2010-12-24 45 瀏覽
今次去食 Sunday Lunch Buffet, 見星期日訓得晏晏地, 施施然打電話去訂位, 見聽電話的小姐話有午市自助餐, 就決定試下!一出電梯, 映入眼內是 高情調的葡國餐廳, 店內環境優雅,燈光柔和,氣氛浪漫嘩, 不得了, 餐牌上食物林林總總, 形形形色色, 涵蓋了各式葡國美食, 未食已垂涎三尺! 有: 帕爾馬火腿配甜瓜、馬介休球、軟心巧克力蛋糕、葡萄牙燒烤烤排骨、燒烤豬肋骨……….不能盡綠.帶輕奮的心情預備點菜, 先叫葡式燒乳豬, 上次黎食是要預訂的, 經理還識趣的為我們準備兩人份量, 但, 想再encore 時, 他就說今日客人不多, 很多菜式都不能供應, 莫講再encore 啦! 他還說若稍後有人客來, 就叫他們 A La Carte, 不再供應午市自助餐了!吥! 吾係呀嘛! 又係你叫我地食Sunday Lunch Buffet, 乜唔係準備好各種菜式招待人客!係叫乜無乜的情況下, 點了一些飽夾滯的食品.葡式燒乳豬...皮脆肉嫩蕃茄蜆 - 茄汁吾香, 蜆瘦削葡汁炆牛尾- 咸得滯帶子煎得香脆, 但小龍蝦就淡而無味, 肉質鬆散帕爾馬火腿配哈

係叫乜無乜的情況下, 點了一些飽夾滯的食品.

葡式燒乳豬...皮脆肉嫩

蕃茄蜆 - 茄汁吾香, 蜆瘦削

葡汁炆牛尾- 咸得滯

帶子煎得香脆, 但小龍蝦就淡而無味, 肉質鬆散

帕爾馬火腿配哈密瓜 and veggie salad

這個 Phama Ham 夠咸香, 其他cold cut 也不錯, 沙律配黑欖新鮮爽脆,

買相精美

煎蝦 蝦肉梅

葡國腸:味道方面雖然偏鹹,但燻烤味較重,香味也較濃郁

甜品拼盤: 有焗椰橽, 古朱力慕絲, 生 果凍, 蛋糕

我是個甜品精, 也覺得 通通都吾好食

P.S.散點餐比食自助餐無論在食物質素和服務態度皆可影響同餐的愉快心情!
For more ablout today dining experience, please feel free to read my blog with more pictures and food, enjoy!
2010-07-11
  • 葡式燒乳豬