2017-04-13 3095 瀏覽
小妹我同幾個朋友仔今晚試新派上海菜 嚟之前當然有睇食評啦 都幾放心又帶有期望 點知⋯⋯⋯😰😥😓老干媽豆干爆秋葵 健康菜式 秋葵很有益的 對身體好啲架 配上老干媽豆干 味道普通 第一啖沒有辣味 再吃的話 辣味便開始湧出來了口水雞🔥 好惹味呀 小妹我都算食得辣嘅 一啖雞肉還有一股辣味在口中 肉質可以又冰凍 但有碎骨 吃起來時要小心點喔 自家製千層水晶肉 味道不錯 肉質夠凍頗為新鮮 但旁邊的杯會出冰氣的 應該係可以幫助凍到啲水晶肉 再配上醋 一啖肉還有醋味 味道正常 可以一試雞絲水晶粉皮 把麻醬和雞絲粉皮撈在一起 正常味道 大啖地吃都幾過癮架 每條粉皮都粘有麻醬 做得好是應該吧 因為哩個小菜係上海菜中入面最基本的吧韭黃肉絲兩面黃 麵餅炸得也不錯 一邊脆一邊有汁的味道 淋淋的還帶點脆的 都幾香口 伴菜有冬菇同埋韭黃 配埋個辣醬是常識吧 味道始終都是一般紅油抄手 可能我見識少 小妹我平時吃的都是辣的 但今次係甜的😱😱⋯⋯味道很奇怪 雲吞又不是特別的好🙈🙈吃了整晚的菜 小妹覺得最好味的都是這個花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯 看似很多油 但飲起上嚟唔係好油 仲好入味好清甜架😍😍可以一試個湯😊☺️魔鬼天使小籠包
老干媽豆干爆秋葵
口水雞🔥
自家製我層內晶肉
雞絲水晶粉皮
韭黃肉絲兩面黃
紅油炒手
花膠螺頭干貝燉雲吞雞湯
魔鬼天使小龍包
魔鬼天使小籠包 黑色係魔鬼小龍包 是由墨魚汁皮+黑蒜肉+豬肉+海膽 而白色的就是天使小籠包 是由帶子+豬肉+魚籽醬 朋友試了黑色 我試了白色 ummm......其實味道沒有很突出 所以真係食唔出咩味道 普普通通 gimmick野囉🙈😓
奶皇高力配雪糕
甜品為奶皇高力配雪糕 高力個皮幾軟熟 我覺得幾好 但入面係奶皇 就真係麻麻地🙈😓不過雪糕好曲奇呀 幾好 配埋豬古力醬都好夾下
香芋鍋餅配雪糕
香芋鍋餅配雪糕 原本係滿心期待嘅 但食了第一啖 我真係覺得好失望😰😥完全中哂伏👎🏽👎🏽自問自己都好鐘意香芋味 但真係好難食 味道很奇怪 配豆沙應該好很多吧?

整體嚟講 我覺得新派上海菜不是太適合我吧 價錢相對地貴 但味道卻是很一般 我還是喜歡傳統的⋯⋯⋯
松子黃魚
杭州梅菜千層肉