2020-05-29 1180 瀏覽
之前Home office時來這裡飲茶,獲派一張贈券,見一個是燒賣,另一個是豆沙餅;燒賣很吸引,不過寫了「2款選1款,售完即止」,而且只限星期一至五才能使用,心諗返工後都未必享用到,所以便拋諸腦後。跟著碰巧今天補假,無意中看見這張coupon,便心想來一碰運氣也無妨,跟著一坐低,向四眼女侍應遞出coupon,佢笑笑口話:「好早換晒喇!畀錢都無呀!」乜燒賣咁受歡迎,連想畀錢叫都無?不過算了,既然坐低,就繼續飲茶,享用那個本來就不太想吃的豆沙餅。跟著另外叫了三個點心,然後當點心陸續上檯時,發現同我差唔多同時入座的隔離檯,竟然有燒賣?!仲聽到係送既添?!乜唔係連想畀錢叫都無咩?向四眼女侍應查詢,佢話「人地好早入單」,明明我見佢同我同步坐低入點心紙,根本一句講完:熟客就留比你,三唔識七?就食豆沙餅啦!本來如真係免費點心換罄,都無所謂,但如存在不公平現象,就實在令人很不滿!不知是酒家還只是這位四眼女侍應的個人操守問題,若是前者,手法很差,為何不乾脆不送點心?或講明只送個平既點心,咁我來不來光顧,都是自己選擇。現在用個燒賣引我黎,但最後原來根本就無,簡單而言,是取巧,也很搵笨!至於後者,就更差勁,

仲聽到係送既添?!
乜唔係連想畀錢叫都無咩?

至於後者,就更差勁,因為涉及不公平,存在一個由來已久的中國人陋習,一切是講關係的,唔識人就講多都無謂!

結果整餐茶都飲得甚不愉快,至於食物平心而論,味道一般,叫3個點心下午茶要過一百元埋單,很清楚了,我以後不會再來幫襯!
就係咁!

跟住埋單,佢又「醒」張「換蝦餃」的coupon給我,影完張相放上來後,我就扔了!

2020-05-29
$51.5 (下午茶)