2017-02-22 155 瀏覽
成日都聽個別天成依個大名,但係聽朋友無論邊個時候去都係好多人,所以我都冇去試過佢嘅拉麵。但今日6:30左右喺銅鑼灣行下街經過間別天神,發現裏面唔使等位!!所以諗都唔使諗就入咗去食啦。見過餐牌先發現得兩種拉麵,同其他拉麵店唔同。今日係二人行所以就叫晒兩種拉麵啊,加埋餃子,一次過滿足晒三個願望。環境方面都幾傳統簡樸,店裏面全部都係高枱面向煮嘢食嘅地方。我本人好鍾意望住望住成個整拉麵嘅過程,順便可以睇埋個廚房乾唔乾淨,而答案係好乾淨別天神呢間拉麵店都好細心,我哋見到一啲告示牌,同你講可以自己製作出更濃郁嘅湯底,我自己幾鍾意呢嗰特式,因為可以自己試味直到自己滿意為止。所以呢個服務值得一讚!另外你可以自己加啲配料,例如芝麻同埋辣芽菜。我自己幾鍾意落好多芝麻,因為佢灑芝麻方法特別,同埋加左芝麻既拉麵會更加香。唔信你下次試吓!我哋等左10分鐘都冇就食得啦!豚骨拉麵淨係睇賣相都好正,我自己比較鍾意軟硬度中等嘅拉麵,別天神嘅拉麵就恰到好處,煙煙韌韌咁。而且麵條也幼細,吸收到湯底嘅味道,。唯一麻麻係我覺得豚肉簿左少少唔係好大塊。但整體來講本身超濃白湯加為豚肉已經好出色!另外一個就係蝦味增豚骨拉麵啦!睇個湯

配料
豚骨拉麵
蝦味增豚骨湯麵
另外一個就係蝦味增豚骨拉麵啦!睇個湯底顏色都知個湯底當然比豚骨拉麵濃郁好多,而最重要嘅係櫻花蝦乾,雖然個湯底唔係太油膩,但適量嘅櫻花乾都可以減低油膩程度。我真係忍唔住講返句好好味呀!

最後埋單都係大約$195。由成個環境,餐廳嘅細心,到好好味嘅拉麵,別天神係超值,鍾意拉麵嘅朋友一定一定要試呢間,食完返唔到轉頭!

2017-02-21
 配料