本來想食聞名已久既坤記, 不過七點鐘去到竟然被告知要等2個鐘先有位, 唯有放棄~正當未諗到有咩好食周圍行既時候, 見到一間"蛇王"小店, 都坐滿左人, 等左3分鐘就有位喇~2個8分餓既男女左諗右諗, 叫左一個蛇套餐($52), 有蛇羹, 蛇湯同潤腸糯米飯, 另加菜心一碟($12), 正值寒冬, 小店人流極旺, 招呼略欠仍不失街坊感.先上蛇羹, 極足料, 夠蛇味又有陳皮味(唯獨奉送蛇骨一條)再來糯米飯, 很油潤而夠味, 再熱一點更好油菜, 份量十足蛇湯, 帶點藥材味 (有肉骨茶的感覺?!)吃完滿足地離開, 感覺行氣活血, 也沒有口渴的感覺, 所以我相信這間小店是足料有心機的店子~再加一點意見, 如果餐牌上寫明餐的份量比散叫的份量要少就更容易令人明白了, 雖然叫餐的份量仍然夠食...
, 唯有放棄~
先上蛇羹, 極足料, 夠蛇味又有陳皮味(唯獨奉送蛇骨一條)

再來糯米飯, 很油潤而夠味, 再熱一點更好
油菜, 份量十足
蛇湯, 帶點藥材味 (有肉骨茶的感覺?!)

2009-11-22
  • 蛇湯