2023-05-06 707 瀏覽
【東區】【耀東號】唔知大家仲記唔記得,上次我咪食過一間叫澤記嘅巨型魚柳包嘅,咁同一班柴灣好兄弟其實喺嗰陣時都有提及呢間耀東號。不過嗰次我係想食啲嘢,唔想食正餐,所以以粉麵飯為主嘅耀東號就進入咗 waiting list。難得得閒,我就食埋呢間了咗件事吖。間嘢以我呢啲沙田柚嚟講都幾難去,雖然搭 682 或者搭地鐵去到都唔係話要行好遠,不過嗰個位置真係好日都唔會去一次,都要跟 Google Map 以免兜路。去到見到佢全名係「耀東號餐廳」,自稱「豬扒大王」,好呀,「我要進來了」。入到去,冇餐牌又冇人理,原來係要自己行埋去買嘢食,不過我估個個都係叫差唔多嘅嘢,所以唔多用 menu 咁解。我叫咗個「豬扒撈出前一丁」加煎蛋,嘩,個撈丁好似浸過豉油咁,勁濃味,要打定電話約期洗腎先得,真係好濃。而豬扒方面,我覺得佢係整得唔錯嘅,難怪得到大家推薦。不過以市面上好食嘅豬扒嚟講,佢唔算極為突出,無需要特登入去柴灣食咁解。麵上面加 $6 要嘅煎蛋幾好,整得唔錯。加 $13 要咗杯「凍檸茶」走甜係用嚟解個濃味為主,咁就 $67。我係未飽嘅,即場睇資料,有報導話佢哋啲牛脷係即日喺街市親自揀,而且我都見到其他客人

我係未飽嘅,即場睇資料,有報導話佢哋啲牛脷係即日喺街市親自揀,而且我都見到其他客人叫。就叫多個「咖喱牛脷飯」少飯,$56 都唔平,但求一試。一食就知,真係好好食呀,咖喱汁幾有椰香,配落味道同口感都正嘅牛脷,係非常好食!

呢餐飯都係先苦後甜,個豬扒係有啲失望,個撈一丁更加係唔掂。不過我冇放棄到,畀多個機會佢,終於搵到我中意食嘅嘢。個人覺得佢如果將豬扒大王個花名改做牛脷大王會更加令我覺得有說服力,因為我真係覺得佢哋整嘅牛脷好好食。。。

(地址:柴灣柴灣道111號高威廣場81號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #1ambackup #1am0545 #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am東區 #柴灣 #耀東號 #耀東號餐廳 #豬扒大王 #豬扒 #豬扒撈出前一丁 #煎蛋 #凍檸茶 #咖喱牛脷飯 #茶餐廳 #牛脷
  • 咖喱牛脷