2013-02-03 288 瀏覽
朋友的女兒快將出世,加上有人專業考試合格,商議找個地方開幾支酒坐得舒舒服服慶祝下。約好了有半打人之後,就有人提出不如一齊試下呢度烤全羊腿,於是上個月就落定訂,今晚開開心心見下面。土瓜灣宜家真係好多好野食,呢間野晒北帝街近馬坑涌道,好多巴士係附近都有站,落車行幾分鐘。不過土瓜灣D路橫街多,如果唔係好熟路,最好先係 google map規劃一下路線。搭的士九龍車應該會識路,不過北帝街係單程路,要轉來轉去,你有準備開定 map帶路。大漠係路既左手邊,個招牌都好大個,唔難見到。舖面唔算大,裝潢都好大漠風情,牆上掛坐香料和圖形毛毯。檯凳都係木造,坐得唔算鬆動不過舒服。一入去起初感覺同上次去西環間巴依餐廳有少少似,不過巴依牆上係壁布版貼住A4紙上有菜式名,普通中式茶餐廳碗碟,似中學飯堂,呢度就整體感覺統一D,細節上有心思。檯上仲有個好精緻既兩層盒,用黎裝孜然粉同香辣粉,鍾意食濃味D,可以隨便加。個餐牌其實都好夾好有大漠風情。食濃味既羊,最夾都係飲啤酒,香檳也可以,不過餐牌上有幾款紅白酒供應,價錢相當合理,話說老闆係愛酒之人,餐牌上D酒基本上係係成本價,而且係啱飲既年份。如果你想試下紅白酒,可以請老

。如果你想試下紅白酒,可以請老闆推介下。我地就自攜酒水,有個朋友係熟客,老闆都冇收開瓶費。

因為未齊人,先有一個脆片佐酒。冇影相。
雜錦串燒雞牛羊:加入了多種香料,味道非常濃郁,其實我好怕羶,所以呢度D半啱我,minimal 羶味,但係都會食得出牛同羊既分別,因為肉質唔同,各有各好味
羊肉崩沙腩:一定要試!
同一般既牛肉崩沙腩好唔同,炆得啱啱好,有口感又唔會太韌,香而滑,肥瘦適中唔會太油,仲有D大白菜吸晒D味,好正!
燒鴨胸:因為有紅酒嘛,扮下法式,真係羊有羊味,鴨有鴨味,肉汁鮮嫩,唔會柴皮,而且師傅刀功非常好,起初以為係一舊個,原來切好一片片,係一口鴨,口口好味
烤全羊腿:全晚焦點,講明至少兩日前預訂,仲要指明起菜時間,師傅話凍左唔好食,真係好認真。個伙計攞隻羊腿上檯時,真係嘩一聲,好靚好大隻,不過點食呀?原本佢係俾我地睇下個樣影張相再拎返入去切,感覺好似去北京樓食片皮鴨。呢度菜一定要試,烤得好香好滑,一食就知唔係本地羊,肉身彈牙,香料同肉混為一體。試左一舊冇點醬,已經好入味好好食,可以點埋香料醬,有D似咖啡不過唔係印度咖啡,可以再提昇個味。不過起碼要有六七個人食,真係好飽好滿足。
燒魚塊:其實已經好飽,係盲曹,師傅好有心思,食落似紅燒,有咬口。
紫椰菜:因為有女士想食番D菜,幾好味
羊奶凍:起初以為係北海道牛奶布丁,一食,嘩,味道好濃好香
,唔係一般牛奶可比,甜道適中,作為甜品,實在是美妙的總結

題外話/補充資料: 食羊又怕羶的人就不可錯過,真係 minimal羶,但係你知係食緊羊
2013-02-02
$230 (宵夜)
  • 烤全羊腿
  • 羊奶凍