餐廳: 大班樓
資訊:

2012-09-05 476 瀏覽
同班同事講咗好耐想食「大班樓」,今日打個電話去 book 晚飯,點知接電話果個人同我講:「晚飯個 booking 要等到 9月尾先有…」 我心諗:「吓!有冇咁誇呀~~~ 雖然話係米芝蓮1星,又話被選為全球101間最佳食肆之一… 想見識吓啫… 洗唔洗咁難?!」大家都忍唔住~~~ 不如泥個即興,留咗幾度要預訂嘅小菜,就 book 咗今日 lunch 去試試!我地一行四人,抱住好大嘅期望!打開個 Menu 一睇,真係非一般的家常便飯!淨係睇啲菜式名,已感覺到廚師嘅心思!雖然佢都有Set Lunch,但我地又點忍得住口? 就係咁… 响 Menu 度揀咗一揀,又問一下侍應哥哥有啲咩好介紹!頭盤 : “九層塔甜醋醃漬小蕃茄” -- 小蕃茄去晒皮,聞落一啲味都無,但一咬落去,好似爆丸咁勁 juicy,九層塔啲香味好濃,又保留到蕃茄味,好surprise!值得推介!第二度菜: “龍井菊花煙燻乳鴿” -- 咬落去有啲似西式煙燻鴨胸,龍井同菊花味比較輕,味覺唔敏感嘅人可能會比較難感受到。隻乳鴿可能用煙燻,一點都唔油膩,好味到連鴿頭都食埋!今日主打:“雞油花雕蒸大花蟹配陳村粉” -- 全餐焦點!!一上菜酒香

我地一行四人,抱住好大嘅期望

九層塔甜醋醃漬小蕃茄
龍井菊花煙燻乳鴿
今日主打:“雞油花雕蒸大花蟹配陳村粉” -- 全餐焦點!!一上菜酒香已撲鼻,加埋雞油好濃郁,搞到大家留晒口水!隻蟹唔係好大,但你一定估唔倒隻花蟹竟然有咁多膏!!超新鮮!!正!!可見揀料有一番心機!見到陳村粉已心知不妙,我今餐一定超標!呢個魔鬼吸埋吸埋啲蟹膏蟹汁… 問你點忍得住唔將佢全部掃晒落肚~~~ XD!!死未!!
雞油花雕蒸大花蟹配陳村粉
特別預訂:“江南百花雞” -- 巧手小菜,用雞肉混埋蝦膠,再鋪返上雞皮去炸。雞皮好脆,雞有少少油,但同埋蝦膠食就平衡番,食完唔覺膩。想試就一定要預訂,隔離枱望住我地碟菜,想叫都冇得叫!!
江南百花雞
“冬菇三耳炆腐皮” -- 腐皮好特別,特登整到一磚紅燒豆腐咁。碟菜甜甜地,同平時食開嘅齋唔同,唔食齋嘅人都會接受到。
冬菇三耳炆腐皮
最後試埋甜品 -- 平時中式甜品都不外乎糖水飽點,但佢地用子薑同桂花杞子做雪糕!我特別鍾意桂花杞子雪糕,雪糕外型有啲似士多啤梨雪糕,裡面有原粒杞子,清香又啲口感,值得一試~~~
子薑雪糕 / 桂花杞子雪糕
題外話/補充資料: 整體泥講,兩個字:「滿意!」食物水準高!但價錢稍為貴咗啲~~~ Business Lunch 或朋友聚會都okay,但好難一家十幾口一齊幫襯!哈!事關要我埋單!特式菜同甜品都做得好出色,但蔬菜方面的菜式選擇比較小!環境及服務方面都 okay!建議搭的士前往,因為九如坊、歌賦街一帶都好難搵倒位泊車!
2012-09-03
九層塔甜醋醃漬小蕃茄