2024-01-14 208 瀏覽
呢幾日入咗西貢去試吓上網成日都話好食嘅旺泰特食,老實說overall嚟講,價錢算平,但係嘢食未算我想像中咁好食,我哋6人叫咗八個菜,有馳名冬陰功($93)、正宗馳名海南雞半隻($128) 、馬拉盞通菜($58)、香蒜炒椰菜苗($68)、泰式炒金邊粉($65)、醒胃菠蘿炒飯($63) 、泰地道生菜包(豬)、泰式酸辣爽滑粉絲肉碎海鮮沙律($98) ,其中得三個菜比較有記憶點,同埋值得推薦俾大家嘅🙌🏻🙌🏻🫶🏻馳名冬陰功($93)🥘辣味濃郁,湯底鮮美,食得小辣嘅朋友,係必點菜式之一。🫶🏻香蒜炒椰菜苗($68)椰菜苗新鮮,口感爽口美味😋另一個大推,不伏的菜式☺️🫶🏻泰式酸辣爽滑粉絲肉碎海鮮沙律($98) 酸辣調味恰到好處,新鮮海鮮配合埋爽粉絲加酸辣汁味道同口感都係一百分😍大家嚟嘅話要事呢道菜😎😎🏠環境:6/10🌟味道:7/10💰性價比:7/10🙇🏻服務:8/10旺泰特食📍西貢福民路58-72號高富樓地下15號舖 #hkfood#hkfoodie#852food#saikung#thaifood#hoildayfood#相機食先#西貢美食#泰式餐廳#泰式料理 #泰國菜🇹🇭

🫶🏻馳名冬陰功($93)🥘
辣味濃郁,湯底鮮美,食得小辣嘅朋友,係必點菜式之一。

🫶🏻香蒜炒椰菜苗($68)
椰菜苗新鮮,口感爽口美味😋另一個大推,不伏的菜式☺️

🫶🏻泰式酸辣爽滑粉絲肉碎海鮮沙律($98)

🏠環境:6/10
🌟味道:7/10
💰性價比:7/10
🙇🏻服務:8/10

旺泰特食
📍西貢福民路58-72號高富樓地下15號舖

2023-11-17 128 瀏覽
西貢有好多間泰國餐廳賣雞豬飯但係呢一間係我嘅最愛❤️因為佢啲雞好滑豬肉又非常之脆最畫龍點睛係佢嗰個辣汁我每次都要攞兩個先至夠可以點雞又可以用嚟撈飯不過最近雞豬嘅份量少咗有啲唔夠喉😕
西貢有好多間泰國餐廳賣雞豬飯
不過最近雞豬嘅份量少咗
有啲唔夠喉😕
外賣自取
2023-11-12 128 瀏覽
同事利用週末來了一個快閃泰國之旅,實在令人太羨慕,一於自己來一個西貢泰式之旅!旺泰係差唔多每次來西貢都會食嘅泰菜!小小的店在後巷往往帶來大大的人流!今天下午5點來到,人少少真好!叫左泰式炒粉絲冬陰公豬頸肉金邊粉泰式鳳爪,雖然比較淡,但都好好味!幾樣嘢又好食又平,200蚊有找!美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 旺泰特食 (西貢)西貢福民路58-72號高富樓地下15號舖

叫左泰式炒粉絲

冬陰公豬頸肉金邊粉
泰式鳳爪,雖然比較淡,但都好好味!
幾樣嘢又好食又平,200蚊有找!

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 旺泰特食 (西貢)
西貢福民路58-72號高富樓地下15號舖
2023-08-21 139 瀏覽
每次到西貢遊山玩水後,都會想找一間方便快捷,但係又能夠滿足極度肚餓嘅感覺!因為要玩任何水上活動又或者行山,都會耗盡全部體力這時候需要有美食才能滿足自己旺泰就是我的不二之選!一來他鄰近巴士站的位置,食物是真的高質!已經來過幾次我每一次都會吃蝦醬炒飯蝦醬炒飯尚有蛋塊 以及肉鬆做配搭,還會有3塊臘腸臘腸並不是平時肥豬肉的那些腸,而係口感像豬肉乾的好吃的肉!蛋塊不吝嗇,一整大塊炒蛋就鋪在飯的上面,就像吃蛋蓋飯!另外,炒金邊粉即係泰國的PadThai也是上等高質好吃 不會太油膩最後是海鮮冬陰功湯 我覺得辣都是剛剛又有蕃茄的配搭很好吃
每次到西貢遊山玩水後,
都會想找一間方便快捷,但係又能夠滿足極度肚餓嘅感覺!
因為要玩任何水上活動又或者行山,都會耗盡全部體力
這時候需要有美食才能滿足自己
旺泰就是我的不二之選!
一來他鄰近巴士站的位置,食物是真的高質!
已經來過幾次
我每一次都會吃蝦醬炒飯
蝦醬炒飯尚有蛋塊 以及肉鬆做配搭,
還會有3塊臘腸
臘腸並不是平時肥豬肉的那些腸,
而係口感像豬肉乾的好吃的肉!
蛋塊不吝嗇,一整大塊炒蛋就鋪在飯的上面,就像吃蛋蓋飯!
另外,炒金邊粉即係泰國的PadThai
也是上等高質好吃 不會太油膩
最後是海鮮冬陰功湯
我覺得辣都是剛剛又有蕃茄的配搭很好吃
海鮮冬陰功湯

2023-07-24 550 瀏覽
西貢呢間泰菜小店已經食過幾次,每次嚟都好多人,價錢喺西貢嚟講唔算貴,不過環境、同座位就麻麻地,如果對環境有要求嘅朋友就唔建議嚟。星期六下午1點嚟到,啱啱好唔駛等位可以入座。泰式小食拼盤 $178魚餅似係自己整,食落有彈性、內有新鮮白豆角、味道偏酸、幾濃香茅味。😋蝦餅一般,其他餐廳會好味過佢。串燒三串都係雞肉,唔會燒到好乾好鞋,仲有少少汁,呢個有驚喜。😯春卷個色深左D,但無燶味,內餡有芋頭、肉碎。菠蘿炒飯 $63定$65餐牌無寫咩料炒,原來係雞粒;雞嘅分量唔多,而且無腰果,不過呢個價錢,可以接受。飯粒炒得算乾身,食落有明顯咖哩味。大蝦炒金邊粉 $63定$65每次嚟都會點金邊粉,不過今次炒得濕左D,但好彩味道依然保持到。橙色得嚟又唔會有茄醬味,而且仲有少少鑊氣香🤤。木瓜沙律 $58少見會落小紅蝦嘅木瓜沙律,但略嫌落太多生豆角,同埋甜度差少少。無骨鳳爪 $68呢個汁對我嚟講幾辣,但夠惹味。小店無加一,只收現金,埋單共$432。
星期六下午1點嚟到,啱啱好唔駛等位可以入座。

泰式小食拼盤 $178

泰式小食拼盤

蝦餅一般,其他餐廳會好味過佢。
春卷個色深左D,但無燶味,內餡有芋頭、肉碎。

菠蘿炒飯 $63定$65
菠蘿炒飯

大蝦炒金邊粉 $63定$65
大蝦炒金邊粉

木瓜沙律 $58
木瓜沙律

無骨鳳爪 $68
無骨鳳爪

呢個汁對我嚟講幾辣,但夠惹味。

小店無加一,只收現金,埋單共$432。
2023-07-15
夏日炎炎暑假檔期,去唔到泰國玩,都要去西貢行下食返下泰國菜先每次入西貢就算唔坐低食,都會買走嘅串燒, 當然係必點之選, 今次叫咗雞串同最鍾意食嘅 豬肉腸, 除咗配沙嗲醬我更鍾意配刺身嘅醬冬陰功湯足料冬蔭功湯都唔例外(南薑,酸子,香茅,檸檬…) 仲有大蝦,草菇🥰,未飲已經聞到香茅的香味,湯面帶點紅油,入口香氣四溢又有辣勁。肉碎生菜包揀咗豬肉, 今次有一點點失望,生菜包,水準下降🙃泰式豬頸肉炒飯, 豬頸肉入口油香豐富,好有嚼勁! 炒飯好有鑊氣,整體唔會好油。炒泰式海鮮粉絲, 正常發揮鹽燒烏頭魚,濃濃的香草味,魚肉在魚皮保護下保留了肉汁,肉嫰多汁又鮮甜泰式炒芥蘭,芥蘭完全沒有苦澀味,炒得十分惹味

冬陰功湯

肉碎生菜包揀咗豬肉, 今次有一點點失望,生菜包,水準下降🙃

炒泰式海鮮粉絲, 正常發揮

泰式炒芥蘭,芥蘭完全沒有苦澀味,炒得十分惹味
2023-07-04
  • 串燒
今日去西貢試咗一個泰式炒粉絲,配料有蝦🦐、芽菜、蛋🥚、蔥、花生🥜等等,好地道,整體味道都幾唔錯,味道係偏甜個隻 粉絲炒得恰到好處,口感有嚼勁,配上泰式香料同埋各種配料,味道香濃,有蝦、芽菜、蛋、蔥、花生等等,豐富咗個口感和層次感 配料嘅份量唔細☺️每啖都可以品嚐到各種配料嘅味道,特別係花生的香味🥜🥜增添左整道菜式的風味,好有泰國嘅味道🇹🇭🇹🇭🇹🇭 整體來講,這個泰式炒粉絲好地道,味道都唔錯,配料好多,口感層次都好豐富👍🏻

小學已經成日食嘅西貢巷仔海南雞飯,闊別多年冇食,咁啱今次入西貢叫竟然冇人排隊,即刻入去尋找童年嘅味道。✧ 馳名海南雞飯 $60 🐓真係唔係講笑,一擺上枱wa咗岀聲,件雞啱啱玩完過山車咁,定廚房打風😂雞皮唔喺雞上面,雞件似係上幾手切剩嘅雞件張佢就咁堆埋一齊…雞係又乾又鞋…個飯濕到似食梗糭…✧ 沙嗲雞串 $60 🐓串燒不得不讚,因為係比平常好食😌雞夠多汁同滑,燒到啱啱好有少少燶😍✧ 泰式炒金邊粉 $65 不過不失,味道可以再濃啲😂金邊粉可以冇咁實淨………………………………………………….味道: ●●○○○服務: ●●●○○環境: ●○○○○價錢: ●●○○○回頭: 𝙣𝙤...

✧ 馳名海南雞飯 $60 🐓

✧ 沙嗲雞串 $60 🐓

✧ 泰式炒金邊粉 $65
不過不失,味道可以再濃啲😂金邊粉可以冇咁實淨
………………………………………………….
味道: ●●○○○
服務: ●●●○○
環境: ●○○○○
價錢: ●●○○○
回頭: 𝙣𝙤...
2023-04-16
2023-01-31 463 瀏覽
上次經過人太多無食,今曰上山賞完花再嚟踫下運氣。大排檔型式,開晒摺檯,有啲迫有啲油煙,我地坐房仔,碗碟感覺舊但都乾淨。Menu 選擇好多,花多眼亂。串燒15蚊一串,我地每款要一串兩個人share , 牛好香炭燒味,豬係半肥瘦,雞都幾惹味雞飯雞份量唔少,48蚊幾抵👍泰式炒通菜對我嚟講有啲辣。椰青肉好易刮👍豬頸肉菜絲托底,肉唔會太乾埋單係無單嘅,人咁多職員都認得邊檯打邊檯,厲害👏🏻
上次經過人太多無食,今曰上山賞完花再嚟踫下運氣。

Menu 選擇好多,花多眼亂。
串燒

雞飯
雞份量唔少,48蚊幾抵👍

泰式炒通菜
對我嚟講有啲辣。

椰青
肉好易刮👍

豬頸肉
菜絲托底,肉唔會太乾

埋單係無單嘅,人咁多職員都認得邊檯打邊檯,厲害👏🏻
2023-01-29
2023-01-22 289 瀏覽
喺香港呢個國際美食之地,真係想食咩都有!去到西貢除咗食海鮮之外,仲有一間係常常幫襯嘅抵食泰國餐廳!每次去到巷仔入面都人山人海。美味中規中矩,唔會太差又唔會好超卓!但係過口癮嘅好去處。

2022-11-02 517 瀏覽
位置:在西貢海鮮街的小巷內。環境:雖然可以堂食,但環境很狹窄和擠迫,建議都是外賣吧!晚市外賣:🐄牛肉和🐓雞肉串燒 $40(一串$15)肉質不會燒得過火而變韌,但重點是醬汁不夠香,及不上龍門居的泰式串燒,😅真心不明白為什麼有那麼多人排隊!
位置:在西貢海鮮街的小巷內。

環境:雖然可以堂食,但環境很狹窄和擠迫,建議都是外賣吧!

晚市外賣:

🐄牛肉和🐓雞肉串燒 $40(一串$15)

2022-10-05
5 分鐘 (外賣自取)
2022-10-22 357 瀏覽
兩個人,食咗三百幾蚊⋯⋯⋯食嘅過程都唔係好開心,因為要不斷催食物原因係佢走單,等咗好耐。同時,部分職員服務態度仲要係差最後,仲要找錯錢隔籬枱一樣走單⋯⋯見佢哋食咗個生蝦,之後又係等咗好耐相同命運走單,跟住佢哋吾等了,就埋單走人其實,啲嘢食都唔係咁好味得串燒好食啲⋯⋯The environment was pretty sketchy, but since there was a lot of people waiting, we thought that maybe the food would be okay. Unfortunately, that was not the case. The coconut water was flavourless, the pad thai was just salty. Worse of all, we had to constantly chase hostile staff to get our food. Wasted $300 and two hours of my life, please stay away.
原因係佢走單,等咗好耐。同時,部分職員服務態度仲要係差
最後,仲要找錯錢

隔籬枱一樣走單
⋯⋯見佢哋食咗個生蝦,之後又係等咗好耐
相同命運走單,跟住佢哋吾等了,就埋單走人

其實,啲嘢食都唔係咁好味
得串燒好食啲⋯⋯

2022-10-11 246 瀏覽
這連假不能一起過看了看手機相簿的美食有點想泰國啦!🥺現在的生活都滿滿的有泰國的影子 去哪裡都有我們的回憶,想了就很開心🥰但我們吵架時,去哪裡就都很討厭😗😆看了最近的新聞感覺快要可以出國旅遊了!一顆不安份的心很期待我們之後可以出國旅遊解鎖很多國家~這次吃的泰式料理覺得還不錯價格實惠份量又大最愛的是起司薯條~~~不只牽絲~薯條的馬鈴薯味也調和的很好但我覺得我的#綠咖喱 特別讚🍛我喜歡他的的酸辣雞腿 好好吃喔~一直把他的肉夾進我碗裡😅最好祈禱連假趕快結束,因為我要來一直到不一樣的泰式餐廳刷存在感囉!😆
這連假不能一起過
看了看手機相簿的美食
有點想泰國啦!🥺

現在的生活都滿滿的有泰國的影子
去哪裡都有我們的回憶,想了就很開心🥰
但我們吵架時,去哪裡就都很討厭😗😆

看了最近的新聞感覺快要可以出國旅遊了!
一顆不安份的心很期待我們之後可以出國旅遊解鎖很多國家~

這次吃的泰式料理覺得還不錯
價格實惠份量又大
最愛的是起司薯條~~~
不只牽絲~薯條的馬鈴薯味也調和的很好

但我覺得我的#綠咖喱 特別讚🍛
我喜歡他的的酸辣雞腿
好好吃喔~一直把他的肉夾進我碗裡😅

2022-10-01 310 瀏覽
西貢玩完水 行完山之後必食既餐廳 😍 性價比好高 食物質素平均都唔錯菜式|泰國菜推薦菜式|泰式炒金邊粉 好香口!冬陰公 飲完暖笠笠丫炸蝦餅青咖哩燒豬頸肉 燒到燶邊勁正!好香~串燒 勁大串 好抵食!香茅蝦沙律 依個有驚喜 個汁調配得好~飲品就正正常常啦~環境|3 坐得比較逼食物|4 高質! 性價比高服務|3 繁忙時間多人有機會難搵到店員 要有耐快等等🤣整體|4.5 必試~ 西貢黎講好高質旺泰特食 西貢福民路58-72號高富樓地下15號舖

菜式|泰國菜
推薦菜式|泰式炒金邊粉 好香口!

冬陰公
飲完暖笠笠丫

炸蝦餅

青咖哩

燒豬頸肉 燒到燶邊勁正!好香~

串燒 勁大串 好抵食!

香茅蝦沙律 依個有驚喜 個汁調配得好~

飲品就正正常常啦~

環境|3 坐得比較逼
食物|4 高質! 性價比高
服務|3 繁忙時間多人有機會難搵到店員 要有耐快等等🤣
整體|4.5 必試~ 西貢黎講好高質

旺泰特食
西貢福民路58-72號高富樓地下15號舖

2022-09-08 346 瀏覽
一家人6大3小原本book了西貢划獨木舟🚢,因為打風關係暫停。但見到仍然天氣晴朗,無謂嘥咗日假期,於是仍然約往西貢四週圍行下,食個飯。隨意走入西貢啲後街小巷,食個午餐。疫情關係,我哋分左檯坐,我哋呢邊order了以下幾樣share嚟食。泰式炒金邊粉:份量比較細,但味道十分正👍👍清湯雞粉,冬陰功雞粉:是太太、大囡至愛,每次嚟到必叫。泰式燒豬頸肉:豬頸肉薄切,好爽口。個醬汁是精髓,起到點晴作用。青木瓜沙律:好清爽,初初覺得一啲都唔辣,但係越食越辣😋鹽燒黑鯽魚:等得比較耐,即叫即燒,大約要20分鐘。魚肉好嫩滑,個泰式醬汁提味增鮮。地方比較細,坐得唔舒服,但係食物幾正宗,價錢合理。

泰式炒金邊粉:份量比較細,但味道十分正👍👍

清湯雞粉,冬陰功雞粉:是太太、大囡至愛,每次嚟到必叫。

青木瓜沙律:好清爽,初初覺得一啲都唔辣,但係越食越辣😋

地方比較細,坐得唔舒服,但係食物幾正宗,價錢合理。

泰式炒金邊粉

雞粉清湯底