2021-03-23 318 瀏覽
之前一直都好有興趣嚟呢一間位於上環嘅💛靚靚Cafe,原來佢一共有四層咁多🤩,第一層係一個好有文青氣息嘅Cafe(今次坐呢層),二樓係一間商店,三樓有酒飲,頂樓就係好多打卡嘅天台。一路都見呢間cafe除咗有咖啡,仲有提供日式便當🍱,令我更加想試吓好唔好食🤤 成間cafe氣氛有文青感再加啲復古感覺,又有樓梯位,可以打卡影靚相🤓黑松和牛漢堡便當 $118便當包裝好吸引,有一大塊好靚嘅和式嘅便當布包住個便當,好有日本嘅氣息。咁因為我係食漢堡扒嘅關係,所以佢就pack埋叉同埋匙羹,朋友食炸雞便當就會配筷子。呢個便當打卡真係一流,好滿足,好似自己去咗日本😆便當入邊有兩大塊嘅漢堡、兩舊飯團、半隻糖心蛋同埋一啲涼菜。漢堡扒表面加咗好多黑松露,配上本身漢堡扒嘅牛味就更加香啦,不過唔知係咪便當關係,漢堡扒係暖暖哋,唔會太熱。飯團分別有三文魚蓉味同醬油味。我覺得三文魚蓉味幾好味,撈埋啲沙律醬好食🤤。至於醬油味,朋友覺得比較寡,因為飯團淨係有紫菜碎同醬油,不過我自己認為醬油味夠,清清地幾好食。另外,涼菜有一啲麻油芽菜同麻辣青瓜,幾辣咖,咁可以配返嗰兩舊飯團食,咁就啱啱好啦😝宮崎南蠻炸雞便當 $88至於南蠻炸雞

黑松和牛漢堡便當 $118
黑松和牛漢堡便當

宮崎南蠻炸雞便當 $88
至於南蠻炸雞,其實同漢堡便當大致相同,主要都係主菜嘅分別,有三大嚿嘅南蠻炸雞件,炸雞件炸皮厚度適中,依然脆口,撈埋啲邪惡嘅沙律醬就好正😈
宮崎南蠻炸雞便當

Dirty Mocha $52
呢杯dirty mocha係cafe嘅出名之作,打卡一流。佢面頭有一層奶泡同好多朱古力粉加醬,令味道同感官上更加多層次。呢杯mocha朱古力味比較重,唔會太甜。cafe會配上一枝小飲管,咁就唔使擔心飲到好dirty😛
Dirty  Mocha

Dirty $42
呢杯dirty層次分明,都好靚😍佢嘅奶味比較重,唔算太苦☕️
Dirty

雖然我覺得呢一間cafe價錢上有少少貴,不過其實環境同成個整體用餐體驗都覺得好有日本feel或者文清嘅氣息。我覺得當係同朋友打卡或者當下午茶傾吓計幾好💕

2021-03-18
黑松和牛漢堡便當