五一勞動節假期,book 左個九龍香格里拉大酒店Staycation package,包一晚普通酒店房住宿加二人Café Kool Lunch Buffet同Breakfast Buffet,$1500樓下有找,好似係幾平,不過自助早餐同自助午餐係同一日,呢個安排真係好奇怪。好彩最後last minute改到check in 個日就食lunch buffet先!我其實係第一次食Café Kool既自助午餐,通常我都係去港島香格里拉大酒店既Cafe Too。一齊睇下有咩食啦!呢度d野食分好幾區,都好多選擇吓。首先得一個入口,多人要排隊入。門口係魚生壽司區,長期有條人龍。魚生有甜蝦,魷魚,八爪魚,三文魚,希靈魚。要等師傅切或者攞俾你。甜蝦唔太甜同有d瘦,三文魚麻麻地,魷魚意外地爽脆。食完一轉就夠哂。壽司款式唔多吸引,都係d魚生款。另外有幾款卷物啱細路食。旁邊仲有日式海蜇,蟹子玉子豆腐,綠茶蕎麥麵。試左蟹子玉子豆腐,無特別。凍海鮮有蝦,蜆,蟹腳,螺,黑青口,三點蟹。試左螺同蟹腳。螺正常,蟹腳過鹹。西式區有專人即切烤牛肉同蜜汁燒火腿,另外仲有豬肉腸,茄汁豬柳,慢煮三文魚柳配蜜糖芥末,鑄鐵鍋燴紅

魚生壽司區

蟹子玉子豆腐,壽司,卷物,三文魚,魷魚,甜蝦

凍海鮮

螺,蟹腳

西式區有專人即切烤牛肉同蜜汁燒火腿,另外仲有豬肉腸,茄汁豬柳,慢煮三文魚柳配蜜糖芥末,鑄鐵鍋燴紅酒牛肉,雞肉沙嗲,豬肉沙嗲,法式忌廉燴雞,炒雜菌,忌廉焗薯同意大利雜菜湯。烤牛肉第一轉超正,好嫩,之後個幾轉差左。慢煮三文魚柳配蜜糖芥末超嫩滑。鑄鐵鍋燴紅酒牛肉都可以。雞肉沙嗲同豬肉沙嗲都唔錯。炒雜菌都幾好。
西式區

烤牛肉

天婦羅魚,燒牛肉,炒雜菌

有專人即煮意粉。醬料可揀肉醬,蕃茄醬或忌廉汁。都有其他配料揀,如火腿,洋葱,青口,甜椒等。
即煮意粉

印度區有多款咖哩,有印式薯仔咖哩,印式雞心豆咖哩,印式青豆飯,印式咖哩魚。專人即整印度烤餅可自選配料,如芝士,洋蔥,青辣椒,大蒜,馬鈴薯,雞肉。印度野唔係我杯茶所以都無試。
印度區

泰國區有鮮蝦金邊粉,泰式滷水豬,泰式咖哩雞。
泰國區

仲有冬陰功。
冬陰功

天婦羅區有魚,南瓜,秋葵,茄子,冬菇,紫薯。凍左個d都尚可,如果等到熱辣炸起仲正,炸皮唔算厚,魚最好食,茄子,紫薯同南瓜都唔錯。
天婦羅區

天婦羅紫薯,魚,茄子,豬肉沙嗲,雞肉沙嗲,雞肉

粉麵檔主要配料有魚片,魚蛋,鮮蝦,雞蛋同豬肉餃子,仲有蔬菜配料,麵條都有幾款揀。湯底有叻沙,豬骨同清湯揀。我無食到麵條,净係食左d超新鮮既生菜同鮮蝦,魚片。鮮蝦鮮甜爽脆,魚片太鹹。豬骨湯底味道夠味!
粉麵檔

生菜,鮮蝦

中式前菜有蓮藕,土豆絲,豆芽,雲耳,涼拌海帶。
中式前菜

中式食物有豬肉炒飯,時蔬,辣酒煮螺,雞肉,蒸魚,蝦仁炒蛋,雞翼,紅腸。個人覺得較爲遜色。辣酒煮螺幾夠辣,雞肉好硬,蒸魚可以更滑。雞翼同紅腸個人無興趣。時蔬居然係白菜加蟲草花,蟲草花正啊!
中式食物

雞翼,紅腸

點心區有馬拉糕,香菇雞肉餃,山竹牛肉。中湯係粉葛赤小豆湯。香菇雞肉餃好好味,皮薄又煙煙韌韌,入面料多又好味。粉葛赤小豆湯味道都幾好。
點心區

辣酒煮螺,天婦羅南瓜,茄子,蒸魚,香菇雞肉餃

沙律吧有青木瓜沙律,柚子沙律,刁草三文魚,凱撒沙律。凱撒沙律非常新鮮爽脆。

凱撒沙律,雞肉沙嗲,鑄鐵鍋燴紅酒牛肉,燒牛肉,慢煮三文魚柳配蜜糖芥末

凍肉有意式煙燻豬肉腸,沙樂美腸,獵人腸。沙律杯有兩款,分別係煙三文魚同蕃茄芝士沙律。沙律杯預先溝好味道都唔錯。
凍肉

芝士有五款,包括Camembert,Brie,Edam,Emmental同Gruyere cheese,不過要叫服務員切俾你,我就懶得試。麵包有好多選擇,有麥包,迷你法包,合桃提子包,意大利香草包,牛奶軟包同小硬包。
芝士,麵包

至於甜品區係餐廳另外一面,甜品種類超多,質素亦非常出色,最正係有我最鍾意既Haagen Dazs 雪糕!生果有火龍果,菠蘿,西瓜同哈蜜瓜,開頭分好一杯杯,後尾變左做一大兜,最後剩返火龍果而其他水果無refill。蛋糕種類超多,我試過既基本上全部都好好食!士多啤梨芝士餅既芝士又濃又滑!異國野果蛋白脆餅非常香脆又唔膩!另外兩款係法式小蛋糕同蘋果焦糖蛋糕。
甜品,水果

朱古力慕絲朱古力味香濃又滑。Panna cotta杯又精緻又香滑。芝士餅既上層芝士都唔錯。雜莓撻既撻皮好好味又香脆。其他蛋糕有紅豆糕,熱情果慕絲,綠茶意大利芝士餅,朱古力撻。
甜品

朱古力覆盆子蛋糕既覆盆子同朱古力組合夾得好好。其他甜品有creme brulee。

甜品

好特別既係有即製大判燒,有紅豆味同另外一隻味。試過紅豆味,熱辣辣食真係又香又軟,紅豆餡又多,不過之後食另一轉紅豆餡就唔夠多。仲有麵包布甸食。

大判燒, 麵包布甸

哈根大師雪糕有六種味道,有士多啤梨,雲呢拿,朱古力,綠茶,檸檬青檸,曲奇忌廉。可惜到後期所有味道都清左都無refill,等左好耐先有芒果同咖啡味......雪糕toppings有朱古力碎,軟糖,杏仁片,薄脆碎,朱古力醬等等,可惜杏仁片唔脆。

Haagen Dazs 雪糕

最後仲有香草古早味蛋糕同蛋白杏仁茶!蛋白杏仁茶一定要試啦!我覺得不過不失啦,有少少似杏霜,試一次都可以,無需encore。
蛋白杏仁茶, 香草古早味蛋糕

每人包一杯餐茶,可以轉果汁,有橙汁同蘋果汁揀,都幾flexible!

總括而言,甜品非常出色!對我呢個甜品控黎講絕對足夠食到大大滿足。西式食物同天婦羅都唔錯,刺身凍海鮮同中菜就遜色d。不過選擇都夠多。餐廳樓底矮,枱同枱之間距離都幾近。服務很好,基本上所有服務員都好好禮貌,仲有專人送小禮物俾小朋友!星期六﹑日及公眾假期收$488 +10%,經OpenRice 網上訂座75折,以呢個價錢黎講我覺得ok!以staycation價錢黎講就好抵!
2021-05-01
西式區