏覽
最近無聊㩒openrice,睇下自己住的粉嶺區有乜新食店,發現左糖明皇呢間新甜品鋪。雖然係聯和墟有d遠,不過食飽當散步行過去嘆個甜品,其實都唔錯,感覺燒返d卡路里。去到門口,感覺係估唔到間鋪咁細,坐得七個人,不過可能新開張,人流唔算旺,唔洗等就有位。坐低後,甜品師父就開始介紹佢地d特色甜品,今次我地點左Floating Island 同芥辣心太軟。首先上場的是Floating Island,中間有個用蛋白打成的浮島,師父提議我地先淋上大量呍喱嗱汁,再配以另上的朱古力粒,可能我們灑上的朱古力太少,第一啖感覺好味,但不特別。師父話重點係第二啖,叫我們配以碟邊炒過的榛子食用。果然,經炒的榛子帶少許咸味,配上甜甜的呍喱嗱蛋白,的確變得層次豐富,但係又食得出每種味道。由於甜品的味道較輕身,實在很適合女仔。呢個芥辣心太軟實在喜出望外!首先入口係濃濃的朱古力味;中段由芥辣混和朱古力接力,既不辣亦不甜,有香辛料的味道;最後朱古力味伴隨芥辣的刺激一齊攻返上個鼻。下個星期又要搵日行過來試其他~~

Floating Island

芥辣心太軟

下個星期又要搵日行過來試其他~~
$80 (其他)
Floating Island
芥辣心太軟