2019-03-17
尖沙咀的White Button Cafe & Dessert 是家走走女風的樓上cafe,店內餐廳裝修和裝飾都係以粉色為主調,粉紅色嘅特色佈置非常吸睛,精緻的小擺設琳瑯滿目。店內亦有很多打咭位,女性朋友一定影過不停。餐廳都算大,有卡座也有普通四人餐桌,坐得都舒服,不會很有壓迫感。波士頓龍蝦汁海鮮意粉加$60可升級套餐,黑松露雜菌湯、田園沙律,其他飲品加$25。一上桌相當吸睛,和餐牌的圖片一模一樣,意粉叉凌空叉起意粉,相當有驚喜,叫我影過不停。龍蝦汁勁香濃,夠creamy,似龍蝦湯,飲左好多淡!而主角龍蝦亦不令人失望,龍蝦肉容易被挑出,蝦肉鮮甜彈牙,肉質一點都不鞋。餐湯轉了南瓜湯,南瓜味濃,飲完也很頂肚子。黑松露露筍意式燉飯黑松露味好濃郁,意大利燉飯口感軟滑,外柔內剛,十分有嚼感,食落好creamy,又唔會太膩,配上爽口嘅蘆筍同雜菌,味道層次豐富。鐵觀音紫薯芝士奶蓋 鐵觀音茶香味濃,芝士奶蓋入口細滑,啖啖紫薯蓉令整杯飲品更加有口感,調味適中,不會過甜或過淡。玫瑰蜂蜜千層餅 餐廳招牌千層餅加上玫瑰蜂蜜口味,賣相已經十分吸引,瑰花味道清新自然,花香入鼻,千層餅皮夠薄,入口鬆軟綿滑,蜂蜜味濃
波士頓龍蝦汁海鮮意粉
餐湯轉了南瓜湯,南瓜味濃,飲完也很頂肚子。
黑松露露筍意式燉飯
鐵觀音紫薯芝士奶蓋
玫瑰蜂蜜千層餅
總結而言 ,主菜、飲品、甜品都做得不錯,不但賣相豐富,味道也做得很好,環境坐得舒服又多打卡位。