估唔到,今時今日物價咁高,仲有餐廳供應30蚊一個可以當做午餐分量嘅茶餐!除咗包熱飲一包,食物質素都唔錯,又足料,點可以唔撐?講緊嘅係葵芳一家茶餐廳。好多人都去葵芳,都只係識去新都會廣場同葵涌廣場搵嘢食,前者可以坐得舒服,後者可以不停行嚟行去,食盡3層,鍛煉腳骨力同食力……其實,呢2個地方以外,葵涌運動場同街市那一邊亦有唔少美食好去處。上星期,我就去咗呢間茶記。茶記只開早午市以及下午茶時段,不做晚市,亦因為咁,下午茶時間會延至晚上7點!這天,我跟朋友6時多入座,去嘆個 Late Tea, Early Dinner!一心為咗個鑊仔乜乜乜而來,雖然不太愛吃肉醬,但最後還是點了鑊仔芝士焗肉醬通粉,始終都是太吸引了。 個焗通粉用原個鑊仔上檯,畫面其實幾震撼,可以呃到唔少 LIKE!加上份量真的不少!平時去連鎖快餐店吃個芝士焗豬扒飯,碟淺飯少但也叫價至四十多元,這個鑊咁大,肉醬跟芝士多,真係令人感動! 通粉最上面的就是芝士,焗過的芝士和肉醬把通粉覆蓋住,要食通粉,就要牽芝了。用叉一牽,芝士竟然拉到絲來!哈,人們花上近百元去食韓國嘢,都係為可咗呢啲「拉芝」,我今次用$30就拉到,真係抵! 芝士同肉醬

原隻鑊仔焗芝士肉醬通粉下午茶餐

原隻鑊仔焗芝士肉醬通粉
芝士同肉醬混合著,一拉便傳來陣陣香味!食通粉前,將所有肉醬、芝士和通粉拌勻,令通粉可以吸收芝士同肉醬嘅精華。

通粉好軟,但唔會過稔;肉醬嘅蕃茄味唔會過酸,甜度恰好;加咗芝士之後都唔會好鹹,唔愛食肉醬意粉嘅我都可以將所有通粉清掉,真係好難得!食完之後亦無感到「好滯」「好膩」,係意料之外嘅!

個餐仲包一杯熱飲,呢個時候梗係要飲返杯熱檸水啦!
題外話/補充資料: 鑊仔系列只限下午茶時段至7時
2016-12-25