餐廳: 翠亨邨 (新世界大廈)
資訊:

2010-11-18 136 瀏覽
星期日食brunch喺好寫意嘅。有時間可以晏啲起身,滋滋油油咁食兩餐撈埋一餐,又自在又減肥(其實有啲自欺欺人,一餐食多咗咪一鬼樣)。如果選港人最最受歡迎嘅Sunday brunch,非飲茶莫屬!但揀茶樓好考起,間間出品都差唔多(由工房統一生產),仲話唔定由祖國入貨,“即叫即篜”!好嘅點心師父又自己開檔(有啲仲攞埋星!)。有信心嘅茶樓已經買少見少。翠亨邨喺老子號。我耐唔耐都有幫襯。飲茶最頭痛就喺人少。每樣點心想食少少,但一籠有三、四件。兩公婆一人一件,剩返嘅梗喺我哽。。。今日點咗叉燒腸粉、叉燒飽、白玉四寶扎、蘿蔔絲酥餅、鳳爪、馬拉糕、魚茸藕餅。腸粉皮唔夠薄,叉燒飽也是。比較失望。四寶扎箅不錯,有厚菇和大片魚肚、可惜火腿冇乜味。鳳爪也不過不失,算中上之作(如不怕味精的話)。最好嘅係馬拉糕-古法做,有糖香味!蘿蔔絲酥餅香口,饀熱蘿蔔軟。藕餅煎得微脆,加馬碲,都算未全軍覆沒。值得贊嘅喺佢嘅服務水平高,d阿姐態度好,面帶笑容親切。有時食嘢除咗味道,食得悠閒舒服,好好咁嘆下週日。唔駛趕喉趕命,一樂也!

2010-11-14
  • 馬拉糕,蘿蔔絲酥餅