趁暑假期間,入去長洲玩個短trip!偶爾發現小巷入面嘅Corner Garden ,佢哋主打輕食,好似pancake同各式咖啡、梳打、手調飲品。我哋試咗芒果忌廉pancake 、Oreo 木槺pancake 同埋力讚嘅牛油果火炙pancake !當中嘅牛油果火炙pancake,店主塗上醬料然後用火微燒過牛油果,再加上適量嘅海鹽調味,未放入口已經聞到一陣陣好香嘅味道,就好似三文魚腩火灸嘅惹味~ 食落口,店主特製嘅pancake 皮同外面嘅唔同,蛋香非常之濃,就好似食緊千層蛋糕嘅餅皮嗰種感覺,而被燒過嘅牛油果有輕微嘅咸味,中和咗嗰種牛油果嘅油膩感,成件事係prefect match !喺現今嘅香港,當人人都因為通關外遊,或者北上消費嘅時候,其實都不妨抽幾日時間,喺香港嘅離島幫趁一下小店,支持返本土,佢哋嘅食物其實都唔錯㗎!
趁暑假期間,入去長洲玩個短trip!