ᵀʰᶤˢ ᶤˢ ᵃ ᵐᶤˡˡᶤᵒᶰ-ᵈᵒˡˡᵃʳ ᵠᵘᵉˢᵗᶤᵒᶰ 🙋‍♂️.唔知點解由細到大去到西貢咁多次,我竟然係可以一次泰國菜都無食過☺️今日終於忍唔住揀左間睇來好受歡迎既餐廳食,食完上網查一查先知原來間野係16-17年拎過米芝蓮推介,ok咁就要認真講下我係度食野既感受。.首先,泰式拼盤($168)係真心好味,唔係求其係斬幾樣現成野翻來拼埋一碟就話係拼盤🤯拼盤裡面有春卷、魚糕、蝦餅同沙嗲雞肉串~春卷就咁睇圖都知好足料,夾住粉絲、雲耳同肉碎,一食落去我馬上覺得自己成為左李思捷☺️魚糕本身混合左好多香料,好濃味同辣辣地👍.至於蝦餅同沙嗲雞肉串正常發揮啦,但不得不提既係,我地之後額外加點既特色泰東北酸醃腩肉腸($15/串)就真係必點了,首先依種腸一定唔會係出面食到☺️,重口味人士必愛,肥瘦比例適中得來帶油脂感,酸酸鹹鹹咁勁開胃,就算唔入餐廳食就咁嗌外賣都抵🥴.我愛大肉腸呀呀呀呀呀🥴.至於個Pad Thai ($63) ... Um我無落filter都已經係咁既色😑第一眼睇真係有少少嚇親。然後一食落口,覺得個粉同堆蝦既調味都有d淡,而且整體來講d料唔算多🤕同九龍城既泰金國有大對比😫可惜同行友人唔
泰式拼盤

我愛大肉腸呀呀呀呀呀🥴
特色泰東北酸醃腩肉腸

至於個Pad Thai ($63) ... Um我無落filter都已經係咁既色😑第一眼睇真係有少少嚇親。然後一食落口,覺得個粉同堆蝦既調味都有d淡,而且整體來講d料唔算多🤕同九龍城既泰金國有大對比😫可惜同行友人唔食辣!如果下次有機會再去,我一定會嗌生蝦同冬蔭功,因為好似枱枱都有嗌,應該係依度招牌菜來😋
Pad Thai

總結而言,我唔會話依間野係伏,但都唔會話依間野係必試(again 除左條大肉腸外😂)大家係西貢仲有無咩心水泰菜推介,等我下次可以試試?
P. S. 係依度等野食係真心耐,同d侍應成日上錯野食,大家係嚟之前或者要打定少少底先😂
2021-02-20
泰式拼盤